Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Brynhild Schütz viser fram en manglende tann.
FEM ÅR UTEN BEHANDLING: Det lille Brynhild Schütz tjener, sparer hun opp for å få råd til å erstatte en tann. Regningen vil komme på 25 000 kroner. Med det foreslåtte kuttet i fribeløpet på uføretrygden, må hun vente enda lenger. (Foto: Privat)

Politikerne tar pengene jeg skal bruke til å reparere tennene mine

MENINGER: Den lille inntekten jeg har utenom, sparer jeg til tannlegen. Kutter dere fribeløpet i uføretrygden, må jeg vente enda lenger før jeg får råd, skriver Brynhild Schütz i dette innlegget.

Brynhild Schütz
Publisert 18.11.2021 12:08

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Kjære Politikere i Arbeiderpartiet og Senterpartiet! Gratulerer med valget!

«Nå er det vanlige folk» tur sier dere. Kan dere fortelle meg – som er en 64 år gammel, uføretrygdet kvinne – kriteriene for hva som er «vanlige folk»?

Jeg ble uføretrygdet i begynnelsen av 30-årene på grunn av epilepsi med store anfall. Etter flere år med regelmessig søvn og livsmønster uteble anfallene.

Da BPA-ordningen startet på 1990-tallet (med Uloba som første leverandør), ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg en liten jobb. Dette prøvde jeg, med hell, da jeg tok tilkallingsvakter og kunne si nei om jeg ikke var eller er i form.

Onsdag 10. november var derfor overraskelsen stor da jeg fikk et brev fra Nav der det sto:

«Endringen som foreslås er å fjerne fribeløpet som gjør at du kan tjene inntil 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden) uten trekk i uføretrygden. I stedet foreslås å innføre halv reduksjon i uføretrygden for inntekter opp til 1,2 G.»

For det første: Hvem skjønner hva Nav sier her? Hva betyr å halvere en reduksjon?

Noen har regnet på det: ved inntjening under 80.000 vil dette være et tap. Over 80 000 vil vi tjene på det. Men jeg har ikke helse til å jobbe så mye at jeg tjener over 80 000!

Noen har regnet på det: ved inntjening under 80.000 vil dette være et tap. Over 80 000 vil vi tjene på det. Men jeg har ikke helse til å jobbe så mye at jeg tjener over 80 000!

Les mer om det foreslåtte kuttet: FRIBELØPET I UFØRETRYGDEN KAN FORSVINNE – TAPER 12 000 KRONER I ÅRET

Jeg har alltid tjent det jeg ifølge vedtaket har hatt lov til. Summen jeg har tjent har inntil 2020 vært ca. 3500 kroner brutto per måned. Disse pengene har gått til tannlege. Og de senere månedene til økte strømutgifter!

Dere snakket varmt om tannlegereform. Hvorfor skal ikke vi, som sliter med dårlige tenner på grunn av de dårlige skoletannlegene vi vokste opp med, nyte godt av denne reformen? Det er ikke alle som har mange penger på bok for å kunne gå til tannlege en til to ganger i året.

Som dere ser på bildet, mangler jeg ei tann. Sånn har jeg gått i snart fem år. En reparasjon koster 25 000 kroner, og dette må jeg spare av min uføretrygd og lille jobb. Ferietur vet jeg ikke hva er!

Jeg er aktiv! Sitter som styremedlem i borettslagets styre. Dette blir også et problem om deres forslag går gjennom. 

Alle andre i styret er i fullt arbeid. Skal de dele på min del av honorarpotten som blir besluttet i generalforsamlingen, fordi jeg ikke kan ta imot penger uten å bli trukket? Hvor sosialistisk er dette?

Jeg er hverken politiker eller journalist/spaltist, men ganske enkelt «vanlig» fortvilet og temmelig forbannet om dere ikke forandrer forslagene i statsbudsjettet deres.

Jeg er hverken politiker eller journalist/spaltist, men ganske enkelt «vanlig» fortvilet og temmelig forbannet om dere ikke forandrer forslagene i statsbudsjettet deres.

Så håper jeg det ikke går sånn at vi «vanlige folk» går rundt og synger «Åssen i helvete fikk de denne jobben» (Ole Paus).

Husk, det er ingen skam å snu.

Brynhild Schütz
Skedsmokorset

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.