Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Herttua fotografert med kampanjeplakaten #nokernok
NOK ER NOK: Medierådgiver Terje Wilhelmsson Herttua merker at Handikapforbundets medlemmer er ivrige etter å si sin mening om regjeringens hjelpemiddelpolitikk. (Foto: Ivar Kvistum)

Handikapforbundet mobiliserer bredt for retten til hjelpemidler

Norges Handikapforbunds medlemmer går til kamp for å stoppe regjeringens planer om overlate ansvaret for en lang rekke hjelpemidler til kommunene.

Ivar Kvistum
Publisert 26.10.2017 15:33

I dag, torsdag 26. oktober, gikk det offisielle startskuddet for Norges Handikapforbunds kampanje «Nok er nok».

Kampanjens mål er å stanse regjeringens beslutning om å ta en rekke hjelpemidler ut av Folketrygden og gi ansvaret for både formidling og finansiering til kommunene.

Les mer om saken her: – REGJERINGEN RASERER HJELPEMIDDEL-ORDNINGEN

– Vi merker at medlemmene er ivrige etter å komme i gang med å aksjonere. Mange har ventet utålmodige på at vi skulle bli klare og lansere kampanjen, sier medierådgiver Terje Wilhelmsson Herttua.

Snik-amputering av folketrygden

Slagordet med den tilhørende emneknaggen #nokernok skal uttrykke at funksjonshemmede mener det er på tide å sette foten ned for undergraving av viktige velferdsytelser.

– Vi kaller det en snik-amputering av nasjonens ryggrad. Og ryggraden er folketrygden, sier Herttua og utdyper:

Vi kaller det en snik-amputering av nasjonens ryggrad. Og ryggraden er folketrygden.

– Frykten er at man tar bort rettigheter og ytelser bit for bit. Denne gangen gjelder det en rekke hjelpemidler. Hva blir det neste som skal tas ut av folketrygden for å bli prisgitt kommunenes økonomi? Tar de fødselspermisjonen? Pensjonsytelser? Barnetrygden?

Budskap i flere kanaler

NHF oppfordrer alle med engasjement for hjelpemidler, velferdssamfunn og funksjonshemmedes rettigheter til å like og dele kampanjen – og gjerne poste budskapet videre på veggen til andre.

Klikk her for å lese mer om kampanjen på NHFs side på Facebook.

Hjelpemiddel-reform
  • I statsbudsjettet erklærer regjeringen at den ønsker å overlate et totalt ansvar for såkalte enkle og høyfrekvente hjelpemidler til kommunene.
  • Samtidig vil den at også hjelpemidler knyttet til boligtilpasning skal ut av folketrygden og overlates til Husbanken og kommunene.
  • Funksjonshemmedes organisasjoner mener dette innebærer en rasering av dagens ordning der retten til hjelpemidler er forankret i folketrygden. Frykten er at den enkelte kommunes økonomi og vilje som blir avgjørende for hvilke hjelpemidler den enkelte får tilgang til.

Kampanjen er også satt i gang på Twitter og Instagram, foruten Facebook.

– Samtidig arbeider vi på flere fronter. Alle våre regioner sørger for å sende e-poster med informasjon til sine respektive stortingsbenker. Og forbundets folk går i komitehøringer på Stortinget for å advare politikerne om det som er i ferd med å skje, sier Herttua.

Trigge nysgjerrighet

– Langt fra alle har et nært forhold til hjelpemidler. Opplever du at dette er et vanskelig budskap å formidle ut til allmennheten?

– Vi er nødt til å dele det opp. Først går vi stort og bredt ut med et nokså generelt budskap for å trigge nysgjerrigheten der ute. Deretter kan vi fylle på med mer informasjon og organisasjonens fagkunnskap. Målet er å skape en så kraftfull kampanje at de store mediene skjønner at dette er noe de må sette søkelyset på, svarer Herttua.

NHFU planlegger aksjon

– Flere, også i Handikapnytts kommentarfelt, sier de ønsker å demonstrere for retten til hjelpemidler. Er det planlagt noe sånt?

– Norges Handikapforbunds Ungdom planlegger en aksjon. Men vi vet av erfaring at det er vanskelig å mobilisere mange nok til at en demonstrasjon foran Stortinget blir virkningsfull.

I ukene framover planlegger NHF flere virkemidler for å forsterke kampanjen. Det blir blant annet mulig å legge budskapet som et filter på sitt eget profilbilde.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.