Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av fasaden på Deichman Grünløkka.
HISTORISK: Deichman Grünerløkka på Schous plass sto ferdig allerede i 1914. Det var Norges første spesialbygde bibliotek. (Foto: Kultur- og idrettsbygg)

Landets eldste bibliotek har fått bedre tilgjengelighet

Ny heis og nye handikaptoaletter skal gjøre ærverdige Deichman Grünerløkka i Oslo mer tilgjengelig.

Av Handikapnytt
Publisert 17.03.2019 13:42

Deichman Grünerløkka gjenåpnet lørdag 16. mars etter omfattende rehabilitering. Bygget har blitt oppgradert til å møte dagens forventninger til standard og universell utforming.

Nye funksjoner som heis og rullestolrampe vil åpne bygget for flere og nye brukergrupper.

– I dette prosjektet har det vært viktig å forbedre byggets grunnleggende funksjoner, slik at det kan møte fremtiden på en god måte og være tilgjengelig for alle brukergrupper, uttaler direktør i Kultur- og idrettsbygg Eli Grimsby i en pressemelding fra Oslo kommune.

Eldst i landet

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF har sluttført et omfattende oppgraderings- og rehabiliteringsarbeid med Deichman Grünerløkka på Schous plass. Bygningen er landets første spesialbygde bibliotek og sto ferdig i 2014.

Det over 100 år gamle historiske biblioteksbygget har fått helt nytt interiør og design og er nå tilrettelagt for alle – også for funksjonshemmede.

Biblioteket har fått bedre tilgjengelighet med ny heis, rullestolrampe og HC toaletter. I tillegg har alle overflater blitt oppgradert og det er gjort utbedringer på varme- og lysanlegg.    

Antikvarisk vern – null problem

Det greskinspirerte biblioteksbygget fra 1914 består av to etasjer og kjeller og er registrert på Byantikvarens gule liste. Det har ifølge prosjektleder Stein H. Nordal ikke bydd på ekstra utfordringer.

–  Vi har opplevd et svært godt samarbeid med både Byantikvaren, Deichman Grünerløkka, Omsorgsbygg Oslo KF og ansvarlig entreprenør i denne prosessen, sier prosjektleder Stein H. Nordal fra Kultur- og idrettsbygg.

Sentrale tiltak i rehabiliteringen har vært:

  • Ny heis
  • Nye HC toaletter
  • Nytt kjøkken
  • Rehabilitert ventilasjon for kjøkken og personalavdeling
  • Utskifting av dører, gulvbelegg og belysning
  • Støyreduserende tiltak
  • Ny brannseksjonering
  • Interiør og design

Rehabiliteringen har tatt ca. 7 måneder og har hatt et budsjett på cirka 15 millioner kroner.

Deichman Grünerløkka på Schous plass sto ferdig allerede i 1914. Det var Norges første spesialbygde bibliotek.

Det greskinspirerte bygget ble drevet frem av Fernanda Nissen som arbeidet iherdig for å få skaffe egne bibliotekavdelinger i Kristianias arbeiderstrøk. Som medlem av tilsynet for Deichmanske bibliotek medvirket hun til å få opprettet biblioteket på Grünerløkka.

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF overtok eierskap og forvaltning av biblioteksbygget i 2015.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.