Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mangler kunnskap om trygg evakuering av funksjonshemmede

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 15.10.2015 09:19

Funksjonshemmedes brannsikkerhet settes i fare av kunnskapsmangel og uklare regler, advarer branningeniør som har studert evakueringsløsninger.

Branningeniør Antje Freya Panke mener alle funksjonshemmede har rett på en verdig og trygg evakuering når brannalarmen kimer.

– Det er ingen løsning å plassere alle handikaprom i første etasje på hoteller for å få en lettere evakuering ved en eventuell brann. Det handler om livskvalitet å få velge hvor man vil bo, slår Panke fast.

LES OGSÅ: VET DU HVORDAN DU KOMMER DEG UT?

Sammen med medstudent Julie Appelkvist har hun skrevet bachloroppgave om evakuering av funksjonshemmede på hotell oppgaven ved Høgskolen Stord/Haugesund. I dag jobber Panke i forebyggende enhet hos brannvesenet i Steinkjer i Nord-Trøndelag. Hun ser det samme i jobben som hun gjorde da hun skrev oppgaven.

– Det er utrolig lite kunnskap om hvordan man evakuerer funksjonshemmede og ivaretar deres  sikkerhet, forklarer Panke.

Uklart lovverk

Branningeniøren er klar på at finnes løsninger som er gode både for de funksjonshemmede og de som skal evakuere dem, men for å få til dette må en del løsninger på plass.

– Lovverket rundt hvem som har ansvaret når det gjelder evakuering, er så uklart  at det kan tolkes på ulike måter, sier Panke.

Mange hoteller tolker det som at brannvesenet har ansvaret for evakuering av funksjonshemmede, men det er det eierne som har.

– Lovverket må bli tydeligere på dette, slik at eierne tar ansvar med å hjelpe alle ved en eventuell brann, konkluderer hun.

Traumatisert i trappeoppgangen

Det er såpass lite kunnskap om brann og universell utforming i Norge at de to studievenninnene var nødt til å se til Sverige da de skrev bachelor-.

I Sverige har de begynt ha å små, brannsikre rom i trappeoppgangene som funksjonshemmede kan oppholde seg i til brannvesenet har mulighet til evakuere dem, sier hun.

Dette er derimot ingen bra løsning, skal vi tro ingeniøren.

– Folk som har opplevd en slik evakuering sier at de heller hadde kastet seg ned trappene enn å sitte inne i disse rommene i fem minutter. Det er veldig traumatiserende å sitte i et lite rom når andre forlater den brennende bygningen uten å vite når noen kommer for å evakuere deg. Det er uverdig, konkludere Panke.

Finnes gode løsninger

Heldigvis finnes det løsninger som både sikrer valgmulighetene når det ikke brenner og verdigheten om det skulle brenne.

– Der alle handikaprom er en branncelle er det sikkert og trygt å oppholde seg på hotellrommet til noen kommer for å hjelpe deg. Det finnes også evakueringsstoler som gjør det mulig å bære ut funksjonshemmede på en verdig måte, forklarer Panke som oppfordrer alle hun prater med til å ha gode rutiner på evakuering av funksjonshemmede.

Hjelper alle

Som en av Nordens største hotell kjeder er Scandic opptatt av sikkerheten til alle sine gjester.

– For oss er det en selvfølge at alle skal få velge hvilket rom de vil bo på enten det er i første eller tjuende etasje. Ingen av våre handikaprom vender mot en lukket bakgård slik at det skal være lettere for brannvesenet og evakuere dem, sier sikkerhetssjef hos Scandic, Peter Claesson.

Likevel er det mulig å velge et rom som ikke er tilpasset om man heller ønsker et rom som er rolig.

– Alle skal få hjelp uansett hvilke rom de bor på, men vi kan ikke hjelpe alle samtidig. Derfor er alle våre rom utformet som en branncelle slik at det er trygt å være på rommet om det ikke brenner på ditt eget rom, sier Claesson.

Må varsle hotellet om behov

Scandic har også sørget for en verdig evakuering ned trapper.

– Vi har evakueringsstoler i hver etasje på alle våre hoteller til å frakte bevegelseshemmede i. Når folk sjekker inn hos oss lager vi også lister over hvor som kan trenge hjelp til evakuering bor, som vi overlever brannvesenet, forteller sikkerhetssjefen.

Som sikkerhetssjef har han aldri hørt at noen har spurt hvordan en eventuell evakuering vil foregå. Dette er ifølge Claesson en utfordring for hotellene.

– Vi har hjelpemidler til utlån på alle våre hotell som skal gjøre et opphold hos oss sikrere. Et eksempel er en vekkerklokke som man kan legge under puta om man er døv. Den vil da reagerer på brannalarmen og vibrere for å vekke deg, men alle slike utlån forutsetter jo at gjesten informerer oss om sine behov, sier han.


UKLARE ANSVARSFORHOLD: Branningeniør Antje Freya Panke avdekker uklarhet og kunnskapsmangel i oppgaven om brannevakuering av bevegelseshemmede. (Foto: Privat)

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.