Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Kirsti Stenersen.
RETT TIL Å DELTA: Kirsti Stenersen er regionleder i NHF Trøndelag og sitter også i Handikapforbundets sentralstyre. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Hinderløype av fysiske stengsler og hemmende holdninger

Funksjonshemmede møter diskriminerende hindringer på nær sagt enhver reise, hevder Handikapforbundets regionleder i Trøndelag, Kirsti Stenersen.

Ivar Kvistum
Publisert 17.07.2018 10:50

I et debattinnlegg på TV2.no forklarer Kirsti Stenersen hvor vanskelig det er for funksjonshemmede å reise, enten det er med fly, tog eller buss.

Bakgrunnen er en nyhetssak om familien Knudsen som ble nektet å bli med et Norwegian-fly fra Alicante og hjem fordi en rullestol angivelig var for stor.

Les mer om denne saken på TV2.no ved å klikke her.

Hinderløype

Kirsti Stenersen setter denne episoden inn i en større sammenheng og gjør det helt klart at den ikke på noen måte er et engangstilfelle.

Tvert imot vil mange funksjonshemmede kjenne seg igjen, skriver hun:

«Dessverre er det ikke noe som heter «en ren transportetappe» dersom man er avhengig av rullestol eller andre hjelpemidler. Da blir nesten enhver reise, lang eller kort, en hinderløype av fysiske stengsler og hemmende holdninger.»

Dessverre er det ikke noe som heter «en ren transportetappe» dersom man er avhengig av rullestol eller andre hjelpemidler.

Stenersen nevner en rekke eksempler i innlegget:

  • Busspassasjerer lokalt i Oslo som blir frakjørt eller møtt med unnskyldninger om at «rampa sitter fast».
  • Flybussene i Trondheim der den avsatte plassen til rullestoler fylles med andre passasjerers bagasje, til tross for at det er koffertrom under bussen.
  • Tog med ramper som ikke fungerer, og der det ikke er samsvar mellom høydene på perronger og togsettene.

Henger etter i likestillingen

Kirsti Stenersen peker på at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne fastslår retten til å delta i samfunnet. Det er diskriminering når man utestenges fra muligheten til å reise, hevder hun.

Hun viser også til påtroppende generalsekretær i Handikapforbundet, Sunniva Ørstavik, som sa til Handikapnytt at den viktigste likestillingskampen akkurat nå handler om funksjonshemmede, fordi det er dette diskrimineringsgrunnlaget som ligger dårligst an.

Les intervjuet med Sunniva Ørstavik: – FUNKSJONSHEMMEDE ER DEN VIKTIGSTE LIKESTILLINGSKAMPEN AKKURAT NÅ


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.