Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
– Jeg blir ikke møtt som «han synshemmede»
Yngve Stiansen er usikker på om han hadde fått jobb i NRK hvis han ikke fikk vist hva han kunne i en praksisperiode under studiene.
Når NRKs funksjonshemmede praktikanter starter sitt opplæringsprogram, kommer de blant annet til å jobbe sammen med Yngve Stiansen. Han har vært journalist i NRK Sørlandet i 16 år, og han er blind. Han var sterkt svaksynt også da han begynte i jobben.
Han har ikke hatt noen formell rolle, men har vært med på idémyldringen og hatt flere samtaler med Knut Knudsen Eigeland i forarbeidet til NRK-prosjektet som skal kurse funksjonshemmede journalister (lenke).
– Jeg har ingen formell utdannelse i tilrettelegging for funksjonshemmede, men ved å være synshemmet tror jeg at jeg forstår bedre den utfordringen man har, enten man sitter i rullestol, ikke hører eller ikke ser, enn dem som ikke er funksjonshemmet.
Små, ensartede grupper
Yngve Stiansen er veldig spent på NRKs talentprogram.
– Dette er noe vi gjør for første gang i NRK, så vi må se realistisk på hvor mange vi skal ta inn hvert år og hvor langt man kan få disse i løpet av noen måneder.
Han har tatt til orde for fem deltakere i året er for mange hvis de skal få god oppfølging underveis.
– Det er bedre å gi god opplæring til tre enn halvgod opplæring til fem, så i dagens beskrivelse av programmet står det tre til fem deltakere.
Dessuten er han skeptisk til å sette sammen en gruppe med vidt forskjellige funksjonsnedsettelser.
– Ikke fordi jeg vil ta bort mangfoldet, men hvis man sitter i en gruppe som har de samme utfordringene, vil de også kunne hjelpe hverandre mer.
– Hvordan bør de nye talentene følges opp, for at det skal bli snakk om nye journalistkarrierer?
– Her hviler mye på skuldrene til dem som søker. Du får ikke en lærer som tar deg i hånden og leder deg gjennom alt. Du må ha et indre ønske om å ville det selv og være både kreativ og selvstendig.
Ikke noe hvilehjem
Selv har Yngve Stiansen erfart at tidspresset i journalistyrket har økt.
– Det er ikke noe hvilehjem, og vi er færre mennesker enn for 15 år siden som skal gjøre mer. Men det er gøy også! Det er derfor jeg blir her.
Samtidig med det økende tidspresset har den tekniske utviklingen og digitaliseringen ført til bedre tilgjengelighet og nye arbeidsredskaper som passer bedre for ham som synshemmet.
– Samtidig snakker man mer om funksjonsmangfold i yrkeslivet nå enn man gjorde for en del år siden. At man ser verdien i mangfold er i seg selv med å gjøre ting enklere.
Gode holdninger
Selv startet Yngve Stiansens NRK-karriere med en praksisplass da han studerte i Kristiansand. Han ble tilbudt sommerjobb umiddelbart etter studiene, så han slapp å søke.
– Jeg har både opplevd selv og sett hos andre at som funksjonshemmet må man ofte bevise hva man kan før man får muligheten til å jobbe. Så hvis jeg ikke hadde hatt praksisperioden hos NRK som student, hadde jeg kanskje ikke fått jobb der.
Blant kollegene sier han at han har møtt gode holdninger.
– I all hovedsak har jeg blitt møtt som Yngve og ikke som «han synshemmede».
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!