Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av Simen Bondevik som står på en stand for partiet Sentrum og deler ut løpesedler. Han har på seg en T-skjorte med Sentrums logo.
OPPFYLLE LØFTENE? Hvorfor har ikke regjeringen levert på løftet om å inkorporere CRPD, spør Simen Bondevik, leder i Unge Sentrum. (Foto: Håvard Røgeberg Magelssen)

Hvorfor har ikke regjeringen tatt CRPD inn i norsk lov?

MENINGER: Nå er det på tide at regjeringen legger fram en konkret plan for å inkorporere funksjonshemmedes menneskerettigheter i norsk lov, skriver Unge Sentrums leder Simen Bondevik i dette innlegget.

Simen Bondevik
Publisert 26.01.2022 08:37

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

I regjeringsplattformen til Arbeiderpartiet og Senterpartiet står det at de vil «inkorporere FNs konvensjon for rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne».

Likevel har de etter 100 dager i regjering ikke klart å gjøre nettopp det. Det er utrolig skuffende.

14.–17. februar skal Norge være vertskap for Global Disability Summit. Her skal det diskuteres hvordan verdenssamfunnet kan få til bedre inkludering av personer med funksjonsnedsettelser i utviklings- og bistandsarbeidet.

Samtidig har Norge som arrangør av det internasjonale toppmøtet ikke selv klart å ta FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) inn i norsk lov.

Det ordentlig flaut.

Som Jonas Gahr Støre selv sa til Handikapnytt da Arbeiderpartiet endelig gikk inn for inkorporering av CRPD: «Arbeiderpartiet er et parti som skal gå i front på likestilling. Dette er en viktig likestillingssak».

Nå er det på tide at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sammen med resten av regjeringen følger opp og legger frem en konkret plan for inkorporering av CRPD i norsk lov.

Norge har fått sterk kritikk fra FN fordi funksjonshemmedes rettigheter systematisk brytes. For alle med nedsatt funksjonsevne som møter diskriminering hver eneste dag, hjelper det lite at det står i en plattform at en skal sikres grunnleggende rettigheter på lik linje med resten av befolkningen, så lenge det ikke følges opp i praksis.

For alle med nedsatt funksjonsevne som møter diskriminering hver eneste dag, hjelper det lite at det står i en plattform at en skal sikres grunnleggende rettigheter på lik linje med resten av befolkningen, så lenge det ikke følges opp i praksis.

Norge har allerede inkorporert kvinnekonvensjonen, barnekonvensjonen og konvensjonen mot rasediskriminering. FN-konvensjonen for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne er den eneste diskrimineringskonvensjonen som ikke er inkorporert i norsk lov. Det hindrer likestilling av Norges største minoritet.

Vi i Partiet Sentrum gikk til valg på at vi ønsket Jonas Gahr Støre som statsminister. Nå må han levere på kampen mot utenforskap. Å følge opp sin egen regjeringsplattform og inkorporere CRPD vil være en god begynnelse.

Simen Bondevik
Leder i Unge Sentrum

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.