Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Liten klubb satser stort på el-innebandy
En ildsjel av en trener, et forbund som satser på inkludering og millionstøtte fra Kulturdepartementet gjør at Emil Johan (6) kan stille likt med sine jevnaldrende på idrettsbanen.
Idrettsklubben Stålbrott i den lille bygda Sandnes har 130 aktive medlemmer.
De driver med fotball, turski, allidrett – og nå også el-innebandy! Seks år gamle Emil Johan var en lykkelig gutt da han fikk teste sin nye sport.
At en liten klubb utenfor Stokmarknes i Vesterålen kan satse på noe så spesialisert som el-innebandy, skyldes noen viktige faktorer: En gutt i rullestol, en ildsjel av en idrettsleder, støtte fra Norges Bandyforbund – og én million kroner fra Kulturdepartementet.
Millioninvestering
Emil Johan ble født for tidlig og fikk cerebral parese etter en hjerneblødning da han var baby. Nå er han seks år og er med på allidrettslaget til Stålbrott IL. Der mente treneren hans, Morten Bredal-Thorsen, at de burde ha et bedre tilbud for Emil Johan. Da de oppdaget at det finnes en sport som heter el-innebandy, var ikke Bredal-Thorsen sen om å hive seg rundt.
– Jeg kontaktet Norges Bandyforbund, som har vært helt fantastisk samarbeidsvillige fra dag én, forteller Morten Bredal-Thorsen.
Bandyforbundet tok på seg å sende søknad om midler til et el-innebandylag for den lille klubben. I sommer fikk Stålbrott IL den gledelige nyheten om at de var tildelt penger til seks kjelker – en investering på 1.050.000 kroner.
- El-innebandy ble utviklet i Danmark på 80-tallet og spilles nå i Sverige, Danmark og Tyskland, i tillegg til Norge. Lillestrøm innebandyklubb ble den første norske klubben som etablerte el-innebandylag, i 2004.
- Lagspill som foregår i gymsal/ idrettshall. Hvert lag kan ha to eller tre spillere på banen samtidig.
- Kan spilles av alle, uavhengig av funksjonsnivå. Kjelkene manøvreres av spilleren selv ved hjelp av en joystick, eller kan styres av en ledsager som står bak på rulleskøyter.
- Kjelkene er spesialbygde sportsstoler med en topphastighet på 15 km/timen og akselererer raskt.
- I 2008 fikk Norges Bandyforbund «inkluderingsprisen» for sitt fremragende arbeid med å utvikle aktivitetstilbudet.
- Kilde: Norges Bandyforbund
Kickoff
Kjelkene ble bestilt fra Danmark, og nå – endelig – er de på plass i gymsalen på Sandnes skole.
Lørdag 14. oktober blir det kickoff og feiring med besøk blant annet fra bandyforbundet. Målet er å få dannet et lag med barn både med og uten funksjonsnedsettelser. I bygda Sandnes er det ingen andre barn som sitter i rullestol, men Bredal-Thorsen sine tanker strekker seg utenfor bygda.
– Det finnes ikke noe sånt tilbud i hele Vesterålen, så vi vil samarbeide med andre idrettslag i nærområdet for å få til ukentlige aktiviteter. På sikt ser vi for oss en turnering i en-innebandy.
– Vi er i startgropa og må gjøre oss kjent med hvem som kunne tenke seg å prøve dette. Hvordan det utvikler seg, vet vi ikke ennå, men hovedmålet vårt er å skape aktivitet, sier han.
Guttungen var helt i ekstase. Han har jo aldri prøvd noe tilsvarende.
Helt i ekstase
Det ble noen uker i kriblende forventning før forsendelsen kom til Vesterålen. Men kjelkene var verdt å vente på, ifølge Jim Erling Ellingsen, far til Emil Johan. Han og storebroren Bjørn Aksel (10) var først ute til å teste kjelkene etter at de var pakket ut og montert.
– Guttungen var helt i ekstase. Han har jo aldri prøvd noe tilsvarende, sier faren og forteller om en seksåring som elsker fart og spenning.
Styringen på el-kjelkene er lik som på Emil Johan sine andre hjelpemidler, så han fikk fort kontroll på kjøretøyet.
– Det er bra å få en aktivitet som han mestrer selv, og jeg håper at flere unger med samme utfordring, fra andre steder i Vesterålen, vil komme og bli med. Jeg tror det her kommer til å bli kjempebra, sier Ellingsen.
Han er imponert over jobben Morten Bredal-Thorsen har gjort for å få dette til.
– Morten er rå! Det er fantastisk at han har tatt tak i dette, slår Jim Erling Ellingsen fast.

FART OG SPENNING: Emil Johan liker fart og spenning og fikk raskt taket på styringa til el-kjelkene. Toppfarten er 15 km/t, men kan stilles inn lavere, så det ikke går fullt så kjapt i svingene. (Foto: Privat)
Like forutsetninger
Det er et ord som også Norges bandyforbund spanderer på ildsjelen i Stålbrott IL:
– Det er helt fantastisk å høre om engasjementet her. Hadde vi hatt slike nøkkelpersoner i hele landet, ville idretten el-innebandy tatt helt av, mener Ann Katrin Eriksson, som er prosjektleder for parainnebandy i Norges Bandyforbund.
Ildsjelen selv er begeistret etter å ha fått kjelkene i hus:
– Det er bare helt magisk – utrolig artig! De går fort og er veldig følsomme på styringa, så deltagerne må lære seg å håndtere dem på en god måte, sier Bredal-Thorsen. Hans viktigste motivasjon var å kunne tilby en sport der Emil Johan og unger i samme situasjon kan få være med helt på lik linje med funksjonsfriske.
– Det er det som er fint med kjelke. Alle stiller med like forutsetninger.
– Krever mer jobbing
Morten Bredal-Thorsen er klar over at selv om kjelkene er på plass i gymsalen, er bare halve jobben gjort.
– En tildeling på en million kroner forplikter jo. Det verste som skjer, er at kjelkene ikke blir brukt. Så vi er klare til å gjøre en innsats for å skape aktivitet.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!