Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vilde Nilsen poserer smilende med kongepokalen i hendene.
HISTORISK: Langrennsløper Vilde Nilsen mottok i dag historiens aller første Kongepokal for parautøvere under NM på Tolga 2023. (Foto: Skiforbundet)

Historisk kongepokal til Vilde Nilsen

Vilde Nilsen ble lørdag tildelt den aller første kongepokalen til en parautøver i langrenn under NM på Tolga.

Handikapnytt
Publisert 01.04.2023 18:03

(NTB og Handikapnytt:) Nilsen var ikke i aksjon på Tolga lørdag, men fikk kongepokalen etter onsdagens sprint som beste prestasjon i paralangrenn under NM.

– Tusen takk, dette er stort og det betyr veldig mye. En kongepokal er tross alt noe av det gjeveste man kan motta som idrettsutøver i Norge. Mange historiske langrennsløpere – i tillegg til andre fabelaktige idrettsutøvere – har mottatt denne, så at også jeg får en kongepokal er en stor ære, sa Nilsen i en uttalelse.

Hun har ved siden av seieren i årets verdenscup også vinnet flere gull i Paralmypics og VM.

Meritter

I VM i Østersund i Sverige i januar tok Vilde Nilsen gull på 18 kilometer og 10 kilometer fristil. Hun tok sølv både i sprint og som en del av det norske stafettlaget.

I fjor, under para-VM på Lillehammer, tok hun gull på 10 km klassisk, gull på sprint klassisk, sølv på 15 km fri og bronse i stafett .

Paralympics i Beijing ble ikke den samme suksessen, med sølv på sprint, bronse i stafett og en femteplass på 10 km. fri.

Nå satser Vilde Nilsen mot Paralympics i Milano i 2026, der målet er medaljer av edleste valør.

Tusen takk, dette er stort og det betyr veldig mye. En kongepokal er tross alt noe av det gjeveste man kan motta som idrettsutøver i Norge.

Ski og fiolin

Vilde Nilsen er født og oppvokst i Tromsø på Kvaløysletta. Hun har drevet med langrenn helt siden hun var tre år gammel, og begynte senere med skiskyting i en alder av ni år.

I tillegg til idrett har hun alltid dyrket en sterk interese for musikk, og hun spiller både fiolin, piano og gitar.

Da hun var åtte år gammel, fikk hun en bindevevssykdom som reduserte funksjonsevnen hennes på venstre side av kroppen. Da hun var 13–14 år gammel, begynte hun å konkurrere i paraklassen, siden hun ikke kunne måle seg med konkurrenter uten funksjonsnedsettelser.

– Jeg har alltid vært en jente med mye energi og stort konkurranseinstinkt. Da jeg fikk sykdommen min i en alder av åtte år, stoppet jeg ikke med idretten. Jeg tror det var idretten som hjalp meg gjennom den vanskeligste tiden da sykdommen min var på det verste, forteller hun i utøverprofilen på Norges Skiforbunds nettsider.

Kongepokalen

Kongepokalen, som egentlig heter Hans Majestet Kongens Pokal, er et norsk trofé utdelt under norske mesterskap i en rekke idretter.

***

Presisering, 01. april 2023, kl. 20.30: Vilde Nilsen er den første parautøveren i langrenn som mottar kongepokal, ikke den første uansett idrettsgren. I fjor mottok Birgit Skarstein pokalen for sin innsats i roing. Paraskytteren Sonja Tobiassen ble tildelt kongepokal i 2016.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.