Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De fire poserer med kakestykker på gangbroen til Oslo S.
UNIVERSELL GLEDE: Varaordfører Kamzy Gunaratnam og leder av finanskomiteen i bystyret, Frode Jacobsen, feiret budsjettet med kake sammen med Magnhild Sørbotten og Jørgen Foss i NHF Oslo. (Foto: Ivar Kvistum)

Kakefest for budsjett-seier

I år har Oslo kommune øremerket 80 millioner kroner til universell utforming i budsjettet.

Ivar Kvistum
Publisert 11.01.2019 14:13

Et langvarig og systematisk påvirkningsarbeid ga uttelling:

Endelig kunne Handikapforbundet i Oslo la kakespaden synke gjennom marsipanlokket for å feire at Oslo kommune vedtok å bevilge 80 millioner kroner til å skape mer universell utforming, både på skoler og andre kommunale bygninger og anlegg.

Dette er 50 millioner kroner mer enn det opprinnelige forslaget fra byrådet.

Invitert på kakefesten

NHF Oslos regionleder Magnhild Sørbotten og regionkontorleder Jørgen Foss inviterte både varaordfører Kamzy Gunaratnam og leder av finanskomiteen i bystyret, Frode Jacobsen, til å være med på kakefesten. Begge representerer Arbeiderpartiet.

Den rause påplussinen på uu-budsjettet ble vedtatt med stemmene til Arbeiderpartiet, SV og MDG – med Rødt som tungen på vektskåla.

– Dette viser at det er mulig å få politisk gjennomslag dersom du er utholdende og klarer å holde fokus. Vi har terpet på budskapet om universell utforming gjennom hele året og gjentatt det så ofte at politikerne husket det da de skulle behandle budsjettet, forklarer Jørgen Foss.

Dette viser at det er mulig å få politisk gjennomslag dersom du er utholdende og klarer å holde fokus.

– Det er også viktig å være mest mulig til stede der politikerne møtes. De må hele tiden minnes om det vi mener er viktig, legger Magnhild Sørbotten til.

God samarbeidspartner

Og Oslo-politikerne bekrefter at det er innspillene fra NHFs hovedstadsregion som sørget for at bevilgningen kom på plass.

– I mange år har Handikapforbundet satt søkelyset på konkrete mangler i tilgjengeligheten, både på skolene og i kollektivtrafikken. Samtidig har organisasjonen vist seg som en god samarbeidspartner gjennom å komme med konkrete og faglig funderte forslag til løsninger, sier Frode Jacobsen.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam mener det er helt avgjørende at funksjonshemmede selv peker på manglene, for ellers blir de menneskeskapte barrierene i omgivelsene altfor ofte oversett.

– Handikapforbundet klarer å formidle dette på en måte som gjør at folk forstår hva som er problemet. Da blir det også lettere å finne penger til løsningene. Ikke minst har organisasjonen mange flinke og engasjerte ungdommer som blir lyttet til, sier varaordføreren.

Handikapforbundet klarer å formidle dette på en måte som gjør at folk forstår hva som er problemet. Da blir det også lettere å finne penger til løsningene.

Forventer gode tiltak

Den øremerkede potten i Oslo-budsjettet er delt i to: 50 millioner går til en tilskuddsordning for å fremme universell utforming i kommunens egne tjenester. Mens de siste 30 millionene er satt av til å skape universell utforming på skolene.

– Bevilgningen viser at politikerne anerkjenner at Oslo-skolen skal være landets beste, for alle elever, berømmer Magnhild Sørbotten.

– Nå forventer vi at midlene blir omsatt i mange gode tiltak som bidrar til at flere barn og unge får gå på nærskolen sin, legger hun til.

Langt igjen til målet

Men samtidig som 80 millioner kroner er en historisk stor øremerking, er behovet mye større. Foss og Sørbotten viser til en kartlegging som viser at det trengs 800 millioner kroner for å gjøre Oslo-skolen helt universelt utformet.

– Men man kan få utført ganske mange enkelttiltak for pengene som er bevilget. Og det er første gang i historien at Oslo kommune øremerker så mye til universell utforming, påpeker Sørbotten og Foss.

De to mener det også er viktig å være raus med ros og anerkjennelse når politikerne gjør noe riktig, også når ikke hele løsningen kommer på plass i første runde.

– Poenget vårt er ikke å henge ut politikere. Poenget er å få gjennomslag, påpeker Magnhild Sørbotten.

Og derfor ble altså politikerne invitert da kakespaden fikk gjennomslag gjennom marsipanlokket.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.