Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sadia Jabeen Iqbal snakker med Karl Haakon Sævold
KREVER TILTAK: Nestleder Sadia Iqbal og leder Karl Haakon Sævold i Norges Handikapforbund Oslo deltok i møtet om brøyting og fremkommelighet i Oslo. (Foto: Cathrine Linn Kristiansen)

Klare oppfordringer for neste vinter

Flere assistansetimer og flere TT-turer var noe av det funksjonshemmede i Oslo foreslo som kompensasjon for at mange ikke kommer seg frem i vintergatene.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 01.03.2024 15:25

Det kommunale rådet for funksjonshemmede, eldrerådet og funksjonshemmedes organisasjoner møtte endelig Oslos byråd for miljø og samferdsel den 29. februar, for å snakke om problemene med fremkommeligheten.

– Organisasjonene og rådene var helt tydelige og samstemte: Vi forutsetter at neste vinter blir annerledes enn denne og at alle skal kunne bruke byen hele året, sier lederen i Norges Handikapforbund Oslo, Karl Haakon Sævold.

Flere måtte avlyse viktige avtaler

På møtet fikk byråd Marit Vea fra Venstre høre historier om osloborgere som har blitt tvunget ut i veibanen fordi fortauene har vært for dårlig brøytet, eller som har vegret seg for å gå ut i det hele tatt. Flere fortalte om begrensninger i eget sosialt liv. Mange har avlyst viktige timer hos lege, tannlege og fysioterapeut.

– For mange har hele vinteren vært slik og ikke bare de spesielt vanskelige dagene, sier Karl Haakon Sævold.

Nestleder Sadia Jabeen Iqbal i NHF Oslo beskrev for byråden hvordan forholdene på veier og fortau har gjort at hun måttet gjøre om legetimer til telefonkonsultasjoner, blant annet.

– Jeg har ikke hatt muligheten til å besøke min mor, søsken eller bestemor, på grunn av at gatene de bor i, er dårlig brøytet, og jeg har ikke muligheten til å få ut rullestolen fra bilen hvis jeg finner en ledig parkeringsplass eller HC-plass. Dette har ført til at jeg ikke har møtt dem fysisk siden desember 2023, fortalte hun.

Konkrete forslag

Funksjonshemmedes representanter i møtet stilte med helt konkrete forslag til tiltak:

  • Flere TT-turer for dem som trenger det for å komme seg dit de skal.
  • Flere timer brukerstyrt personlig assistanse for dem som lettere kommer seg frem på vinterføre hvis de har assistent.
  • Smidig, ubyråkratisk prosess for å få innvilget assistansen eller transporten raskt nok.
  • Å utstyre Ruters busser med koster, som gjør det mulig å feie bort snø fra rullestolramper.

I tillegg oppfordres kommunen til å planlegge bedre og sette seg bedre inn i funksjonshemmedes behov.

– Når Oslo byråd har en såpass ambisiøs erklæring om at Oslo skal være verdens beste by å bo i, må det gjelde også om vinteren, og FNs funksjonshemmedekonvensjon CRPD må ligge til grunn, sier Karl Haakon Sævold.

LES OGSÅ: Kommer seg ikke frem uten hjelp (lenke)

Les også: – Snøen skal ikke være et større hinder for funksjonshemmede (lenke).

Byråden ønsker tett dialog

Byråd Marit Vea setter pris på de konkrete forslagene fra funksjonshemmedes organisasjoner.

– Det gjør inntrykk å høre om hvordan mange har måttet isolert seg i vinter og dermed har gått glipp av både sosialt felleskap og helt nødvendig medisinsk behandling fordi de rett og slett ikke har våget seg ut i det krevende vinterføre, sier hun til Handikapnytt.

– Hvilke løfter kan kommunen gi dem, basert på innspillene i møtet? 

– Vi tar med oss alle innspillene vi fikk og kommer til å gå grundig inn i hvert av dem for å se hva som er mulig å få til, både på kort og lang sikt. En del virker på meg som det bare er å sette i gang med, som å få koster tilgjengelig på alle bybussene, mens en del andre er litt mer krevende. 

– Når kommer du til å ha neste møte med funksjonshemmedes organisasjoner?

– Jeg ønsker å ha tett dialog med organisasjonene fremover for å gjøre byen tilgjengelig for alle hele året. Selv om vinteren har vært spesielt krevende, er det også utfordringer med manglende universell utforming resten av året i kollektivtransporten. Her har kommunen en stor jobb å gjøre, og det arbeidet ønsker jeg å få fart i.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.