Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
NRK søker funksjonshemmede journalister
Fra høsten 2025 tilbyr NRK et eget opplæringsprogram for funksjonshemmede ved distriktskontoret i Kristiansand.
– Talentene skal hjelpe NRK til å speile hele befolkningen bedre gjennom sin journalistikk, øke lederkompetansen på mangfold og bidra til at NRK fremstår som en attraktiv arbeidsplass med fokus på mangfold, sier organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher i en pressemelding.
Tre til fem praktikanter
Ifølge pressemeldingen fra NRK vil tre til fem praktikanter få grunnleggende kunnskap i journalistisk historiefortelling og publisering på både nett, radio og tv. Opplæringsprogrammet er lagt til Kristiansand og vil være tilknyttet NRK Sørlandet.
Etter fem måneders startopplæring ved NRK Sørlandet får praktikantene fem måneder praksis i en annen NRK-redaksjon.
– NRK Sørlandet er godt forberedt og rustet til å ta imot praktikantene. Vi gleder oss til å gå i gang, og håper tilbudet vil være attraktivt for søkere fra hele landet. Vi skal gjøre vårt beste for å tilrettelegge der det er behov for det, sier distriktsredaktør ved NRK Sørlandet, Inger-Lise Hansen.
LES OGSÅ: – Jeg blir ikke møtt som «han synshemmede» (lenke).
Ettårig pilotprosjekt
Opplæringsprogrammet starter som et forsøksprosjekt, som skal danne grunnlaget for en permanent praksisordning. NRK sidestiller det nye opplæringsprogrammet med NRK Flere for flerkulturell rekruttering, NRK Nynorsk mediesenter og Samisk talentprogram. Praktikantene får også praksislønn etter samme prinsipp som i de andre talentprogrammene.
– Vi teste dette i et ettårig pilotprosjekt, med ett kull praktikanter, og se om vi får søkere, sier Heidi Pleym til Handikapnytt.
Hun er administrasjonssjef i NRK Region sørøst.
Ingen krav til utdanning
NRK regner med å starte rekrutteringen av funksjonshemmede praktikanter ved årsskiftet. Ifølge Heidi Pleym kreves det ingen spesielle kvalifikasjoner av søkerne.
– Dette tilbudet er til alle funksjonshemmede med en journalistspire i seg og med en iboende lyst til å fortelle en historie, enten i radio, på TV eller på nett. Det er fint å ha fullført videregående skole, men ikke noe krav. Vi begrenser heller ikke tilbudet til en type funksjonsnedsettelse.
– Parallelt med gjennomføringen av NRK Flere satte NRK som mål at hver tredje nyrekrutterte i fast stilling skulle ha flerkulturell kompetanse. Hvilket mål har dere satt for funksjonshemmede?
– Siden dette er et pilotprosjekt, har vi ikke satt noe måltall nå. Det året pilotprosjektet varer, vil gi nye svar om det. Men erfaringen vår er at omtrent halvparten av dem som gjennomfører ett av våre talentprogram, har fått vikariater eller fast jobb i NRK, og andre har begynt i andre mediebedrifter. For oss er det viktig å styrke funksjonsmangfoldet i hele mediebransjen, sier Heidi Pleym.