Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Montasje med portretter av Hoksrud og Persen.
FÅR IKKE SKIKKELIG SVAR: Bård Hoksrud konstaterer at Marte Mjøs Persen ikke svarer på det han spør om når det gjelder aktivitetshjelpemidler til voksne. (Foto: Fremskrittspartiet og Astrid Waller)

Potten er tom, men: Ingen løfter om mer til aktivitetshjelpemidler

Årets pott er allerede brukt opp, men arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) svarer ikke på spørsmål om hun vil bevilge mer til aktivitetshjelpemidler for voksne.

Ivar Kvistum
Publisert 16.02.2023 14:36

Tidligere denne uken ble det kjent at Nav har brukt opp pengene som er bevilget over statsbudsjettet til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år, den såkalte Akt26-ordningen.

Årets bevilgning på 56,8 millioner kroner i statsbudsjettet rakk ikke engang til midten av februar.

Dermed er det ikke lenger mulig å søke om for eksempel sitski eller tilpassede sykler resten av dette året.

Les mer: TOMT FOR PENGER TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER

Svarer ikke

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet tok opp problemet med at funksjonshemmede mister muligheten til å søke aktivitetshjelpemidler i et skriftlig spørsmål til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Persen er den statsråden i regjeringen som har ansvar for Nav, og dermed for hjelpemiddelformidlingen.

Hoksrud ba Persen svare på om hun ønsker å øke budsjettposten til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år, slik at flere får mulighet til å delta.

Det svarer ikke arbeids- og sosialministeren på.

Etterspørselen høyere enn bevilgningen

I det skriftlige svaret refererer hun kort om ordningens historikk og hvordan den er skrudd sammen.

«Denne ordningen har de siste årene blitt bedre kjent blant brukerne, og det har medført at etterspørselen har vært høyere enn bevilgningen gir rom for», konstaterer hun i svaret.

Og hun konkluderer:

«Da ordningen er rammestyrt, vil Arbeids- og velferdsetaten stanse innvilgelse av nye søknader når rammen er bundet opp.»

Skuffet Hoksrud

Svaret skuffer spørsmålsstiller Bård Hoksrud, som hadde forventet noe mer fra statsråden enn en ren opplisting av hvordan Akt26-ordningen er konstruert.

– Når hun ikke svarer på det som egentlig er spørsmålet, tolker jeg det som at statsråden tydeligvis ikke har tenkt å øke denne posten, sier Bård Hoksrud til Handikapnytt.

Når hun ikke svarer på det som egentlig er spørsmålet, tolker jeg det som at statsråden tydeligvis ikke har tenkt å øke denne posten.

Han mener det nå er naturlig å utfordre regjeringen i revidert nasjonalbudsjett til våren, som er første mulighet til å legge inn mer penger.

– Dette har ikke bare en utgiftsside. For å skape bedre folkehelse, er dette et billig tiltak. Dessuten vil vi ha et samfunn med mest mulig likeverd, der også mennesker med funksjonsnedsettelse får mulighet til å komme ut og delta i aktivitet, sier Hoksrud.

Regjeringen har mulighet

Han mener det er svært beklagelig at Nav går tom for penger til Akt26-ordngen så tidlig på året og mener det vitner om at den er underfinansiert.

– Men samtidig var det ingen partier, verken til venstre eller høyre for regjeringen – og heller ikke ditt eget – som krevde mer penger til Akt26 i budsjettforhandlingene i Stortinget i fjor høst. Burde dere ikke tatt kampen for ordningen da?

– Ja, det kunne vi. Men husk at det var en veldig spesiell og uoversiktlig situasjon, og vi valgte å gå for å gjøre noe med matmoms og strømpris. Men nå ser verden anerledes ut, og det brukes penger på mange andre områder. Så hvis det er vilje til å sørge for at flere funksjonshemmede kommer i aktivitet, har regjeringen mulighet til å gjøre noe med det, sier Bård Hoksrud til Handikapnytt.

Tomhendt hjem fra hjelpemiddelsentralen

Bård Hoksruds spørsmål til Marte Mjøs Persen tok utgangspunkt i en artikkel i avisen Telen om rullestolbruker Svein Mellingsæter Bye.

Han hadde søkt om sitski fra Nav og ble innkalt til utprøving på hjelpemiddelsentralen i Skien. Men der fikk han beskjed om at årets pott på Akt26-ordningen allerede var brukt opp.

Dette skjedde allerede i januar.

Når avisen Telen spurte Navs avdelingsdirektør Jan Erik Grundtjernlien om hvordan det kunne ha seg at pengene allerede var brukt opp, svarte han at 42 millioner kroner av potten allerede var bundet opp i fattede vedtak på det tidspunktet Svein Mellingsæter Bye fikk avslag.

Han sa også at det ville gå ut melding til hjelpemiddelsentralene så fort hele rammen var brukt opp.

Nå har Nav oppdatert sine nettsider med informasjon om at årets tildeling er brukt opp.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.