Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Mer midlertidighet virker mot sin hensikt

Av: Ivar Kvistum
Publisert 28.11.2013 10:37

Regjeringens politikk om flere midlertidige stillinger bekrefter arbeidsgiveres forestilling om at det er risikabelt å ansette funksjonshemmede, mener NHF-leder Arne Lein.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ønsker å øke arbeidsgiveres adgang til å ansette folk midlertidig. En viktig del av begrunnelsen er at det skal gi flere funksjonshemmede mulighet til å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

LES OGSÅ: INSPIRERT TIL SKAPE SIN EGEN ARBEIDSPLASS

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund (NHF) har ingen tro på en slik løsning. Tvert imot mener han den vil virke mot sin hensikt å bruke funksjonshemmede utenfor arbeidslivet som argument for mer midlertidighet.

Bekrefter usikkerheten

– Når arbeidsministeren sier at folk må få prøve seg i midlertidige stillinger, er det med på å bekrefte usikkerheten som mange arbeidsgivere føler når det gjelder å ansette funksjonshemmede, sier Lein til Handikapnytt.

– Regjeringen sender et indirekte signal til arbeidsgiverne om at de bør være forsiktige med å ansette funksjonshemmede, for du risikerer at det bare er bare plunder og heft med dem, argumenterer han videre.

Han minner om at svært mange funksjonshemmede arbeidstakere allerede har gått i midlertidige løsninger i mange år. Det er «konverteringen» til permanent, ordinær jobb som er problemet. Og det løses ikke med enda mer midlertidighet, mener Lein.

Tilrettelegging og hjelpemidler

– Det er viktig å erkjenne at arbeidsgivernes usikkerhet er reell. Derfor bør regjeringen sette trykk på tilrettelegging, sier Lein.

Han mener arbeidsgiverne må få trygghet for at nødvendig tilrettelegging, hjelpemidler og andre nødvendige tiltak kommer på plass fra det øyeblikket man velger å ansette en arbeidstaker med nedsatt funksjonsevne.

– Det hadde vært et mye mer offensivt og nyttig signal fra regjeringen, sier Arne Lein.

Trenger trygghet

Tidligere i høst har Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) gått i rette med at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i flere tok dem til inntekt for sitt syn på effekten av midlertidighet.

– Midlertidighet går dårlig sammen med folks behov for trygghet i hverdagen. Og er det én gruppe som er avhengige av trygghet i sitt forhold til arbeidsgiver, så er det funksjonshemmede, har FFO-generalsekretær Liv Arum sagt til NRK.

LES OGSÅ: TELENOR VIL HA FLERE BEDRIFTER PÅ BANEN

I en e-post til NRK innrømmet Eriksson å ha uttrykt seg upresist om FFOs syn. Men han står ved at han har fått en rekke henvendelser fra funksjonshemmede som sier at større tilgang på midlertidige stillinger ville gjort det lettere for dem å bli inkludert i arbeidslivet.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.