Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

M/S Arnøy i Oslo med Havnelageret i bakgrunnen.
UNIK TURBÅT: M/S Arnøy kan ha 35 rullestolbrukere om bord samtidig og er dermed et unikt tilbud i indre Oslofjord. (Foto: Privat)

Kronerulling for ny propell

For mange rullestolbrukere i Oslo-området gir M/S Arnøy en unik mulighet til å komme seg ut på sjøen. Men tilbudet står i fare fordi det mangler penger til en helt nødvendig reparasjon. Ildsjelene i foreningen Sjøen For Alle håper å bli berget av en kronerulling.

Ivar Kvistum
Publisert 25.05.2021 16:51

18. juli i fjor var ulykken ute. M/S Arnøy mistet den ene av to propeller, og var ikke lenger seilbar.

Å erstatte den tapte propellen og montere nye akslinger er beregnet til å koste 200 000 kroner, selv med mye velvilje og gode kontakter hos verkstedet.

Ildsjelene i Foreningen Sjøen For Alle er rikere på dugnadsånd enn på kontanter.

Derfor har de satt i gang en innsamlingsaksjon på internett der målet er å få inn 175 000 kroner til reparasjonen.

Unikt tilbud

Den 58 fot lange trebåten M/S Arnøy er ifølge entusiastene i foreningen som står bak, den eneste turbåten i indre Oslofjord som er fullt ut universelt utformet. 35 rullestolbrukere kan være om bord samtidig.

Skuta har fast kaiplass rett utenfor Operaen i Oslos havnebasseng.

For mange er turene med M/S Arnøy et svært verdifullt og unikt tilbud, forklarer styremedlem i Sjøen For Alle, Ørjan Grut.

– Det finnes folk som har brukt rullestol i 30 år, men som knapt har hatt mulighet til å ta Nesoddfergen til Sunnaas. Her kommer de seg ut i båt på ordentlig. For folk som ellers må stå igjen på kaia, er det en utrolig opplevelse å kunne sitte på dekk og ha nærkontakt med sjøen, sier han.

Det finnes folk som har brukt rullestol i 30 år, men som knapt har hatt mulighet til å ta Nesoddfergen til Sunnaas.

Han legger til at det ikke bare er rullestolbrukere som benytter seg at M/S Arnøys turtilbud. Farkosten er også brukt av sykehjemsbeboere og barn med autismediagnose.

– To meter fra kai begynner folk å smile. Dette er et tilbud som fungerer, sier Grut.

M/S Arnøy var for øvrig også base for Norges Handikapforbund under Arendalsuka 2019.

Les mer: HANDIKAPFORBUNDET MED MEDBRAKT, FLYTENDE TILGJENGELIGHET I ARENDAL

God start på kampanjen

Spleisen på internett ble satt i gang rett før pinse, og responsen var umiddelbart god. Før helgen var omme, sto over 66 000 kroner på konto.

Det synes ildsjelene er veldig oppmuntrende. De føler at de er på rett kurs.

– Vi ser at det er mange i båtmiljøet som bidrar, i tillegg til en del av våre trofaste brukere, sier leder i foreningen Sjøen For Alle, Jon Erik Bastiansen.

Han aksepterer og anerkjenner at mange som er i målgruppa for tilbudet ikke har god råd.

– Men folk kan bidra med å dele Spleis-kampanjen videre slik at vi når ut til flere. Det er også til stor hjelp, oppfordrer han.

Bilde fra akterdekket. Flere personer med rullestol.

OPPLEVELSER TIL SJØS: Stemning på akterdekket. Forhåpentligvis vil M/S Arnøy kunne levere flere slike øyeblikk. (Foto: Privat)

Håp for sommeren

Om de nødvendige pengene kommer inn og alt mer reparasjonen går som det skal, kan M/S Arnøy tidligst være tilbake i drift fra 1. juli, forhåpentligvis i tide til å skape flere gode sjøopplevelser denne sesongen.

– Om du er i målgruppen og ønsker å være med, er det bare å ta kontakt, oppfordrer Jon Erik Bastiansen.

Du finner innsamlingsaksjonen for M/S Arnøy ved å klikke her (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.