Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett i bymiljø med busser i bakgrunnen.
DIGITALFORSLAG: Oslos samferdselsbyråd Sirin Stav ber Samferdselsdepartementet om å se på digitale HC-kort og tilbyr Oslo som pilotkommune. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Oslo-byråd vil ha digitalt HC-kort for å stoppe tyveriene

Gjør HC-kortet digitalt, oppfordrer samferdselsbyråd Sirin Stav i Oslo. Hun vil ha slutt på korttyveriene og mener samtidig at et digitalt kort kan brukes til bildeling, leiebil og drosje.

Georg Mathisen
Publisert 08.09.2023 13:31

Parkeringsbevis for forflytningshemmede stjeles og selges på svartebørs.

Det vil Sirin Stav ha slutt på. Hun har et forslag til løsning, og nå har hun sendt brev til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for å be departementet se på mulighetene for å innføre digitalt HC-kort.

Oslo vil være pilot

MDG-politiker Stav er byråd for miljø og samferdsel i Oslo

Oslo kommune vil gjerne være pilot for en slik ordning, understreker hun.

– Vi skal lage en by for alle, uansett lommebok, alder eller funksjonsevne. Da må vi ta et oppgjør med tyveri og salg av stjålne HC-kort som mange er helt avhengig av, ifølge Sirin Stav.

Hun trekker frem at kortet ikke bare beviser at du har lov til å parkere på HC-plassene, men også at det gir gratis parkering på andre plasser og at det kan gi fritak fra bompenger og piggdekkgebyr.

Vi skal lage en by for alle, uansett lommebok, alder eller funksjonsevne. Da må vi ta et oppgjør med tyveri og salg av stjålne HC-kort som mange er helt avhengig av.

Dyre tyverier

– De som blir frastjålet HC-kortet, får store utfordringer og ekstrautgifter, ofte på toppen av kostnadene med knuste bilruter. Det vil vi nå ha slutt på. Vi vil ha en pilot på et digitalt HC-kort som vil være mye vanskeligere å stjele eller forfalske, nå som samferdselsministeren endelig skal gå gjennom HC-kortregelverket, sier Stav.

Hun mener at et digitalt HC-kort, gjerne i en app på telefonen, kan åpne opp for flere andre muligheter, også:

– For eksempel kan det åpne for bruk til delebil, leiebil, flyttebil eller taxi, så det blir lettere å kunne få hjelp av familie og venner eller å bli kjørt av andre. Slik vil det kunne gi funksjonsnedsatte mer av den samme friheten som mange andre har, mener Sirin Stav.

Positive parkeringsselskaper

Daglig leder Lars Monsen i Norpark, Norges Parkeringsforening, konstaterer at et digitalt kort er helt uproblematisk for kommunale og private parkeringsselskaper.

– Det er absolutt noe som er verdt å vurdere. Det eneste vi bekymrer oss for, er at vi må forhindre misbruk og at den som har kortet, får brukt det på riktig måte, sier han.

Alle er ikke digitale

Med det mener han at det ikke er alle som har muligheten til å ha parkeringstillatelsen som en app på telefonen.

– En god del av dem som har kort for forflytningshemmede, er i en litt eldre årsklasse. Løsningen må utformes slik at vi sikrer at de som bruker kortet, synes det er en grei måte å gjøre det på, sier han.

Monsen peker også på at løsningen må være trygg mot misbruk og forfalskning.

– Men at noen kommer opp med et sånt forslag som dette, er vi åpenbart positive til, sier han.

Dagens trafikkbetjenter og kontrollører sjekker allerede de parkerte bilene mot digitale løsninger – det er slutt på den tiden da alle som parkerte lovlig, måtte ha en lapp liggende på dashbordet.

– Baksystemene er blitt veldig avanserte. Jeg er helt sikker på at noen klarer å få til dette, sier han.

Må endre forskriften

I dag beskriver forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede veldig detaljert hvordan parkeringsbeviset skal se ut og at det skal plasseres bak frontruten i den parkerte bilen.

Det betyr at forskriften må endres for at det skal være mulig å lage en digital løsning. I august ba samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) Statens vegvesen om å gå gjennom hele forskriften.

Han vil ha nye retningslinjer klare innen 1. desember.

– Departementet, vi, forflytningshemmedes organisasjoner og gjerne også de som leverer baksystemene, kan sette oss rundt et bord og tenke på hvordan det kan utformes. Vi er uansett positive til å forenkle og sikre at rett bruker får tilgang til rettighetene sine, sier Lars Monsen i Norpark.

Vegdirektoratet tar imot innspillet med interesse.

– Vi har jo ikke mulighet gjennom forskriften til å innføre digitale HC-kort i dag, men vi venter på en bestilling fra Samferdselsdepartementet om en revisjon, sier seniorrådgiver Julia Elvbakken.

– Jeg har skjønt at det er flere som har sagt at digitale HC-kort er av interesse. Så får vi se om det er teknisk mulig å få det til, sier hun.

Elvbakken kan ikke si noe allerede nå om hva som skal vurderes i den nye forskriften: Det venter Vegdirektoratet på brev fra Samferdselsdepartementet om.

Gode innspill

Statssekretær Tom Kalås i Samferdselsdepartementet mener det er naturlig å la problemene med parkeringstillatelser som stjeles, være en del av arbeidet når forskriften skal gjennomgås.

– Vi har gitt Statens vegvesen i oppdrag å foreta en gjennomgang av forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede, hvor etaten aktivt vil involvere berørte aktører. Det skriver Kalås i en epost gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet.

– Utfordringene knyttet til tyveri av parkeringstillatelser vil være naturlig å inkludere i dette arbeidet, og hvor blant annet Oslo kommune kan bidra med gode innspill, mener han.

– Vi har i dag en ordning med nasjonalt register som viser hvilke kommunale parkeringstillatelser for forflytningshemmede som er gyldige. Stjålet parkeringstillatelse som meldes inn til registeret, vil da kunne fanges opp i en kontroll. Det er et viktig bidrag for å hindre misbruk, sier statssekretær Tom Kalås.

***

Saken er oppdatert med kommentarer fra statssekretær Kalås fredag 08.09.2023 kl. 16:55.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.