Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

LENGTER ETTER FRIHETEN: Marna Olin Helland lurer på når det blir hennes tur å få vaksine. (Foto: Privat)

Høy korona-risiko og avhengig av assistanse: – Vi er veldig sårbare

Marna Olin Helland (59) er frustrert over koronaprioritering av yngre i risikogruppene.

Stine Slettås Machlar
Publisert 12.02.2021 20:10

– Vi er en glemt gruppe, sier Marna Olin Helland til Handikapnytt.

Vi ringer henne for å lage en oppfølgingssak etter debattinnlegget hennes «Jeg føler meg redd og usynlig. Kanskje du ikke synes jeg er så viktig?»

Der skriver Helland at hun selv måtte finne ut hvor hun sto i vaksinekøen og at verken fastlegen eller Folkehelseinstituttet kunne svare på hvor hun var plassert.

– Jeg klarte å lese meg til at jeg var i gruppe 4 og fikk ringt fastlegen, som til slutt sa seg enig i å plassere meg der, sier Helland.

Dødelig korona

Hun har en nevromuskulær diagnose som blant annet gjør henne utsatt for lungebetennelser og bronkitt, fordi det er vanskelig for henne å hoste.

– Hadde jeg fått korona ville jeg dødd.

– For meg virker det som om veldig få kjemper for at vi yngre i risikogruppene skal bli prioritert i vaksinekøen. Vi har ikke noen fagforening i ryggen og ikke har vi noe å true med.

Umulig å isolere seg

På grunn av risikoen har Helland valgt å isolere seg som best hun kan og går bare ut av toromsleiligheten i sentrum av Bergen til bakgården for å få frisk luft. Men å isolere seg helt er umulig da hun er avhengig av personlige assistenter hele døgnet.

– Hvis assistentene blir syke har jeg et stort problem. Jeg er like avhengig av mine assistenter som man er av helsepersonell på sykehjem, men personlige assistenter står ikke på prioriteringslista til FHI. Har de glemt hvor viktige de er?

Jeg er like avhengig av mine assistenter som man er av helsepersonell på sykehjem, men personlige assistenter står ikke på prioriteringslista til FHI. Har de glemt hvor viktige de er?

Assistentene er ikke prioritert

Handikapnytt spør Folkehelseinstituttet om personlige assistenter for personer i risikogruppene skal prioriteres og i så fall hvor på lista.

– Personlige assistenter er ennå ikke plassert inn. Dette kommer vi tilbake til snart, skriver overlege ved områdeledelsen for smittevern, miljø og helse hos Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland til Handikapnytt i en e-post.

På spørsmål om hvilke retningslinjer fastleger har fått for å vurdere hvilken vaksinegruppe den enkelte pasient hører til, og hvordan det sikres at pasienter blir prioritert rett viser Aavitsland til en veileder over de ulike risikogruppene på Folkehelseinstituttets nettsider (ekstern lenke), og legger til:

– Så er det klart at det kan være noen tilstander som ikke er så lette å plassere. Da kan legen ringe oss og drøfte dette, skriver Aavitsland i samme e-post.

Assistenter burde vært med

Marna Olin Helland reagerer på at de ikke har satt personlige assistenter for personer i risikogruppene.

– Siden de har satt helsearbeidere i gruppe 2, burde det jammen meg begynne å bli snart at de plasserer assistenter også. Jeg skjønner ikke at de ikke har prioritert assistenter ennå.

– Personlige assistenter blir sett på som helsefagarbeider for å prioriteres i testing og med smittevernutstyr, men altså ikke når det gjelder vaksine. Hvordan kan de plutselig ikke være i den kategorien? Nei, det er alt for dårlig, sier Helland.

Les også: REGNER BRUKERSTYRT PERSONLIG ASSISTANSE SOM «SAMFUNNSKRITISK FUNKSJON»

– Ikke alene

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, sier hun godt forstår frustrasjonen Marna Olin Helland.

– Det er klart det er frustrerende å måtte vente. Det tror jeg vi alle føler på. Samtidig er det først nå fastlegene har begynt å gjøre vurderingen av hvem som er i økt risiko på grunn av underliggende sykdommer og ikke alder, sier Brandvik.

Stoler på  myndighetene

Hun understreker også at Helland ikke er alene om å mene at de yngre i risikogruppene må prioriteres.

– Vi i Norges Handikapforbund har spilt inn til myndighetene at det er en nødvendighet at de som har en økt risiko kommer frem i vaksinekøen. Myndighetene har vurdert at alder, for en del, er viktigere enn andre underliggende sykdommer, og vi stoler på myndighetene i den vurderingen, sier Brandvik.

– Vi har måttet vente på resultater av hvem som er i økt risiko for i starten var det jo ingen visste hvem det var. Likevel har vi alltid vært klare på at de med økt risiko må prioriteres og opplevd at myndighetene har prioritert dette.

Håper legene bruker veilederen

Helland sier hun forstår vaksineringen tar tid, men hun håper at de som skal bli prioritert, blir det.

– Slik jeg forstår det på svaret fra FHI til dere, har altså fastlegene fått en veileder, så får vi bare håpe de bruker den fremover. Slik at folk slipper å finne ut av det selv. Og i tillegg må de se til å få prioritert assistenter. Vi i risikogruppene er alt for sårbare allerede.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.