Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kvinne i rullestol arbeider på hjemmekontor. I bakgrunnen lager en mann mat.
SAMFUNNSKRITISK: Myndighetene klargjør at brukerstyrte personlige assistenter tilhører yrkesgruppene med samfunnskritiske funksjoner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Regner brukerstyrt personlig assistanse som «samfunnskritisk funksjon»

BPA-assistentene står på liste over yrkesgrupper med «samfunnskritiske funksjoner». Les hva det betyr for deg, og for assistentene dine.

Stine Slettås Machlar
Publisert 17.03.2020 15:13

Torsdag før helgen varslet regjeringen at de legger de største begrensningene på det norske folk i fredstid, for å bremse spredningen av korona-viruset.

De fleste servicetjenester blir kraftig begrenset, samtidig som det legges til rette for at personer i samfunnets kritiske funksjoner fortsatt skal kunne jobbe.

– For oss har det vært vanskelig å vite eksakt hva vi skal forholde oss til, Informasjonen vi får, gjør ofte at vi føler vi faller mellom to stoler fordi den er tilpasset institusjoner. Vi savner mer konkret informasjon rundt personlig assistanse.

Det sa daglig leder hos assistanseleverandøren Assistermeg, Ingar Bakke, til Handikapnytt rett før helgen.

Kritisk uten assistanse

Bakke kunne fortelle at Assistermeg – i likhet med Torstein Lerhol i Stendi assistanse – hadde basert seg på at personlige assistenter var samfunnskritisk personell.

– Vi har i overkant av 20 ordninger der det ville vært kritisk å avvikle ordningen. Så vi har tenkt at det gjelder som samfunnskritisk personell siden det ligger under helse- og omsorgstjenesteloven. I mange ordninger handler assistanse om liv og helse, så vi kan ikke sette disse på pause, sa han.

I mange ordninger handler assistanse om liv og helse, så vi kan ikke sette disse på pause.

Les også: – AKKURAT NÅ ER JEG GLAD BPA ER EN DEL AV HELSE- OG OMSORGSTJENESTELOVEN

BPA på lista

Nå slipper han å lure på om de gjør rett. 15. mars presenterte Kommunesektorens organisasjon (KS) med en liste over hva de forstår som samfunnets kritiske funksjoner (ekstern lenke).

Her står brukerstyrt personlig assistanse listet opp.

­– KS bistår kommunene med en mer utfyllende liste over hva som forstås med samfunnskritiske funksjoner. Slik KS forstår det, er BPA omfattet siden det er å anse som en helse- og omsorgstjeneste, selv om BPA ikke er en tjeneste i seg selv, men en måte å organisere tjenestene på.

Det skriver Kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i en e-post til Handikapnytt.

Her er retningslinjene

Det betyr at de samme retningslinjene gjelder for personlige assistenter som annet helsepersonell. Her er det du bør vite:

  • Assistenter kan levere barn på barnehage eller skole dersom de er aleneforsørger eller den andre forelderen også har en jobb som er definert som samfunnskritisk funksjon.
  • Assistenter forbys av Helsedirektoratet å dra utenlands. Foreløpig gjelder dette ut april i år.
  • Selv om regjeringen varslet at alle som hadde vært i utlandet etter 27. februar må i 14 dagers karantene, kan lederen for en virksomhet gjøre unntak fra dette for å få kritisk viktig personell på jobb.
  • Assistenter kan beordres på jobb dersom det er fare for liv og helse.
  • Assistenter kan jobbe dersom du blir syk, men da må et smittevernregime følges.

Nettkurs i smittevern

Det finnes nå ulike nettressurser som gir forklaring og opplæring i smittevern. Her er noen av dem:

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.