Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tore Storehaug.
VIKTIG SPØRSMÅL: Evalueringen må belyse om aktivitetshjelpemidler for voksne må inn i den ordinære formidlingen, uten eget rammebudsjett, mener Tore Storehaug, stortingsrepresentant for KrF. (Foto: Stortinget)

– Hauglie er for passiv om aktivitetshjelpemidler

Skuffende at arbeids- og sosialministeren ikke sier noe om hva hun skal gjøre for dem som akkurat nå ikke får hjelpemidlene de trenger fordi Nav er tom for penger, mener stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF).

Av Ivar Kvistum
Publisert 02.10.2018 10:09

Nav har stanset alle søknader om aktivitetshjelpemidler til voksne over 26 år ut året.

Årsaken er at årets bevilgning til formålet på 49 millioner kroner er i ferd med å gå tom.

Stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) rettet et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie om hva hun vil gjøre for å sikre at alle brukere får de hjelpemidlene de trenger for å holde seg i aktivitet.

Les hva statsråd Anniken Hauglie svarte her: TOMT FOR PENGER – MEN HAUGLIE LOVER IKKE MER TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER

Passiv holdning

I svaret sier Hauglie blant annet at hun vil be om at ordningen med aktivitetshjelpemidler til voksne blir evaluert.

– Det er bra at statsråden sier hun vil evaluere ordningen, men hun sier ikke noe om hvorvidt hun tenker å ta grep for å ordne opp på kort sikt. Det vitner om en passiv holdning, sier Tore Storehaug til Handikapnytt.

Vinteren i vasken

Han viser til at det nå er mange brukere av hjelpemidler som ikke får tilgang på det utstyret de trenger for å være i aktivitet når vintersesongen kommer.

Om de må vente helt til januar før søknadene kan behandles, vil trolig hele sesongen være spolert.

– Vi skal glede oss over at ordningen med aktivitetshjelpemidler for voksne nå ser ut til å være godt kjent og blir mye brukt. Men jeg hadde håpet på en mer offensiv holdning fra statsråden, sier Storehaug.

Vi skal glede oss over at ordningen med aktivitetshjelpemidler for voksne nå ser ut til å være godt kjent og blir mye brukt. Men jeg hadde håpet på en mer offensiv holdning fra statsråden.

Han legger til at «syretesten» blir hva statsråden eventuelt sier om ordningen i statsbudsjettet, som legges fram 8. oktober.

Må vurdere finansieringen

Det spesielle med aktivitetshjelpemidler for voksne er at pengene kommer fra en rammebevilgning, noe som innebærer at pengene kan ta slutt og situasjoner som dette kan oppstå.

Resten av hjelpemiddelformidlingen er finansiert gjennom en overslagsbevilgning. Det betyr at det er behovet for hjelpemidler som er styrende for pengebruken, ikke en pengepott som er fastsatt på forhånd.

– Viser denne saken at aktivitetshjelpemidler for voksne nå bør inngå i den ordinære hjelpemiddelformidlingen?

– Det er et viktig og riktig spørsmål å stille. Jeg mener at evalueringen som Hauglie nå varsler, bør belyse om det er riktig å fortsette med rammebevilgningen, eller om aktivitetshjelpemidlene må inn under overslagsbevilgningen som andre hjelpemidler, svarer Tore Storehaug.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Husk å velge kategorien «Kjøp og betal» i Vipps.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.