Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bygård med bingoskilt og bingomarkiser i første etasje
LAVERE TAPSGRENSE: Fra 1. januar 2025 senkes grensen for hvor mye hver spiller kan tape på bingospill. (Illustrasjonsfoto)

Kan miste bingoinntekter

Frivillige organisasjoner kan miste inntil 70 prosent av bingoinntektene på grunn av en forskriftsendring fra januar neste år.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 22.02.2024 10:10

Hver bingospiller skal fra neste år ikke kunne tape mer enn 900 kroner per dag og ikke mer enn 4400 kroner per måned, ifølge forskriften om pengespill.

Norges Handikapforbund og Blindeforbundet er blant organisasjonene som taper på dette. Derfor skriver de i et debattinnlegg at regjeringen må ta grep og endre forskriften raskt.

LES OGSÅ: Livsviktig aktivitet ofres med bingokutt (lenke).

12 millioner

I NHF går bingoinntektene, anslagsvis 12 millioner kroner totalt, til drift i regionene og lokallagene.

– Mindre penger til drift vil gå ut over lokale aktiviteter rundt om i landet, sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik til Handikapnytt.

– Er Norges Handikapforbund gode nok til å finne nye inntektskilder?
– Ja, men mange av inntektskildene våre er tilskuddsordninger avgrenset av strenge rammer for hva de kan brukes til. Vi risikerer å få mindre penger til å drive frivillig arbeid som ikke er styrt av andre. Det varierer også mellom lokallagene og regionene hvor mye de får av kommunale tilskudd og midler fra fond og legater.

– Er det riktig å fortsette å tjene penger på spill?

– Vi har trukket oss ut fra drift av penge spill, og vi er enige i at det er viktig å redusere risikoen for spilleavhengighet. Derfor er vi enig i at det skal være stramme retningslinjer, men vi skjønner ikke forskjellsbehandlingen av de ulike typene pengespill, og bingo er vurdert som spillet med minst risiko for avhengighet, svarer Tove Linnea Brandvik.

Lavere tapsgrense for bingo

I debattinnlegget viser hun og Norges Blindeforbunds leder Terje André Olsen til at tapsgrensen vil bli mindre enn en fjerdedel for bingo enn for Rikstotto og spill i Norsk Tipping.

– Vi ønsker ikke en aggressiv inntektskilde som skaper problemer for andre, men bingo er den spillinntekten med lavest risiko for spillavhengighet, sier Terje André Olsen.

Blindeforbundets lokallag og fylkeslag har en samlet inntekt på mellom seks og sju millioner kroner årlig fra bingo. Når debattinnlegget skisserer et inntektstap på 70 prosent, baserer Brandvik og Olsen seg på beregninger fra Oslo Economics. Deres rapport fra 2022 skisserer et hovedscenario der 31 av 227 bingohaller legges ned på grunn av tapte inntekter, og en redusert utbetaling til samfunnsnyttige formål på 40 prosent. I det såkalte maksimumsscenariet, altså i verste fall, ser de for seg at samfunnsnyttige formål får 68 prosent mindre utbetalt.

– Det vil bety at vi må redusere aktivitetsnivået i fylkeslagene og lokallagene. Bingoinntektene er med og finansierer at vi arrangerer kurs og at folk møtes og utveksler erfaringer, sier Terje André Olsen i Blindeforbundet.

Må senke aktivitetsnivået

– Er Blindeforbundet flinke nok til å finne nye inntektskilder?

– Ja, vi bruker mye energi på det, som alle andre, men det lar seg ikke gjøre over natta. Til vi har funnet nye inntektskilder, blir første steg at noen aktiviteter utgår.

Terje André Olsen at de tiltakene som er gjort for å hindre spillavhengighet, har god nok effekt, slik at regjeringen kan justere grensene i sine forskrifter og unngå at bingoene blir rammet spesielt hardt.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.