Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Statsminister Erna Solberg
– FOLK: Hva skal vi leve av etter oljen? spør statsminister Erna Solberg på innspillsmøtet om inkluderingsdugnaden i mandag. Hun svarer selv: – Folk! Vi trenger å sørge for at alle får lik mulighet til å jobbe. (Foto: Britt Knutsdatter Arnhøy)

Erna til Handikapnytt: – Nå blir det lettere å få jobb

Statsminister Erna Solberg ser optimistisk på jobbmulighetene for funksjonshemmede som står utenfor arbeidslivet.

Av Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 26.03.2019 13:24

Funksjonshemmede uten jobb trenger ikke å frykte at de blir tapere i inkluderingsdugnaden. Snarere tvert imot, mener statsminister Erna Solberg (H) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Det kommer fram i intervju med Handikapnytt da statsministeren og to fagstatsråder mandag arrangerte møte med næringslivet om inkluderingsdugnaden, der offentlige og private aktører jobber sammen for å få personer med nedsatt funksjonsevne eller «hull i cv-en» inn i arbeidslivet.

Formålet med møtet var å finne ut hvordan flere store bedrifter kan åpne opp for personer tilhørende denne mangslungne gruppen som står utenfor arbeidslivet.

Fysisk tilrettelegging

Regjeringen har satt som mål at personer med funksjonsevne eller hull i cv-en skal utgjøre fem prosent av nyansettelser i staten.

En uttalt bekymring hos funksjonshemmedes organisasjoner er at personer med nedsatt funksjonsevne skal havne nederst blant alle når det prioriteres for arbeidslivet fordi det gjerne er større behov for fysisk tilrettelegging enn tilfelle er for mange med hull i cv-en.

I tillegg opplever funksjonshemmede gang på gang å bli diskriminert. Med dette som bakteppe spurte Handikapnytt Erna Solberg hvordan regjeringen skal sikre at personer med funksjonsnedsettelser ikke faller gjennom blant de fem prosentene.

Statsminister Erna Solberg

OPTIMIST: Statsminister Erna Solberg tror flere funksjonshemmede kommer ut i jobb med inkluderingsdugnaden. (Foto: Britt Knutsdatter Arnhøy)

Måles på levering

– I tillegg til lønnstilskudd og andre generelle ordninger, finnes det tilretteleggingstilskudd fra Nav for å bidra til å ta vekk kostnadene ved at man må ha mer tilrettelegging hvis man er blind eller døv eller har rullestol og så videre. Så ligger det økonomiske midler allerede i Nav sine ordninger for å få dette til, sier Solberg, før hun trekker fram følgende:

– Det vi gjør nå er at man blir målt på at man faktisk kan levere på disse spørsmålene. Jeg ser ikke noen fare for at funksjonshemmede havner nedenfor eller under de andre. Med en sånn regel kan det faktisk kanskje være lettere for en del funksjonshemmede å komme inn på arbeidsmarkedet selv om de ikke har hull i cv-en som sådan. Som nyutdannede, unge funksjonshemmede. Også fordi de som ansetter rundt om i staten blir mer oppmerksom på de ulike hjelpetiltakene og tilretteleggingstiltakene som Nav har og som veldig mange arbeidsgivere faktisk er uvitende om, sier Solberg.

Jeg ser ikke noen fare for at funksjonshemmede havner nedenfor eller under de andre. Med en sånn regel kan det faktisk kanskje være lettere for en del funksjonshemmede å komme inn på arbeidsmarkedet selv om de ikke har hull i cv-en som sådan.

Forplikter med fem-prosenten

– Hvor langt er regjeringen villig til å gå for å forplikte arbeidsgiverne?

– Den eneste vi kan forplikte er staten. Staten forplikter seg med fem prosent.  Vi har et mye mer stringent målesystem og mye klarere definisjoner enn det som har vært tidligere. Dette er en styrking av mulighetene, ikke en svekkelse. Nå bruker vi alle våre virkemidler for forhåpentligvis å få til bedre resultater, sier Erna Solberg.

Les også: –VIL ENDRE LOVEN FOR Å ANSETTE FLERE FUNKSJONSHEMMEDE

Nærmingsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ledet innspillsmøte om inkluderingsdugnaden sammen med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

MØTE: Nærmingsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ledet innspillsmøte om inkluderingsdugnaden sammen med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). (Foto: Britt Knutsdatter Arnhøy)

– Større muligheter enn før

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er også klar på at funksjonshemmede ikke vil komme til kort blant de fem prosentene som er målet for nyansatte i staten. Snarere tvert imot, mener hun.

– Gjennom inkluderingsdugnaden har man nå løftet opp funksjonshemmede mye mer forpliktende enn det som er gjort tidligere, nettopp fordi vi sier at minst fem prosent skal være fra gruppen med hull i cv-en eller funksjonshemmede, og det har det ikke vært før. Dette vil gi mennesker med nedsatt funksjonsevne større muligheter enn før til å komme seg på intervju og vise seg fram og på den måten også bli ansatt.

Synliggjør lønnsomheteen

– I hvilken grad tror du funksjonshemmedes utenforskap på arbeidsmarkedet skyldes diskriminering? Er diskrimineringsvernet sterkt nok?

– Jeg tror egentlig ikke det er diskrimineringsvernet som er utfordringen, og jeg tror heller kanskje ikke det er bevisst diskriminering. Jeg tror det er vel så mye uvitenhet og fordommer og at man mange ganger tror at dette skal bli mer utfordrende enn det egentlig er. Derfor er det viktig for oss å synliggjøre gjennom andre arbeidsgivere som er gode på dette, også overfor andre arbeidsgivere, at dette kan du faktisk gjøre kommersielt lønnsomt. For det er klart at private bedrifter også må tenke på bunnlinja. Det hjelper ikke å være god på rekruttering hvis du rekrutterer deg til konkurs, det må være lønnsomt for oss å inkludere. Er det lønnsomt for bedriftene, er det lønnsomt for samfunnet også. Å synliggjøre det, er et viktig poeng, sier Anniken Hauglie.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen

Navs verktøykasse

– Hva kom ut av dagens innspillsmøte?

– Det var et godt møte, praten gikk livlig, og det var dessuten forankret på toppledernivå. Det er viktig, for skal du få til god rekruttering, må det være forankret på toppen. Lederne må være opptatt av dette, de også, poengterer arbeids- og sosialministeren.

Ministrene og deltakerne fikk også en del innspill på hva man kan gjøre, og det kom fram at mange arbeidsgivere ikke kjente til mange av de verktøyene som finnes, særlig hos Nav, for å gjøre det lettere og lønnsomt å rekruttere.

– Så bare det i seg selv er viktig. Vi kan jo håpe at flere går tilbake og tenker at ok – her er det verktøy vi faktisk kan benytte oss av i vår virksomhet, sier Anniken Hauglie.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.