Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nav-logoen på husvegg.
FLERE FATTIGE: Nav tallfester hvor mange flere som trenger sosialhjelp etter AAP-innstramningen til 3100 personer. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Nav: 3.100 flere får sosialhjelp med strengere AAP-regler

Navs statistikksjef mener regjeringens regelinnstramming for arbeidsavklaringspenger (AAP) utvilsomt har ført til at mange flere trenger sosialhjelp.

Av Handikapnytt
Publisert 04.04.2019 10:01

(NTB og Handikapnytt:) I en kronikk skriver statistikksjef Ulf Andersen at det er blitt 3.100 flere sosialhjelpsmottakere med det nye AAP-regelverket.

Beregningen er basert på foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå, og Nav vil gjøre mer dyptgående analyser av effekten av AAP-innstrammingen i løpet av 2019.

– Det store spørsmålet i debatten har vært om regelendringen har ført til at flere går over på sosialhjelp. Den har utvilsomt gjort det, skriver Andersen.

Uholdbar situasjon

Organisasjonen Unge funksjonshemmede reagerer slik på tallene i en kommentar på Facebook:

«Dette er ikke en holdbar situasjon, og bidrar i hvert fall ikke til at flere deltar i arbeidslivet! I mai skal Stortinget stemme over forslag fra SV og Arbeiderpartiet om å reversere innstrammingene i AAP. Et godt første steg – og så må kvaliteten på tiltakene heves, ventetiden i NAV og helsevesenet ned, og samarbeidet mellom sektorene bli bedre.»

Tallfester konsekvensene

I en rekke artikler i Dagsavisen har leger, advokater, foreninger og enkeltpersoner fortalt at mange har endt på økonomisk sosialhjelp som følge av AAP-innstrammingen, men først nå har Nav tallfestet hvor mange det har vært snakk om. 

Arbeidsavklaringspenger er en trygdeytelse finansiert av staten, mens økonomisk sosialhjelp utbetales av kommunene. Nav har derfor også regnet på utgiftsøkningen kommunene har hatt som følge av innstrammingen.

Fra 2017 til 2018 økte utgiftene til sosialhjelp i Norge med rundt 500 millioner kroner. En tredel av økningen gjelder tidligere AAP-mottakere som har havnet på sosialhjelp.

Les også: – KUTT I TRYGDENE FÅR IKKE FLERE UT I JOBB

Departementet følger med

Dagsavisen har vært i kontakt med Arbeids- og sosialdepartementet om saken. Statssekretær Guro Angell Gimse (H) sier departementet er i dialog med KS for å kartlegge i hvilken grad AAP-endringene har betydning for kommunenes utgifter.

Departementet følger samtidig nøye de endringene som ble innført for et drøyt år siden og virkningene av disse.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.