Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sunniva Ørstavik foran debattpanelet.
ARENDAL-DEBATT: De debatterte CRPD og en NOU om BPA, og kommer garantert til å gjøre det flere ganger. Sunniva Ørstavik snakker til politikerne Kjersti Toppe (Sp), Farid Shariati (MDG), Torill Eidsheim (Høyre) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF). (Foto: Georg Mathisen)

Politikere bekjente likestillingssvik

Én politiker skammet seg. Og én innrømmet at hun ikke visste nok da hun var med på å stemme ned å ta funksjonshemmedes menneskerettigheter inn i norsk lov.

Av Georg Mathisen
Publisert 15.08.2019 10:59

Nær sagt hele feltet av funksjonshemmedes organisasjoner sto som vertskap for å debattere brukerstyrt personlig assistanse (BPA), likestilling og menneskerettigheter for funksjonshemmede på Arendalsuka.

Og ikke minst: Om FN-refsen til Norge for ikke å følge opp CRPD – FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.

Les mer: FN-SKUFFELSE OVER NORGE

Men det det var langt fra folk flest som hadde møtt opp for å høre.

I salen satt rundt femti tilhørere som stort sett kom fra en av organisasjonene eller et av partiene som satt i panelet.

– Problemet i Norge er ikke de som sitter her i dag og er på Arendalsuka. Problemet er de som aldri fikk hjelpemiddelet sitt, de som ikke fikk BPA, de som er hjemme. Det er ikke gjennomsnittet som er her – det er eliten, konstaterer leder i Handikapforbundet, Tove Linnea Brandvik, til Handikapnytt etter debatten.

BPA-koalisjonen

Bak BPA-koalisjonen som inviterte til møtet på Clarion Hotel Tyholmen i Arendal onsdag kveld, står Norges Handikapforbund, Norges Handikapforbunds Ungdom, Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Uloba – Independent Living Norge, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Unge funksjonshemmede, og Foreningen JAG og JAG Assistanse.

Disse organisasjonene hadde gått sammen om å fortelle politikerne at de må skjerpe seg for å oppfylle funksjonshemmedes menneskerettigheter. Det fikk de beskjed om på slutten av en dag der de allerede hadde vært gjennom ti–femten debattmøter – på debattuken som er blitt Norges største politiske fornøyelsespark.

Det overordnede spørsmålet som ble stilt for debatten var: Handler funksjonshemmet-politikk om menneskerettigheter og likestilling, og ikke ivaretakelse, velferd og omsorg?

Skjønte ikke saken

Mens møteleder Sunniva Ørstavik, generalsekretær i NHF, begikk den største arendalsukesynden av dem alle – å forlenge møtet fordi det ikke ble tid til å få sagt alt på den tilmålte tiden (det lot seg gjøre fordi det var kveldens siste møte) – så vartet politikerne opp med å innrømme både skam og mangel på kunnskap.

De fire politikerne i panelet var fra Senterpartiet, MDG, Høyre og KrF. Og flertallet av dem – alle unntatt MDG – måtte  forklare hvorfor de hadde stemt imot SV-forslaget om å ta inn CRPD i den norske lovgivningen.

Rettelse, 15. august 2019 kl. 17.30: I en tidligere versjon av saken framsto det som at alle partiene hadde gått mot SVs forslag om å inkorporere CRPD. Det stemmer ikke. Både MDG og Rødt har støttet dette i Stortinget.

– På det tidspunktet var jeg ikke så veldig opplyst om disse problemstillingene, innrømmer Høyres Torill Eidsheim.

– Det er en del av realiteten på Stortinget: Vi har veldig mange saker til behandling, og en setter seg ikke inn i alle deler av alle saker, la hun til.

Skamfull politiker

– Jeg blir ydmyk og skamfull over å tilhøre et parti som stemte imot, sier Geir Jørgen Bekkevold i Kristelig Folkeparti.

Politikerne viser til at det kommer en offentlig utredning – en NOU, som det heter på internspråket – om BPA,  som skal være det viktigste verktøyet for funksjonshemmedes likestilling.

Dessuten er de ikke uten videre med på at det er loven som er problemet.

– Er det et problem i dag at det er norsk lov og forvaltning som står og stenger, eller bare at vi ikke har gjort det andre? som Kjersti Toppe (Sp) spør.

Følger ikke reglene

Ingunn Westerheim i FFO peker i samme retning: – Norge har masse fine lover og forskrifter. Vi er bare ikke så flinke til å følge dem, sier hun. Dessuten: Begrepet «menneskerettigheter» i forbindelse med funksjonshemmede oppleves som helt fjernt, og med «likestilling», da tenker man på kvinner.

– Det er påfallende hvor lite konsekvenser det får når dette lovverket brytes. Bortsett fra at det får enorme konsekvenser for de funksjonshemmede selv, sier Sunniva Ørstavik.

Nå har altså regjeringen lovet å sette ned et utvalg som skal lage en NOU om brukerstyrt personlig assistanse. Med andre ord: Det er flere debatter i vente.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.