Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Krevde sin plass i arbeidslivet 1. mai

(Handikapnytt og NTB:) Vi vil jobbe! Dette var budskapet fra medlemmene i Norges Handikapforbund og Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) som deltok i markeringen av 1. mai i dag.

I Oslo gikk NHF-medlemmer i 1. maitoget under parolen «Vi vil jobbe».

NHFU fulgte like bak med parolen: «Jeg vil ikke være din inspirasjon. Jeg vil være din kollega!»

Begge parolene adresserer utestengelsen fra arbeidslivet som rammer personer med nedsatt funksjonsevne.

Oversiktsbilde av toget sett ovenfra.

NHF og NHFU deltok i 1. mai-toget i Oslo. (Foto: Cathrine Th. Paulsen)

Tall fra SSB viser at bare 43,9 prosent av arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne er i jobb, mens over 85 000 står ufrivillig utenfor.

«Vi vil jobbe, men slipper ikke til. Vi vil ikke bli klappet på hodet og sett på som morsomme inspirasjonskilder – vi vil bruke egne evner og ressurser og være en del av arbeidslivet, som alle andre», skriver NHF på Facebook i anledning 1. mai.

NHF-medlemmer deltok i 1. maitog og -arrangementer også flere andre steder i landet.

Les også: ERNA TIL HANDIKAPNYTT: – NÅ BLIR DET LETTERE Å FÅ JOBB

Les også. – KUTT I TRYGDENE FÅR IKKE FLERE UT I JOBB

Arbeidslivspolitikken var også hovedtema for Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Han gikk 1. mai hardt ut og kalte bruken av innleie er et stadig økende problem.

Støre reiser rundt på en liten sørlandsturné 1. mai og taler i Kristiansand, Eydehavn, Vennesla og i Siljan i Telemark.

På Aps landsmøte forrige måned vedtok partiet å innføre forbud mot innleie i utsatte områder. I sin tale i Vennesla onsdag morgen trakk Støre fram partiets kamp mot innleie, og han gikk hardt ut mot statsminister Erna Solberg (H).

– Da vi fikk med oss KrF i flertallet i Stortinget i fjor for å begrense bruken av innleie, sa statsministeren at det var hennes største nederlag i fjor. For meg er det en talende setning at litt bedre orden for dem som jobber i utsatte bransjer, var regjeringens største nederlag, sa Støre. ifølge NTB.

– Det sier noe om en styring som er feil, og vi forplikter oss til å gjøre noe med det. Vi bør bytte regjering i Norge, sa Ap-lederen til applaus blant de fremmøtte.

I Vennesla trakk Ap-lederen også fram høstens kommunevalg. I den forbindelse roste han Aps ordførerkandidat i Vennesla kommune, Solveig Robstad.

– Det er så viktig hvem som styrer lokalt. Kommuneøkonomi er et grått og trist ord, men i kommunene avgjøres de viktigste tingene som betyr noe i folks liv. Tilbudet til barna våre, kollektivtrafikken, hvordan vi tar vare på våre eldre – det er kommunale beslutninger, sa han.

Statsminister Erna Solberg er naturlig nok ikke enig i kritikken fra Ap-lederen. Hun viser til ferske tall fra Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå om at det på ett år er blitt 10.000 færre ansatte i midlertidige stillinger.

– Det betyr at flere arbeidsfolk får trygge, faste jobber, og min beskjed til folk i dag er at regjeringen skal fortsette å skape enda flere faste jobber og legge til rette for at flere kommer i jobb, sier hun til NTB.

Solberg trekker fram at tallene viser den laveste arbeidsledigheten på ti år.

– Det å gi litt mer fleksibilitet når det gjelder midlertidighet betyr ikke at du får varig midlertidighet. Det viser disse tallene. Nå begynner mange statistikker å vise mangel på arbeidskraft i deler av Norge, og da har vi en gyllen mulighet til å få enda flere i jobb, framholder hun.

01.05.2019 kl. 14:47
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.