Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Monica Haugen foran landgangen til båten.
VELKOMMEN OM BORD: Monica Haugen og NHF ønsket mange nysgjerrige velkommen til M/S Arnøy – både til debatt og som vanlige, nysgjerrige besøkende. (Alle foto: Georg Mathisen)

Handikapforbundet med medbrakt, flytende tilgjengelighet i Arendal

NHF ordnet opp selv da lokalene på Arendalsuka ikke var universelt utformet. Skipet M/S Arnøy lå til kai i Pollen med den tilgjengeligheten som mange andre mangler.

Georg Mathisen
Publisert 16.08.2019 14:10

– Da vi så at så mye som 50 prosent av arrangementene ikke var universelt utformede, så bestemte vi oss for å vise at det går an, sier interessepolitisk rådgiver Monica Haugen i Norges Handikapforbund (NHF).

Dermed ordnet forbundet med sin egen, medbrakte flytende tilgjengelighet til kai midt i smørøyet. En UU-båt, om du vil.

I løpet av Arendalsuka kom kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) på besøk om bord for å snakke om en likestilt framtid for funksjonshemmede.

Også stortingspolitiker Karin Andersen fra SV stilte til debatt om bord. Det samme gjorde advokat Geir Lippestad i en debatt om funksjonshemmedes problemer på arbeidsmarkedet.

Båten var også arena for debatt mellom politiske ungdomspartier – for å nevne noe.

Klikk her for å se bilder og videoopptak fra flere av de politiske møtene om bord på M/S Arnøy på Handikapforbundets side på Facebook (ekstern lenke).

Enkelt å bli tilgjengelig

Arendalsuka er en kamp om oppmerksomheten. På stands og i debatter står politiske partier og interesseorganisasjoner av alle slag og prøver å synes i mengden. Det klarte M/S Arnøy.

– Det er så mange som kommer innom her og sier «å, så enkelt det kan gjøres. Så flott at dere har egen båt», forteller Haugen.

Det er så mange som kommer innom her og sier «å, så enkelt det kan gjøres. Så flott at dere har egen båt».

Rett skal være rett: Det er Sjøen for alle som eier M/S Arnøy og har rustet den opp. 45-tonneren som ble bygd som personellbåt i Forsvaret i 1978, har fått byttet ut alt inventaret og installert HC-toalett og trapp med heis. Så er det bygd ramper mellom akterdekk og fordekk og for å komme seg om bord og på land. Dessuten er det tilgang til strøm – både 12, 24 og 230 volt – hele tiden.

Monica Haugen i rullestol på dekk.

UU-BÅT: Litt våte forhold også over havoverflaten da Monica Haugen i NHF ønsket Handikapnytt om bord i M/S Arnøy. Men i løpet av uka var båten arena for en rekke debatter og politiske møter.

Utestengt av mange

Båtene som ligger til kai i Arendal sentrum, er en viktig del av Arendalsuka – den årlige politiske festivalen i sørlandsbyen. Mange samfunnsaktører inviterer til arrangementer om bord på egne fartøy.

Selv om NHF hadde sørget for at det fantes en tilgjengelig båt på Arendalsuka, så var det slett ikke lett å komme seg inn på alle arrangementene på land eller på andre båter.

– Vi er ikke bare interesserte i handikappolitikk. Vi er interessert i akkurat det samme som alle andre, men vi kommer ikke inn, sier Ida Hauge Dignes.

Hun er styremedlem i Norges Handikapforbunds Ungdom. På Arendalsuka var hun geriljaleder og oppsøkte arrangement som ikke var tilgjengelige for alle.

Vi er ikke bare interesserte i handikappolitikk. Vi er interessert i akkurat det samme som alle andre, men vi kommer ikke inn.

Geriljaen tar nytt land

Tilgjengelighetsgeriljaen lever nemlig videre, og ikke bare i Arendal. Dignes trekker frem Oslo Kulturnatt, der rullestolene også dukket opp for å vise i praksis at de ikke fikk slippe inn overalt.

På Arendalsuka er det ikke lov til å demonstrere. Men Tilgjengelighetsgeriljaen gjør ikke annet enn å møte opp. Etter hvert planlegger geriljaen å utvide virksomheten til flere steder.

Geriljaen i samtale med arrangøren. I forbrunnen, en bukk med skilt som markerer rullestol forbudt.

SLAPP IKKE INN: Tilgjengelighetsgeriljaen, med Ida Hauge Dignes, Shaqir Rexhaj og Amir Hashani i spissen, slapp ikke inn på debatten. Einar Christensen i Partiet De Kristne forsvarer seg med at partiet fikk pålegg om å legge til med baugen inn, og dermed gikk planen om bedre tilgjengelighet i vasken.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.