Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Populær parkeringsbot

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 21.09.2016 13:31

Handikapforbundets nye «parkeringsbot» er på kort tid blitt en kjempehit. Nå trykkes den i nytt opplag.

«Heisann! Du har visst parkert der du ikke bør parkere.»

Dette budskapet lyser svart på gult fra frontruta mot bilister som har parkert på handikap-plass uten å ha gyldig bevis på at de har lov til å stå der.

Ved første øyekast kan det se ut som en klekkelig parkeringsbot, men i virkeligheten er det en flyer fra Norges Handikapforbund.

Den forklarer hvorfor det er viktig at bare folk med reelt behov og gyldig bevis bruker de reserverte parkeringsplassene for forflytningshemmede.

Varmt hvetebrød

Mange medlemmer i Handikapforbundet har lenge etterspurt en slik lapp å stikke under vindusviskeren på biler som opptar handikap-plassene. I sommer ble den lansert, med umiddelbar suksess:

– Den nye flyeren har virkelig gått unna som varmt hvetebrød, forklarer medierådgiver Terje Wilhelmsson Herttua i NHF-administrasjonen.

Det første opplaget på 4000 eksemplarer ble raskt revet bort, og nytt opplag ble bestilt fra trykkeriet i slutten av august.

LES OGSÅ: RASER MOT HANDIKAP-PARKERING TIL OVERVEKTIGE

Så stor var pågangen at det var nødvendig for administrasjonen å innføre rasjonering på maks ti parkeringsbøter per medlem.

Nyheten om parkeringsboten er dessuten tidenes mest leste sak på NHFs Facebook-sider, og de aller fleste reaksjonene har vært positive.

Ikke moraliserende

Også tidligere har NHF hatt en lapp som folk kunne stikke under vindusviskeren på biler som står feilparkert på handikapplasser. Men ifølge medierådgiver Herttua var det nødvendig å fornye form og budskap.

– Vi har jobbet med å finne en form som får fram et tydelig budskap uten å virke moraliserende. Når vi ikke framstår som sure og tverre, er det større sjanse for at vi når fram med kunnskap og forståelse, forklarer han.

Herttua understreker at det er både naturlig og riktig at folk blir sinte når noen uten reelt behov legger beslag på handikap-plassene.

Men om det er påvirkning og holdningsendring man er ute etter, er det mer effektivt å henvende seg på en måte som gjør at man blir likt og lyttet til.

Teksten på flyeren forklarer hvorfor det er viktig at disse parkeringsplassene ikke opptas av andre enn dem som tillatelse til å stå der.

Og den gir også informasjon om at du som bilist kan henvende deg til kommunen for å søke om parkeringsbevis for forflytningshemmede, dersom du mener du har et reelt behov for å bruke plassene.

Svensk idé

Terje Wilhelmsson Herttua forklarer at ideen til utformingen av parkeringsboten kommer fra Sverige.

– Vi kommunikasjonsfolka i NHF-administrasjonen strevde med å finne en god løsning. Så kom informasjonsrådgiver Karen Kvam over en løsning som Göteborg Independent Living hadde hatt stor suksess med og fått masse positiv oppmerksomhet i media for. Vi spurte om å få låne ideen deres, og de sa gladelig ja.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


POSITIV OPPMERKSOMHET: «Parkeringsboten» fra Handikapforbundet skal skape forståelse og respekt for at handikap-plassene  må være forbeholdt dem som har behov for dem. Det forklarer medierådgiver Terje Wilhelmsson Herttua i NHF.

Du kan bestille «parkeringsboten» fra Handikapforbundets nettsider, nhf.no, eller kontakte forbundets regionkontor der du bor.

– Alle som brenner for parkeringssaken, kan bestille og bruke den. Du trenger ikke nødvendigvis være medlem i NHF, sier Herttua.

LES OGSÅ: SKAL STOPPE TYVENE MED NY TYPE PARKERINGSBEVIS

Medierådgiveren har så langt ikke hørt noe om hvordan folk reagerer når de finner forbundets lille gule under vindusviskeren. Det er han spent på.

– Hvis noen har erfart hvilke reaksjoner vi skaper hos dem som feilparkerte, vil jeg gjerne vite om det. Ta kontakt! oppfordrer Terje Wilhelmsson Herttua.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.