Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Christensen holder fram et eksemplar av protesen.
NØYAKTIG: Hydraulikk har vanligvis vært forbeholdt større innretninger. Hy5s kommuniksjonssjef Maria Christensen viser frem den hydrauliske håndprotesen som i neste omgang skal få hansker med sensorer i fingertuppene. (Foto: Georg Mathisen)

Norsk teknologi gir amerikanerne en hjelpende hånd

Raufoss-bedriften Hy5 har utviklet verdens første håndprotese med hydraulikk og fått storkontrakt i USA.

Georg Mathisen
Publisert 26.09.2019 11:32

Det begynte med en nederlandsk dukkemaker som giftet seg i Norge og ble kjent med en jente uten hånd. Jos Poirters hadde laget hender – eller gripeklør, om du vil – til apparatene på tivoli.

Han så muligheten til å bruke sine ferdigheter til å lage et medisinsk redskap.

Holder pappkruset

– Fingrene er sensitive og adaptive i den forstand at de former seg rundt objektet de skal holde. Du kan helt fint holde et pappkrus uten at det knuses. Eller et egg, forklarer Maria Christensen.

Hun er kommunikasjonssjef i Hy5.

Selskapet så dagens lys i en garasje på Lillehammer i 2015. Der sto Poirters og medgründer Christian Fredrik Stray med en CNC-maskin – en maskin som programmeres til å lage like og gjerne komplekse deler i forskjellige materialer – for å utvikle den nye håndprotesen.

Nå er CNC-programmering byttet ut med 3D-skriving. Delene skrives ut i plast, titan og aluminium.

Fingrene er sensitive og adaptive i den forstand at de former seg rundt objektet de skal holde. Du kan helt fint holde et pappkrus uten at det knuses. Eller et egg.

Livskvalitet

– Det finnes avanserte proteser med høy funksjonalitet til en relativt høy kost. Og så finnes det proteser med mindre funksjonalitet til en lavere kost, forklarer Maria Christensen.

Mellom de avanserte og de enkle finnes det et gap selskapet ønsker å fylle. Målet er å gi mer funksjonalitet til flere mennesker. Langt fra alle har tilgang på den mest avanserte teknologien – heller ikke i høyt utviklede land.

Nærbilde av protesen som holder en vannkanne.

GREPA TAK: Grepet skal være slik at det er like enkelt å holde et skjørt pappkrus som en tung kanne. (Foto: Hy5)

Det vil Hy5 å gjøre noe med. I tillegg har de en langsiktig ambisjon om å gi mer mobilitet til mennesker i utviklingsland. Christensen beskriver hånden de lager som «veldig robust».

– Den blir printet i materialer som er både svært sterke og slitesterke. Derfor kan hånden brukes i settinger som krever mer styrke, som å bære en tung handlepose, sier hun.

USA-avtale

Det har slått an i USA. Hy5 har fått en distribusjonsavtale med College Park Industries, som ellers produserer avanserte fotproteser. Hvor mange millioner den er verdt eller hvor mange proteser Hy5 skal produsere for det amerikanske markedet, har ikke Maria Christensen lov til å fortelle.

– Avtalen sikrer en kommersiell forutsigbarhet slik at vi kan fortsette å utvikle både protesen og tilleggsteknologi, er det eneste hun vil si.

Den dekker det sivile markedet, men også krigsveteranene. Selskapet har jobbet systematisk mot veteranmarkedet i USA.

Bilde av mann som bruker protesen til å luke i et bedd.

SLITESTERK: Materialene er slitesterke og skal sørge for en robust hånd. (Foto: Hy5)

Følsomme fingre

Nå lager Hy5 selve hånden, mens det er en ortopediingeniør som tilpasser hylsen den festes til. Hylsen er tilpasset hver enkelt bruker. Også den som er født uten hånd eller fingre, kan trene seg opp til å styre protesen ved hjelp av sine egne muskler.

– Nå arbeider vi med et hanskeprosjekt. Hansken tas utenpå protesen som beskyttelse. I tillegg jobber vi med å utvikle sensorer som skal integreres i hånden for å gi brukeren en form for følelse, forklarer Maria Christensen.

Protesene produseres på Raufoss, der Hy5 flyttet inn i større lokaler i april. Kapasiteten blir uansett ikke noe problem. Den er det alltid mulig å øke.

Det kan trengs: Mulige partnere i flere andre land har tatt kontakt etter at den amerikanske kontrakten ble kjent.

Verden over finnes det mange millioner mennesker med behov for håndprotese.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.