Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Inger Marie Lid.
PRISBELØNNET FORSKER: Professor Inger Marie Lid ble tildelt en pris blant annet forskning på universel utforming. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Prisbelønnet for «banebrytende forskning» om universell utforming

Professor Inger Marie Lid undersøker hvordan universell utforming kan fremme likestilling. Nå er hun tildelt VIDs pris for fremragende forskningsinnsats.

Av Ivar Kvistum
Publisert 04.12.2020 12:56

«Vinneren er en engasjert og initiativrik forsker som arbeider innenfor et bredt spekter av forskningsinteresser. Ved å kombinere perspektiver fra helsefag, samfunnsvitenskap og etikk har hun gjort viktig og banebrytende arbeid innenfor universell utforming, medborgerskap og forskningsetikk.»

Slik formulerer juryen seg når de begrunner hvorfor professor Inger Marie Lid i går ble tildelt «VIDs pris for fremragende forskningsinnsats 2020».

Synliggjøre fagfeltet

Prisen deles ut av VID vitenskapelige høgskole, hvor Inger Marie Lid er professor ved fakultet for helsefag.

– Inger Marie Lid er en forsker som utpeker seg som en verdig vinner på mange måter. Hun er særlig dyktig til å synliggjøre fagfeltet sitt på ulike måter, uttaler prorektor forskning Gunhild Odden ved VID vitenskapelige høgskole.

Likestilling og medborgerskap

Inger Marie Lid selv mener prisen er viktig for forskningen på universell utforming, medborgerskap og forskningsetikk.

– Den framhever viktigheten av menneskerettighetsperspektivet og forskning på universell utforming som strategi for likestilling og medborgerskap, sier Inger Marie Lid om prisen, som ble delt ut under det digitale seminaret «Not all disabilities are visible» i anledning FNs internasjonale dag for funksjonshemmede 3. desember.

Inger Marie Lid har skrevet flere bøker om universell utforming, den foreløpig siste – Universell utforming og samfunnsdeltakelse – kom ut i år.

Les Handikapnytts intervju med Inger Marie Lid om boka: DET ER IKKE UNIVERSELT UTFORMET BARE FORDI DET FINNES ET HANDIKAPTOALETT

Trenger mer forskning

I intervjuet med Handikapnytt argumenterer Inger Marie Lid for at samfunnet trenger mer forskning om universell utforming og hvordan ulike løsninger bidrar til å fremme deltakelse og medborgerskap.

Denne prisen er en sterk motivasjon til å fortsette og videreutvikle forskningen og nye forskningssamarbeid.

Gjennom ratifiseringen av CRPD (FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne) har Norge forpliktet seg på å fremme og utvikle forskning og ny kunnskap om universell utforming, og kunnskap om funksjonshemmedes rettigheter, minner hun om.

– Denne prisen er en sterk motivasjon til å fortsette og videreutvikle forskningen og nye forskningssamarbeid. Prisen motiverer også til formidling av forskning bredt, sier prisvinneren til Handikapnytt.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.
Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?

Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Du kan også bruke kontonummer 8200.02.03277. Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.