Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Erna Solberg og Sylvi Listhaug smilende på slottsplassen. Sylvi med blomster.
DIN NYE BPA-STATSRÅD: Sylvi Listhaug ble fredag presentert som ny eldre- og folkehelseminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)

Nå får Sylvi ansvar for assistansen din

Handikapforbundets nestleder Magnhild Sørbotten forventer handlekraft på BPA-feltet fra landets nye eldre- og folkehelseminister, Sylvi Listhaug.

Av Handikapnytt
Publisert 03.05.2019 11:50

(Handikapnytt og NTB:) I formiddag ble Sylvi Listhaug (Frp) presentert som ny eldre- og folkehelseminister.

Listhaug tar over posten til partifelle Åse Michaelsen, som har vært Norges første statsråd for eldresaker siden starten av fjoråret.

Eldre- og folkehelseministeren har ansvaret kommunale pleie- og omsorgstjenester – blant annet brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for personer med nedsatt funksjonsevne.

Folkehelseområdet omfatter helsefremmende og forebyggende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern.

Fra kritikk til handling

Magnhild Sørbotten er nestleder i Norges Handikapforbunds sentralstyre. Hun sier forventer at Sylvi Listhaug nå går fra å kritisere til å vise handlekraft.

– Listhaug har markert seg ved å reise rundt i landet på besøk til folk som ikke har fått god nok BPA. Dette må vi kunne forvente at hun følger opp når hun nå blir ansvarlig for regjeringens BPA-politikk, sier Sørbotten til Handikapnytt.

– Nå er hun virkelig i posisjon til å gjøre noe med det hun har kritisert. Dermed må vi kunne forvente tydelige signaler fra den nye statsråden om at hun raskt vil ta tak i BPA-feltet, legger Sørbotten til.

Sylvi Listhaug
  • Født 15. desember 1977 i Ålesund. Gift, tre barn.
  • Listhaug var byråd i Oslo med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten, rusomsorgen og barnevernet mellom 2006 og 2011.
  • Seniorrådgiver i PR-byrået First House i Oslo i 2012.
  • Landbruks- og matminister 2013-2015, senere innvandrings- og integreringsminister 2015–2018.
  • Justis- og beredskapsminister fra 17. januar 2018. Gikk av 20. mars samme år etter en strid som startet med at Listhaug la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».
  • Stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i inneværende periode. Sitter nå i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
  • Foreslått som første nestleder i Frp. Har vært konstituert i vervet siden september i fjor etter at Per Sandberg trakk seg. (NTB)

Nå er hun virkelig i posisjon til å gjøre noe med det hun har kritisert. Dermed må vi kunne forvente tydelige signaler fra den nye statsråden om at hun raskt vil ta tak i BPA-feltet.

TT-katastrofe

Magnhild Sørbotten er også regionleder i NHF Oslo, og har derigjennom erfaring med Listhaug som handikap-politiker på en annen arena.

Og de erfaringene fra den gangen Sylvi Listhaug var byråd i Oslo med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten, rusomsorgen og barnevernet mellom 2006 og 2011, er ikke udelt positive:

– Det var i hennes tid TT-tjenesten i Oslo ble omorganisert, på bakgrunn av et pålegg fra konkurransemyndighetene. Og det var en katastrofe som det tok oss lang tid å få orden på igjen, sier Sørbotten.

Hun snakker om forsøkene med samordning av kjøreoppdragene der flest mulig funksjonshemmede ble satt inn i de samme minibussene for å koordinere mest mulig av transporten. Forutsigbarheten i tjenesten forsvant. Folk brukte lang tid på selv korte strekninger.

Hun viste manglende vilje til å ta inn over seg realitetene som beslutningene førte til.

Det var mye uro, fortvilelse og sinne blant folk som var avhengige av transportordningen for funksjonshemmede i Oslo.

– Nå var ikke Listhaug byråd hele den perioden sammenhengende, men jeg henger mye av ansvaret på henne. Hun viste manglende vilje til å ta inn over seg realitetene som beslutningene førte til, sier Sørbotten.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen

– Snøen som falt i fjor

Sylvi Listhaug sier hun vil bruke mye taletid på å snakke om eldre og pleietrengende fremover, men at hun vil fortsette å være en tydelig politiker.

Listhaug måtte i fjor vinter gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. På spørsmål om hun har lært noe av sin forrige statsrådsperiode, svarer Listhaug:

– Det var snøen som falt i fjor. Jeg har hatt et år hvor jeg har lært kjempemasse. Jeg har lært om livet på Stortinget. Jeg har fått lov til å reise rundt og har trivdes veldig godt med det, sier Listhaug.

Fremover vil hun rette oppmerksomheten mot eldre og pleietrengende, men den påtroppende Frp-nestlederen kan ikke love at hun vil bruke all sin taletid på fagfeltet.

– Eldreomsorg er et område der det er større politisk enighet enn for eksempel innvandring. Jeg kommer til å fortsette å være meg selv, velgerne gjennomskuer om jeg ikke er det.

– Jeg er også leder for utvalget for politikkutvikling i Frp. Det engasjementet har jeg uansett, fortsetter hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.