Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Faksmile med følgende tekst: "Publisert 07.06.2019. Rammen til aktivitetshjelpemidler er brukt opp." Resten av teksten er sitert i saken.
STENGT: Fredag kom den forventede meldingen om at det er slutt på pengene som skal gå til aktivitetshjelpemidler for voksne. (Montasje med faksimile fra Navs nettsider)

Og DERRRR … var det slutt på pengene for i år

Kom tilbake i 2020, er beskjeden Nav gir til deg som er voksen og ønsker et aktivitetshjelpemiddel. Fredag 7. juni kom kunngjøringen om at pengene for i år er brukt opp.

Av Ivar Kvistum
Publisert 11.06.2019 13:34

Det var varslet allerede for flere uker siden at pengene som var satt av til den såkalte AKT26-ordning, altså aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år, ville gå tom i løpet av sommeren.

Og kunngjøringen kom opp på Nav hjemmesider rett før pinse, fredag 7. juni.

«Rammen til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år er brukt opp for 2019. Det vil ikke bli innvilget nye aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år før i 2020», skriver Nav til sine brukere.

800 hjelpemidler

Etter at regjeringen ved arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sørget for å høyne potten med 15 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett, var den totale rammen for i år på 65,45 millioner kroner.

Dette var nok til å fatte 800 vedtak om aktivitetshjelpemidler i 2019, før det var stopp.

Les også: HAUGLIE VISSTE AT 15 MILLIONER TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER IKKE VAR NOK

Det betyr at hvert vedtak i gjennomsnitt var på 81 812 kroner som skal brukes til for eksempel en spesialtilpasset sykkel.

Også i fjor var det slutt på AKT26-penger lenge før året var over. Da ble det satt sluttstrek for nye søknader i august. Det innebærer at årets ramme også skulle dekke etterslepet av dem som utsatte fjorårets søknad til 2019.

Vent eller betal selv

Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet. 

Alle voksne som nå har behov for et slikt hjelpemiddel, må enten vente med å søke til 2020 – eller betale hele hjelpemiddelet selv.

«Rammen er nå brukt opp, og det vil ikke bli innvilget nye aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år før i 2020. Brukere som nå søker på slike aktivitetshjelpemidler vil få avslag resten av året. Vi oppfordrer derfor brukere over 26 år å vente til 2020 med å søke om aktivitetshjelpemidler», skriver Nav i kunngjøringen på sine nettsider.

Egenandel og ramme

AKT26-ordningen ble innført i 2014 etter mange år med påtrykk fra Norges Handikapforbund og andre organisasjoner av funksjonshemmede.

Tidligere var det nemlig slik at aktivitetshjelpemidler – som spesialtilpassede sykler, skiutstyr og så videre – bare ble formidlet til barn og unge under 26 år. Alle over denne aldersgrensen var henvist til å betale alt selv.

Men ordningen som ble innført, skiller seg vesentlig fra resten av hjelpemiddelformidlingen gjennom Nav.

For det første er det satt av en bestemt pott med penger til ordningen hvert år. Når pengene er brukt opp, er det også slutt på formidlingen.

For det andre er det en egenandel på 10 prosent (inntil 4000 kroner) som den enkelte må betale.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har varslet at AKT26-ordningen skal bli evaluert.

PS: Det finnes en måte å kunne søke om sykkel selv om AKT26-døra er stengt. Les mer her: SLIK KAN DU FÅ SYKKEL SELV OM NAV-POTTEN ER TOM

Kjære leser 🙂
Vil du hjelpe Handikapnytt med å lage flere saker som den du leser nå? Da kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt.
Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.