Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Torstein Lerhol
KORONA-BEREDSKAP: Torstein Lerhol er avdelingsleder for BPA i Stendi. (Foto: Terje Bringedal, VG, NTB Scanpix)

– Akkurat nå er jeg glad BPA er en del av helse- og omsorgstjenesteloven

Det sier Torstein Lerhol, avdelingsleder i Stendi Assistanse. Firmaet er en av mange leverandører av brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og som forbereder seg på at tjenestene skal ytes også under korona-epidemien.

Stine Slettås Machlar
Publisert 12.03.2020 17:18

– Vi tolker det slik at siden BPA er en del av helse- og omsorgstjenesteloven gjelder de samme reglene for assistenter som øvrig helsepersonell. I ordninger der det gjelder liv og helse eller andre basisbehov, må assistenter derfor møte på jobb som normalt, sier Lerhol.

– Akkurat i dag er jeg personlig veldig glad for at personlig assistanse ligger under helse- og omsorgstjenesteloven, konstaterer han, og begrunner:

– Vanligvis ser jeg på assistanse som service, men det hadde vært kritisk for mange om de ikke hadde krav på assistanse nå, meg selv inkludert, sier avdelingslederen som selv er avhengig av personlig assistanse hele døgnet.

Så sent som i februar varslet helseminister Bent Høie at brukerstyrt personlig assistanse skal inn i et nytt lovverk for å understreke og underbygge at ordningen skal være et likestillingsverktøy og ikke en helsetjeneste.

Vanligvis ser jeg på assistanse som service, men det hadde vært kritisk for mange om de ikke hadde krav på assistanse nå.

Les mer: 10.600 UNDERSKRIFTER FOR FRIHET – HØIE SVARTE MED Å VARSLE NY BPA-LOV

Kommuner uten kapasitet

Torsdag 12. mars varslet regjeringen at de legger de største begrensningene på det norske folk i fredstid.

Servicetjenester blir kraftig begrenset. Det blir forbud mot idretts- og kulturarrangement for å begrense spredning av koronaviruset.

Helsepersonell får inndratt ferie, og pensjonister og studenter i helsefag blir utkalt på jobb for å sikre forsvarlige tjenester.

– Vi har fått beskjed fra noen kommuner vi har avtale med at vi fortsatt har den samme plikten til å tilby assistanse til våre kunder som ellers. Disse kommunene har gitt beskjed om at de ikke kapasitet til å hjelpe med hverdagslige oppgaver, og at vi må tilby samme tjeneste som ellers, informerer Lerhol.

Må stille på jobb

Assistenter må stille på jobb som annet helsepersonell må dersom det er nødvendig for liv og helse, samt basale behov.

Avdelingslederen er tydelig på at de som leverandør av assistanse, må ta vare på både kunder og ansatte.

– Jeg må understreke at vi må ta ansvar for alle i denne spesielle situasjonen. Så om noen med assistanse blir syke, gjør vi en individuell vurdering av om assistansebehovet er prekært. Trenger du ikke assistanse til liv og helse, eller har andre som kan bistå deg, som for eksempel noen barn med foreldre som kan ta vare på dem, anbefaler vi å begrense assistansen for å beskytte assistentene, sier han.

– Assistenter må stille på jobb som annet helsepersonell, dersom det er nødvendig for liv og helse, samt basale behov, slår Lerhol fast.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.