Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbilde fra fasaden som viser rampen ved siden av kirketrappen.
MER INNFLYTELSE: Et nytt råd skal vise hvordan Den norske kirke kan bli mer inkluderende. Bildet viser den nye rampen som har gjort hovedinngangen til Ålesund kirke tilgjengelig for rullestolbrukere. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Kirken får eget råd for funksjonshemmede

Kirkerådet har enstemmig vedtatt å opprette et råd som skal gi innspill om funksjonshemmedes rettigheter i kirken.

Handikapnytt
Publisert 14.12.2022 08:43

Det er Kirkerådet som har besluttet å opprette et råd for mennesker med funksjonsnedsettelse i Den norske kirke (DNK). Kirkerådet er på en måte kirkens «regjering».

– Også i Den norske kirke møter funksjonshemmede små og store barrierer, sier Therese Utgård Aas til avisen Vårt Land.

Det var etter forslag fra henne at Kirkerådet bestemte å be administrasjonen om å forberede et mandat til det nye organet. Planen er at dette skal være ferdig og klart til behandling på Kirkerådets neste møte i februar neste år.

Inkludere alle

Det var Ungdommens Kirkemøte (UKM) som opprinnelig løftet saken og tidligere i høst tok til orde for å opprette et nasjonalt kirkelig råd for funksjonshemmede som skal være representert i DNKs øverste demokratiske organ, Kirkemøtet.

– Dette handler om å inkludere så mange som mulig i kirken. Det er ikke den funksjonsfriske majoriteten som skal bestemme hva slags tilrettelegging som trengs, det er de funksjonshemmede selv som kan formidle. Da trenger vi et råd, utdyper Therese Utgård Aas overfor avisen.

Hun viser til at både er fysiske og ikke-fysiske barrierer stenger folk ute i dag.

Les også: STØRST AV ALT ER UTILGJENGELIGHETEN

Løfter ytringsfriheten

Generalsekretær Øyvind Woie i organisasjonen KABB (Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte) er glad for Kirkerådets beslutning om å opprette et råd for funksjonshemmede.

– Vedtaket løfter funksjonshemmedes ytringsfrihet i Den norske kirke og gir endelig mulighet for demokratisk deltakelse i kirkelige beslutningsprosesser, konstaterer han overfor Vårt Land.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.