Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Berit Vegheim.
KLAR DISKRIMINERING: NRK kan ikke invitere allmennheten til et arrangement som ikke er tilgjengelig for alle, påpeker Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Klager NRK inn for diskrimineringsnemnda

NRK er innklaget for diskriminering etter å ha arrangert folkemøte på en utilgjengelig båt under Arendalsuka. Statskanalen lover forbedring.

Ivar Kvistum
Publisert 24.08.2018 06:00

Utestengelsen av funksjonshemmede under Arendalsuka kom i søkelyset da en «tilgjengelighetsgerilja» med aksjonister fra blant annet Norges Handikapforbunds Ungdom og Uloba – Independent Living Norge merket arrangementer der rullestolbrukere ikke kommer inn.

Les mer: TILGJENGELIGHETSGERILJA AKSJONERER I ARENDAL

NRKs båt var blant dem som ble utpekt som utilgjengelig av aksjonistene, og nå har borgerrettighetsstiftelsen Stopp Diskrimineringen klaget NRK inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Nemnda er juridisk klageorgan for brudd på Likestillings- og diskrimineringsloven. Grunnlaget for klagen er forbudet i loven mot indirekte diskriminering.

Daglig leder Berit Vegheim i Stopp Diskrimineringen forklarer:

– Indirekte diskriminering betyr at du tilsynelatende handler nøytralt, men at det får som effekt at en gruppe utestenges og diskrimineres. Her har NRK sittet hjemme og valgt et sted for sine arrangementer som er av en slik art at en diskriminert gruppe ikke kommer om bord.

Folkemøte for noen

Når Stopp Diskrimineringen klagd på nettopp NRK – blant mange utilgjengelige arrangementer – er det blant annet fordi de inviterte til folkemøte om bord på båten som lå fortøyd i Pollen.

– Her inviterte de til folkemøte der de spurte hva NRK vi gjøre for deg, og de ba folk si sin mening. Funksjonshemmede er absolutt interessert i å fortelle hva NRK kan gjøre for dem, enten det gjelder tilgjengelighet i programmene, eller det gjelder stoffvalg som belyser at man som gruppe er usynlig i samfunnet. Men vi kom ikke inn, sier Vegheim.

Når du inviterer til folkemøter, har du invitert folket om bord. Og folket er mangfoldig.

Hun understreker at det ifølge likestillings- og diskrimineringsloven følger forpliktelser med å invitere inn allmennheten, slik NRK gjorde. Da har man ikke lov til å utestenge.

– Når du inviterer til folkemøter, har du invitert folket om bord. Og folket er mangfoldig, sier Vegheim.

Bilde av politikere som debatterer på dekket av NRK-flåten.

FLÅTE FOR GÅENDE: NRK er innklaget til Likestillings- og diskrimineringsnemnda etter at de stilte med denne flåten under Arendalsuka. (Foto: Mona Hauglid, Arendalsuka)

Dømt for det samme før

Hun viser til at NRK faktisk har tapt en diskrimineringssak tidligere som handlet om det samme. I 2009 la statskanalen et valgmøte til Christiansholm festning i Kristiansand. Arrangementet var bare tilgjengelig via en lang trapp.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, som den gangen behandlet klagesaker, konkluderte med at NRK handlet i strid med forbundet mot indirekte diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne.

Berit Vegheim mener NRK burde ha lært av denne saken:

– De har allerede hatt en sak som de er dømt for, og så gjentar de akkurat det samme nå. Vi kan ikke leve tiår etter tiår med denne bevisstløse holdningen og la det passere. Det bør ikke la seg gjøre å bryte denne loven i 2018 så lenge du inviterer allmennheten inn, bemerker hun.

Skal bli mye bedre

Tilgjengelighetssjef Siri Antonsen i NRK sier til Handikapnytt at kanalen tar lærdom av kritikken.

– Vi skal bli mye bedre, enkelt og greit. Så lenge vi inviterer allmennheten ut på en lekter, skal det være tilgjengelig for alle, sier hun.

Vi skal bli mye bedre, enkelt og greit.

Portrett av Siri Antonsen.

BEDRE NESTE GANG: Siri Antonsen er tilgjengelighetssjef i NRK. Hun vil selv bidra til at statskanalen gjør det bedre på tilgjengelighet under Arendalsuka neste år. (Arkivfoto)

Antonsens jobb handler i utgangspunktet om å sikre tilgjengelighet i NRKs programmer. Nå kommer hun til å engasjere seg også i planleggingen av neste års Arendalsuke.

– Da skal vi sørge for at det blir så bra som overhodet mulig, ut fra forutsetningene. For det er også slik at Arendal er Arendal og ikke Telenor Arena, sier hun.

Siri Antonsen viser til at det ble gjort flere tiltak der og da på aktuelle folkemøtet som Stopp Diskrimineringen har sendt klager på.

Blant annet sørget kringkastingssjefen for å gå på land for å snakke med publikum som ikke kunne komme om bord.

– Men jeg er enig i at det ikke rokker ved det prinsipielle i saken, sier Antonsen.

«Oppleves vondt»

Stopp Diskrimineringen kommer også til å klage inn Universitetet i Oslo (UiO) for liknende forhold.

Da tilgjengelighetsgeriljaen skiltet båten deres i Arendal som utilgjengelig, skrev universitetet på Ulobas Facebook-side:

«Universitetet i Oslo er opptatt av universell utforming, bred deltakelse og muligheter for alle. Beklageligvis har ikke båten vi har leid under Arendalsuka god nok utforming med tanke på rullestolbrukere. Vi forstår at det kan oppleves vondt for de som har oppsøkt våre arrangementer og ikke fått muligheten til å delta.»

– Med en slik forståelse av eksklusjon av funksjonshemmede, ber UiO om å bli klaget på, bemerker Berit Vegheim.

Stopp Diskrimineringen
  • Uavhengig stiftelse som arbeider for å bekjempe alle former for diskriminering av funksjonshemmede, gjennom blant annet å dokumentere og spre kunnskap om diskrimineringen.

Viktig å bruke loven

Vegheim mener de utilgjengelige arrangementene under Arendalsuka vitner om manglende bevissthet hos arrangørene.

– Unnskyldningene er typiske, klassiske bortforklaringer. Det er ingen bevissthet om at vi har en diskrimineringslovgivning. Det de gjør ved å utestenge funksjonshemmede, er nøyaktig det samme som om de hadde satt opp skilt der det står: Bare for hvite, eller bare for menn. Det ville de aldri gjort, for da ser de med en gang at det er diskriminering. Det er der de må utfordres.

Daglig leder i Stopp Diskrimineringen roser tilgjengelighetsgeriljaens innsats under Arendalsuka.

– De gjorde en ypperlig jobb. Men det optimale ville vært om man også koordinerte aksjonen med å skrive klager til nemnda om de tilfellene av diskriminering man så. Det er viktig at vi bruker likestillings- og diskrimineringsloven aktivt, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.