Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Inger Marie Lid.
PRISBELØNNET FORSKER: Professor Inger Marie Lid ble tildelt en pris blant annet forskning på universel utforming. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Prisbelønnet for «banebrytende forskning» om universell utforming

Professor Inger Marie Lid undersøker hvordan universell utforming kan fremme likestilling. Nå er hun tildelt VIDs pris for fremragende forskningsinnsats.

Ivar Kvistum
Publisert 04.12.2020 12:56

«Vinneren er en engasjert og initiativrik forsker som arbeider innenfor et bredt spekter av forskningsinteresser. Ved å kombinere perspektiver fra helsefag, samfunnsvitenskap og etikk har hun gjort viktig og banebrytende arbeid innenfor universell utforming, medborgerskap og forskningsetikk.»

Slik formulerer juryen seg når de begrunner hvorfor professor Inger Marie Lid i går ble tildelt «VIDs pris for fremragende forskningsinnsats 2020».

Synliggjøre fagfeltet

Prisen deles ut av VID vitenskapelige høgskole, hvor Inger Marie Lid er professor ved fakultet for helsefag.

– Inger Marie Lid er en forsker som utpeker seg som en verdig vinner på mange måter. Hun er særlig dyktig til å synliggjøre fagfeltet sitt på ulike måter, uttaler prorektor forskning Gunhild Odden ved VID vitenskapelige høgskole.

Likestilling og medborgerskap

Inger Marie Lid selv mener prisen er viktig for forskningen på universell utforming, medborgerskap og forskningsetikk.

– Den framhever viktigheten av menneskerettighetsperspektivet og forskning på universell utforming som strategi for likestilling og medborgerskap, sier Inger Marie Lid om prisen, som ble delt ut under det digitale seminaret «Not all disabilities are visible» i anledning FNs internasjonale dag for funksjonshemmede 3. desember.

Inger Marie Lid har skrevet flere bøker om universell utforming, den foreløpig siste – Universell utforming og samfunnsdeltakelse – kom ut i år.

Les Handikapnytts intervju med Inger Marie Lid om boka: DET ER IKKE UNIVERSELT UTFORMET BARE FORDI DET FINNES ET HANDIKAPTOALETT

Trenger mer forskning

I intervjuet med Handikapnytt argumenterer Inger Marie Lid for at samfunnet trenger mer forskning om universell utforming og hvordan ulike løsninger bidrar til å fremme deltakelse og medborgerskap.

Denne prisen er en sterk motivasjon til å fortsette og videreutvikle forskningen og nye forskningssamarbeid.

Gjennom ratifiseringen av CRPD (FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne) har Norge forpliktet seg på å fremme og utvikle forskning og ny kunnskap om universell utforming, og kunnskap om funksjonshemmedes rettigheter, minner hun om.

– Denne prisen er en sterk motivasjon til å fortsette og videreutvikle forskningen og nye forskningssamarbeid. Prisen motiverer også til formidling av forskning bredt, sier prisvinneren til Handikapnytt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.