Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arne Thomassen i debattpanel. Portrett av Ausland innfelt.
HAR GITT BESKJED: Andreas Haugland Ausland (innfelt) har fortalt fylkesordfører Arne Thomassen om sine erfaringer med videregåedne skole i Agder. Han kan derfor ikke si at ingen har sagt fra, skriver han i dette innlegget. (Foto: Ivar Kvistum og privat)

Fylkesordføreren sier han ikke visste, men dette har vi fortalt ham

MENINGER: Det er ikke sant at fylkesordfører Arne Thomassen i Agder aldri har hørt at funksjonshemmede faller ut av den videregående skolen han har politisk ansvar for, skriver Andreas Haugland Ausland.

Andreas Haugland Ausland
Publisert 21.08.2023 09:22

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Kjære fylkesordfører Arne Thomassen.

Tirsdag under Arendalsuka 2023 inviterte Safo – Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner til debatt om hvordan det skal bli slutt på at så mange barn og unge med nedsatt funksjonsevne blir ekskludert i skolen.

I denne debatten står fylkesordfører Arne Thomassen og sier offentlig at dette har ikke visste om det, og at han ingen har sagt fra.

Det er ikke sant.

10. september 2020 var jeg og Arne Thomassen med på å markere verdensdagen for selvmordsforebygging i Arendal. Etter arrangementet fikk jeg som daværende fylkesleder i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) i Agder fylkesordføreren i tale på Kilden.

Da fortalte jeg ham at jeg på grunn av psykiske problemer og Aspergers syndrom ble tvunget til å bruke mine fire år på videregående til å gå på alternativ opplæring på Holt ved Tvedestrand og Åmli VGS.

I dag er jeg frisk og ønsker for alt i verden å få meg en utdanning og komme i fast jobb. Men fordi jeg på papiret har brukt ungdomsretten min på alternativ opplæring som i praksis bare er oppbevaring for kommunen, stell av høner og hogge ved. Det er det jeg fikk igjen for å bruke ungdomsretten min på VGS.

Det har gjort at jeg er varig utenfor arbeid og har ingen muligheter til å ta et vanlig utdanningsløp, slik at jeg kan få meg en jobb. Det er fordi jeg har brukt ungdomsretten min til alternativ opplæring som gir ingen kvalifikasjoner til jobber eller noe jeg kan bruke på en CV. Det er rett og slett en oppbevaringsplass.

I 2020 sa du, Arne Thomassen, at dette høres ikke greit ut og at dette var alvorlig.

I 2020 sa du, Arne Thomassen, at dette høres ikke greit ut og at dette var alvorlig.

Andre har også sagt ifra om dette via e-post som du har svart på. At du på Arendalsuka snakker usant til funksjonshemmede og deres organisasjoner i en debatt som handler om videregående opplæring – et område der du er øverste politiske valgte lederen – er en skandale.

At vi lever i et land der jeg og enormt mange andre funksjonshemmede ikke har utdanning og heller ikke er i jobb, er diskriminering, menneskerettighetsbrudd og funkofobi uført blant annet av systemet som fylkesordfører Arne Thomassen er øverste poliske valgte leder for.

Dette handler derfor ikke om at vi funksjonshemmede ikke er i stand til å ta utdanning eller jobb, men om grov diskriminering. 

Jeg forventer at fylkesordfører Arne Thomassen kommer med en offisiell beklagelse til alle funksjonshemmede i Agder som har fått ødelagt fremtiden og tvunget til varig uføre på grunn av den situasjonen som har vært i alternativ opplæring i VGS i Agder flere tiår.

Og ikke minst komme med en offisiell beklagelse for at han valgt å si at han ikke visste om at funksjonshemmede i opplever ekskludering i skolen, når både jeg og mange andre har fortalt sannheten opptil flere ganger.

Andreas Haugland Ausland
Risør

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.