Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Erna til Handikapnytt: – Nå blir det lettere å få jobb
Statsminister Erna Solberg ser optimistisk på jobbmulighetene for funksjonshemmede som står utenfor arbeidslivet.
Funksjonshemmede uten jobb trenger ikke å frykte at de blir tapere i inkluderingsdugnaden. Snarere tvert imot, mener statsminister Erna Solberg (H) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).
Det kommer fram i intervju med Handikapnytt da statsministeren og to fagstatsråder mandag arrangerte møte med næringslivet om inkluderingsdugnaden, der offentlige og private aktører jobber sammen for å få personer med nedsatt funksjonsevne eller «hull i cv-en» inn i arbeidslivet.
Formålet med møtet var å finne ut hvordan flere store bedrifter kan åpne opp for personer tilhørende denne mangslungne gruppen som står utenfor arbeidslivet.
Fysisk tilrettelegging
Regjeringen har satt som mål at personer med funksjonsevne eller hull i cv-en skal utgjøre fem prosent av nyansettelser i staten.
En uttalt bekymring hos funksjonshemmedes organisasjoner er at personer med nedsatt funksjonsevne skal havne nederst blant alle når det prioriteres for arbeidslivet fordi det gjerne er større behov for fysisk tilrettelegging enn tilfelle er for mange med hull i cv-en.
I tillegg opplever funksjonshemmede gang på gang å bli diskriminert. Med dette som bakteppe spurte Handikapnytt Erna Solberg hvordan regjeringen skal sikre at personer med funksjonsnedsettelser ikke faller gjennom blant de fem prosentene.
Måles på levering
– I tillegg til lønnstilskudd og andre generelle ordninger, finnes det tilretteleggingstilskudd fra Nav for å bidra til å ta vekk kostnadene ved at man må ha mer tilrettelegging hvis man er blind eller døv eller har rullestol og så videre. Så ligger det økonomiske midler allerede i Nav sine ordninger for å få dette til, sier Solberg, før hun trekker fram følgende:
– Det vi gjør nå er at man blir målt på at man faktisk kan levere på disse spørsmålene. Jeg ser ikke noen fare for at funksjonshemmede havner nedenfor eller under de andre. Med en sånn regel kan det faktisk kanskje være lettere for en del funksjonshemmede å komme inn på arbeidsmarkedet selv om de ikke har hull i cv-en som sådan. Som nyutdannede, unge funksjonshemmede. Også fordi de som ansetter rundt om i staten blir mer oppmerksom på de ulike hjelpetiltakene og tilretteleggingstiltakene som Nav har og som veldig mange arbeidsgivere faktisk er uvitende om, sier Solberg.
Jeg ser ikke noen fare for at funksjonshemmede havner nedenfor eller under de andre. Med en sånn regel kan det faktisk kanskje være lettere for en del funksjonshemmede å komme inn på arbeidsmarkedet selv om de ikke har hull i cv-en som sådan.
Forplikter med fem-prosenten
– Hvor langt er regjeringen villig til å gå for å forplikte arbeidsgiverne?
– Den eneste vi kan forplikte er staten. Staten forplikter seg med fem prosent. Vi har et mye mer stringent målesystem og mye klarere definisjoner enn det som har vært tidligere. Dette er en styrking av mulighetene, ikke en svekkelse. Nå bruker vi alle våre virkemidler for forhåpentligvis å få til bedre resultater, sier Erna Solberg.
Les også: –VIL ENDRE LOVEN FOR Å ANSETTE FLERE FUNKSJONSHEMMEDE
– Større muligheter enn før
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er også klar på at funksjonshemmede ikke vil komme til kort blant de fem prosentene som er målet for nyansatte i staten. Snarere tvert imot, mener hun.
– Gjennom inkluderingsdugnaden har man nå løftet opp funksjonshemmede mye mer forpliktende enn det som er gjort tidligere, nettopp fordi vi sier at minst fem prosent skal være fra gruppen med hull i cv-en eller funksjonshemmede, og det har det ikke vært før. Dette vil gi mennesker med nedsatt funksjonsevne større muligheter enn før til å komme seg på intervju og vise seg fram og på den måten også bli ansatt.
Synliggjør lønnsomheteen
– I hvilken grad tror du funksjonshemmedes utenforskap på arbeidsmarkedet skyldes diskriminering? Er diskrimineringsvernet sterkt nok?
– Jeg tror egentlig ikke det er diskrimineringsvernet som er utfordringen, og jeg tror heller kanskje ikke det er bevisst diskriminering. Jeg tror det er vel så mye uvitenhet og fordommer og at man mange ganger tror at dette skal bli mer utfordrende enn det egentlig er. Derfor er det viktig for oss å synliggjøre gjennom andre arbeidsgivere som er gode på dette, også overfor andre arbeidsgivere, at dette kan du faktisk gjøre kommersielt lønnsomt. For det er klart at private bedrifter også må tenke på bunnlinja. Det hjelper ikke å være god på rekruttering hvis du rekrutterer deg til konkurs, det må være lønnsomt for oss å inkludere. Er det lønnsomt for bedriftene, er det lønnsomt for samfunnet også. Å synliggjøre det, er et viktig poeng, sier Anniken Hauglie.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!
Navs verktøykasse
– Hva kom ut av dagens innspillsmøte?
– Det var et godt møte, praten gikk livlig, og det var dessuten forankret på toppledernivå. Det er viktig, for skal du få til god rekruttering, må det være forankret på toppen. Lederne må være opptatt av dette, de også, poengterer arbeids- og sosialministeren.
Ministrene og deltakerne fikk også en del innspill på hva man kan gjøre, og det kom fram at mange arbeidsgivere ikke kjente til mange av de verktøyene som finnes, særlig hos Nav, for å gjøre det lettere og lønnsomt å rekruttere.
– Så bare det i seg selv er viktig. Vi kan jo håpe at flere går tilbake og tenker at ok – her er det verktøy vi faktisk kan benytte oss av i vår virksomhet, sier Anniken Hauglie.