Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Elin J. Langdahl.
ERFARER SYSTEMSVIKT: Elin J. Langdahl leder Handikappede Barns Foreldreforening. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Nav hadde et frynsete rykte hos oss – nå er det enda mer frynsete

Handikappede Barns Foreldreforening kjenner foreløpig ikke til om noen av deres medlemmer er rammet av Nav-skandalen. Leder Elin J. Langdahl mener at saken uansett svekker tilliten til Nav.

Av Ivar Kvistum
Publisert 29.10.2019 20:25

Mandag ble det kjent at minst 48 personer er dømt for trygdebedrageri på feilaktig grunnlag. Minst 2.400 personer har fått tilbakebetalingskrav rettet mot seg.

Det dreier seg om personer som har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger og oppholdt seg i utlandet.

Nav har feiltolket en forordning fra EU som fastslår at det er anledning til å motta slike ytelser mens man oppholder seg i et annet EØS-land.

Les mer her: HAUGLIE TIL STORTINGET FOR Å FORKLARE – OFRE MÅ VENTE PÅ RENVASKELSE

Kan ikke reise til utlandet

Pleiepenger gis til foreldre som har omsorgen for alvorlig syke eller funksjonshemmede barn.

Flere av medlemmene i Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) mottar denne ytelsen.

Men leder Elin J. Langdahl har så langt ikke hørt om noen i miljøet som er rammet av Nav-skandalen på dette grunnlaget.

– Mange av dem som mottar pleiepenger har så syke barn at de uansett ikke har mulighet til å reise til utlandet. Jeg vet om familier som har prøvd seg på bilferie i Danmark, men som har måttet snu igjen på grunn av medisinske komplikasjoner. De fleste av disse barna trenger et sterkt, medisinsk sikkerhetsnett rundt seg, sier Elin J. Langdahl til Handikapnytt.

Har erfart systemsvikt

Derimot kan hun bekrefte at saken som nå rulles opp i Nav gjør et sterkt inntrykk, både på henne og andre medlemmer i HBF.

– Dette er en skandale vi knapt har sett maken til. Nav har et frynsete rykte i utgangspunktet. Nå blir det enda mer frynsete, sier hun.

Det frynsete ryktet bygger på at mange foreldre med funksjonshemmede barn har dårlige erfaringer med Nav, til tross for at de er helt avhengige av at ytelsene og ordningene fra etaten fungerer.

– Folk opplever at saker blir trenert og forsinket, at opplysninger kommer bort, at det blir gitt feil informasjon. Fordi våre medlemmer lever i så pressede situasjoner i utgangspunktet, er det viktig med gode systemer. Men her er det systemsvikt, sier Langdahl.

Noen Andre Vet

Et kjernepunkt i saken er at regler er fortolket feil i Nav. Det er et fenomen hun kjenner igjen og som ikke overrasker.

– Det er en stående vits hos oss at NAV er en forkortelse for Noen Andre Vet. Ringer du fem personer i Nav, får du fem ulike svar, sier HBF-lederen.

Det er en stående vits hos oss at NAV er en forkortelse for Noen Andre Vet. Ringer du fem personer i Nav, får du fem ulike svar.

Hun har merket seg at Nav-ansattes tillitsvalgte nå er bekymret for at folk tar ut sinne og frustrasjon mot den enkelte medarbeider, i form av hets og trakassering.

Gå i seg selv

– Det er selvsagt uakseptabelt om noe sånt skjer. Men de e ansatte i Nav bør likevel gå i seg selv og spørre seg hvorfor folk er så sinte på Nav. Samtidig er det viktig at vi viser Nav så mye tiltro at de får rom til å bygge seg opp igjen.

Langdahl vil ikke si noe bastant om hvorvidt Nav-ledelsen eller arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie bør gå av. HBF har ikke tatt stilling til noe sånt.

– Men det er vel naturlig at man vurderer hvorfor man fortsatt skal sitte på toppen etter det som nå er kommet fram.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.