Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Her er «rullatoren» som går i trappa

Av: Bjørn Lønnum Andreassen Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
Publisert 19.06.2015 15:50

Er det en trappeheis? Nei. Er det en rullator? Nei, ikke det heller. Men samtidig er Assistep litt av begge deler.

Per Even Bjørnevåg ble slagrammet for 18 måneder siden når den første offentlige Assistep monteres ved Egge helsetun i Steinkjer. Han bruker omtrent ingen tid på å skjønne hvordan Assistep brukes.

– Dette er jo helt genialt. En sånn vil jeg ha hjemme hvis Nav aksepterer søknaden min. For jeg skal søke! Dere kunne gjerne satt på en krok for å henge for eksempel en pose på, men uansett dette funger meget godt, sier han fornøyd.

Lettere å gå i trappa

Assistep minner om en rullestolheis montert i trappa, med skinne på veggen. Men her er det brukeren selv som står for fremdriften. Gelenderet kan man støtte seg på og trekke seg opp etter i ønsket hastighet, enten du skal opp eller ned trappa. «Trappe-rullatoren» gjøre trappen hjemme lettere å gå i for mange.

Det er noen oppfinnsomme gründere som lanserer Assistep. Da Halvor Wold og Eirik Gjelsvik Medbø var tenåringer, så de besteforeldrene strevde med å gå trapper. De kjente ikke hverandre da, men tenkte like tanker om å finne tekniske løsninger som hjelper. Nå vet de to at hver fjerde person over 65 år sliter med å gå trapper.

LES OGSÅ: ROBOTENE SOM LÆRER Å BLI FLINKERE

Da Wold og Medbø begynte på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, i Trondheim møttes de og tok tak i problemstillingen fra besteforeldrene. De to utviklerne har fått Ingrid Lonar med på laget.

Også et treningsapparat

Makkerne har fått god hjelp i utviklingen av hjelpemiddelet de nå lanser. Thor Hjelmeland (54) har Parkinson, men også ihuga interesse for å se nye muligheter. Henting av potet og ved fra kjelleren blir plutselig lett nå, mener han.

– Det startet i en sped begynnelse for noen år siden. Jeg var på Kastvollen i Nord-Trøndelag på rehabilitering.  Der presenterte de to studentene ideen fra tegnebordet. Det var spennende alt da. Senere har jeg vært med å gå igjennom nye utkast og sett nye modeller. Det ballet bare på seg og jeg har vært med over lang tid, sier han fornøyd og poengterer:

– Vi som brukere har sagt ja og nei, sett med våre øyne etter hvert som vi prøvde løsningene. Utviklerne hadde pågangsmot og hørte på oss. Det er veldig positivt, sier han.

Hjelmeland er både treningsleder for parkinsonrammede, og leder for Sør-Trøndelag Parkinsonforening. Han mener at mange som er dårlige til beins, kan bruke Assistep. Hjelpemiddelet kan også monteres og brukes på flatt gulv, ikke bare i trapper.

– Og ja, hvorfor ikke bruke Assistep som treningsapparat hjemme, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


VIL HA DEN HJEMME: Per Even Bjørnevåg tester Assistep.

Grundig

De tre utviklerne har brukt over ti måneder på systematisk samling av argumenter og analysert behov for å komme frem til den endelige Assistep. Dette arbeidet er en del av sivilingeniør-studiene ved NTNU.

– Vi ville lage en innretning som er enklest mulig, men tilpasset brukernes behov. Vi viste frem skisser til brukere, og at de likte ideen smittet veldig positivt over på oss. Vi har prøvd å lage noe som ser bra ut og som samtidig fungerer enkelt og godt, sier Wold.

Tilbakemeldingene fra Norges Parkinsonsforbund er også gode, ifølge oppfinnerne.

– Vi har testet ut «trappe-rullatoren» blant besøkende på et dagsenter. Derav fikk vi gravd oss frem til hva som virket, og hva brukerne ikke likte. Dermed forbedret vi trappe-rullatoren, forsetter Wold og poengterer at å gå i trapp er veldig god trening for mange.

– Å gå i trapp er den beste fysiske aktiviteten man kan ha i hjemmet, og vår løsning vil være til stor hjelp når eldrebølgen som «står på trappene», ikke bare i Norge.

Ingrid Lonar er fornøyd med tilbakemeldingene de har fått fra brukerne.

– Det er gøy å høre så utvetydig positive tilbakemeldinger. Vi håper jo på mest mulig sånne fremover.

Skadeforebyggende

Mange forskjellige brukere har ifølge oppfinnerne testet ut produktet på flere sentere.

– Ambisjonen er at alle som trenger trappe-rullatoren, kan søke om den hos Nav. Teknisk sett vil vi få frem hvor god trappe-rullatoren er, ved at den er CE-merket. Det betyr at den svarer til gitte standarder for kvalitet, forklarer Medbø.

Utviklerne påpeker at Assistep kan både forebygge og hindre skader De viser til tall fra Statistisk sentralbyrå SSB der det heter at hele 70 000 mennesker skades i trapp årlig. Enda verre er at 50 personer dør av fall i trapp hvert år i Norge.

LES OGSÅ: ELITE-BRUKERE FORMER NYE HOLDEPLASSER

– Vi samarbeider alt med firma som monterer utstyret hjemme hos folk eller på institusjoner, sier Wold, som også ønsker også å satse internasjonalt. Da kan enda flere få hjelp. Utviklingen av produktet har skjedd gjennom såkalt «crowd funding», som er pengeinnsamling via internett. I tillegg har investorer, fond, Nav og NTNU bistått med penger for å få fart på trappe-rullatoren.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.