Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto.
UFORSTÅELIG: Nyutdannede Magnus Segtnan Skjølberg fra Trondheim mener det er ubegripelig at en tom pott hos Nav skal stanse framtidsplanene hans. (Foto: Privat)

Drømmejobben ryker på grunn av Navs pengemangel

Akkurat i det Magnus Segtnan Skjølberg skal starte i jobb etter utdannelsen, fikk han sjokkbeskjeden fra Nav: Etaten har ikke penger til å gi ham funksjonsassistansen han trenger.

Ivar Kvistum
Publisert 24.05.2023 18:20

Alt så ut til å legge seg til rette. 23-åringen fra Trondheim er i ferd med å fullføre en fireårig utdannelse i informatikk ved NTNU i hjembyen.

Og han har fått sommerjobb som programmerer i et selskap han håper vil ha ham med som fast ansatt videre.

På grunn av en muskelsykdom trenger han skrivehjelp til lange dager med programmering. til dette har han vært i kontakt med Nav for å få funksjonsassistanse i arbeidslivet – en ordning som skal gi funksjonshemmede praktisk bistand slik at de kan stå i ordinært, lønnet arbeid.

Uforståelig

Men mandag 22. mai fikk Magnus Segtnan Skjølberg en sjokkerende beskjed: Nav har ikke mer penger igjen på budsjettet til funksjonsassistanse, og alle nye søknader er blitt stoppet.

Også hans.

– Det er helt uforståelig at alt stopper opp på grunn av en pott som er tom. Jeg hadde diskutert timetallet funksjonsassistanse med Nav, og jeg hadde absolutt fått inntrykk av at dette kom til å gå i orden. Så, plutselig, kom dette fra blå himmel. Det var jeg virkelig ikke forberedt på, sier Skjølberg til Handikapnytt.

Det er helt uforståelig at alt stopper opp på grunn av en pott som er tom.

Les mer: NAV HAR IKKE PENGER TIL MER FUNKSJONSASSISTANSE

I vasken

Uten funksjonsassistanse er han redd for at planene går i vasken.

– Da kan jeg jobbe lite eller ingenting, sier han og forklarer hvorfor:

Da Magnus Segtnan Skjølberg hadde sommerjobb som programmerer i fjor, merket han at han blir veldig sliten av å skrive hele dagen. Det er mye mer intenst enn å studere. Han skjønte at han trengte skrivehjelp for å fungere i jobb, og prøvde først med en av BPA-assistentene. Men om du ikke kan noe om programmering, er det vanskelig å henge med på så spesialiserte skriveoppgaver.

Derfor søkte han funksjonsassistanse for å få mer spesialisert assistanse på jobb. Og lenge så det ut til å ordne seg – helt til Nav var tom for penger til ordningen.

Studert lenge

Magnus Segtnan Skjølberg mener det er svært viktig at Nav og politikerne finner en løsning som får ordningen med funksjonsassistanse i gang igjen, ikke bare for ham selv, men for andre i samme situasjon: unge funksjonshemmede som har tatt lang utdannelse for å kunne delta i arbeidslivet.

– Jeg har studert så lenge for å kunne være i arbeid og dessuten kunne drive med noe jeg synes er artig. Da blir det helt feil å bli stoppet av dette, sier han til Handikapnytt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.