Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Sunniva Ørstavik.
NY GENERALSEKRETÆR: Sunniva Ørstavik skal lede administrasjonen i Norges Handikapforbund. I september tar hun fatt som organisasjonens nye generalsekretær. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Funksjonshemmede er den viktigste likestillingskampen akkurat nå

Tidligere Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er ansatt som ny generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Ivar Kvistum
Publisert 29.06.2018 15:33

Sunniva Ørstavik overtar den administrative topplederjobben i Handikapforbundet etter Arnstein Grendahl.

Ansettelsen ble offentliggjort fredag.

Ørstavik kommer fra en stilling som spesialrådgiver i Uloba – Independent Living Norge, men for mange er hun mest kjent som Likestillings- og diskrimineringsombud fra 2010 til 2016.

Brenner for likestillingen

Som ombud var hun i direkte berøring med mange av de sakene som Handikapforbundet kjemper for.

– Jeg søkte jobben fordi jeg brenner for det arbeidet som NHF gjør. Den viktigste likestillingskampen akkurat nå handler om funksjonshemmede, sier Sunniva Ørstavik til Handikapnytt.

Hun understreker at dette ikke må forstås som en rangering av diskriminerte gruppers likestillingskamp, men om å erkjenne hvor i samfunnet likestillingskampen har kommet kortest:

– Nedsatt funksjonsevne er det diskrimineringsgrunnlaget som ligger dårligst an. Det er på høy tid at denne gruppas grunnleggende rettigheter blir løftet dit de skal være, sier Ørstavik.

Nedsatt funksjonsevne er det diskrimineringsgrunnlaget som ligger dårligst an. Det er på høy tid at denne gruppas grunnleggende rettigheter blir løftet dit de skal være.

Utålmodigheten vokser

At funksjonshemmede henger etter, begrunner hun med at samfunnet på mange områder aksepterer diskriminering som man aldri ville tillatt om det gjaldt en annen gruppe.

Sunniva Ørstavik (51)
  • Assisterende generalsekretær i Rådet for psykisk helse fra 1998, leder og generalsekretær samme sted fra 2005 til 2010.
  • Likestillings- og diskrimineringsombud i et åremål på seks år fra 2010.
  • Generalsekretær i Norsk Folkehjelp i 2016.
  • Spesialrådgiver i Uloba fra 2017.

– Som Handikapforbundets egen undersøkelse viser: Åtte av ti grunnskoler er ikke tilgjengelige for elever med nedsatt funksjonsevne. I jobben min i Uloba har jeg sett hvordan samfunnet tillater at funksjonshemmede pålegges reiseforbud, for eksempel.

Den påtroppende generalsekretæren mener imidlertid å ha sett at det er et tidsskifte på gang.

– Stadig flere, og særlig de unge, sier at nok er nok. Utålmodigheten vokser. De er ikke lenger villige til å akseptere at rettigheter bare finnes på papiret og ikke i virkeligheten.

Jobbe sammen

Mange kjenner Sunniva Ørstavik som en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Selv understreker hun at hun først og fremst ser seg selv som en organisasjonsbygger.

– Jeg er ikke en som bare er på Dagsnytt 18. Først og fremst er jeg en som trives med å jobbe med folk!

Jeg er ikke en som bare er på Dagsnytt 18. Først og fremst er jeg en som trives med å jobbe med folk!

Hun overtar det administrative ansvaret for en organisasjon som har store utfordringer både med økonomi og medlemsutvikling. Så hvordan har hun tenkt å snu skuta?

Portrettfoto av Sunniva Ørstavik.

LIKESTILLINGSKAMP: – Jeg brenner for det arbeidet Handikapforbundet gjør, erklærer NHFs påtroppende generalsekretær, Sunniva Ørstavik. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Jeg er godt kjent med NHFs utfordringer og tar dem på stort alvor. Samtidig vet jeg at dette er en organisasjon som er full av ideer, og med mitt utenfra-blikk tror jeg vi skal klare å skape mye sammen. Men foreløpig ønsker jeg ikke si for mye konkret om hvilke planer jeg har, sier Ørstavik, som sannsynligvis starter i jobben i begynnelsen av september.

– Men du gir ett stikkord: «Sammen»?

– Ja, det er et viktig stikkord.

Skjerpet profil mot diskriminering

Da forbundsleder Arne Lein avslørte hvem som hadde fått jobben som generalsekretær på et allmøte for ansatte fredag, brøt det ut spontan applaus.

Mange i administrasjonen er godt kjent med Sunniva Ørstavik fra før, ikke minst fordi hun var engasjert som rådgiver for NHF i noen måneder i fjor.

– I Sunniva har vi funnet en generalsekretær med tydelige ambisjoner og gode analytiske evner. Hun er en samlende lagbygger. Og ikke minst: Hun kan faget og deler Handikapforbundets ideer og verdier, sier Arne Lein til Handikapnytt.

Han mener det vil styrke NHFs profil som en antidiskrimineringsorganisasjon når den nå ansetter det tidligere Likestillings- og diskrimineringsombudet som generalsekretær.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.