Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Rapport om BPA-rasjonering
Ulobas ferske tilstandskartlegging viser en rekordhøy andel BPA-klagesaker hvor Statsforvalteren gir klageren medhold.
– BPA har vært den beste sosialreformen i Norge.
Uttalelsen kommer fra faren til Maiken Kvåle, i et video-intervju som hun har gjort med ham, og som hun viste under sitt foredrag på Skansgårdforelesningen til Uloba.
Maiken Kvåle fortalte om en oppvekst på institusjoner, om veien fra grunnskole uten vitnemål til bachelor i samfunnsvitenskap og om endelig å ha brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
– Uten BPA er jeg ganske sikker på at jeg ikke hadde maktet å leve i dag, sa hun.
3 av 10 får ikke nok assistanse
Skansgårdforelesningen er Ulobas årlige arrangement der de legger frem årets tilstandsrapport om funksjonshemmede med assistansebehov. Årets tilstandsrapport viser blant annet dette:
- Det er vanlig at kommuner tilbyr funksjonshemmede tradisjonelle helse- og omsorgstjenester når de egentlig ønsker BPA.
- I over halvparten av klagesakene om BPA-vedtak konkluderer Statsforvalteren med at kommunen har tolket loven eller lovens intensjon galt.
- I Ulobas spørreundersøkelse svarte tre av ti at assistansetimene i BPA-vedtaket ikke dekket assistansebehovet deres.
396 svarte på undersøkelsen i årets tilstandskartlegging.

TALLENES TALE: Seniorrådgiver for statistikk og analyse Egil G. Skogseth og politisk rådgiver Ihra-Lill Scharning presenterte rapporten som viser stadige problemer med forvaltningen av brukerstyrt personlig assistanse.
Egil G. Skogseth, seniorrådgiver analyse og statistikk i Uloba, fortalte kommunenes rasjonering av BPA fører til at helt klassiske sivile og politiske rettigheter står på spill, og sammen med lav inntekt fører det også til sosial isolasjon.
Funksjonshemmede med assistansebehov venter på stortingsmeldingen om BPA, dokumentet hvor regjeringen foreslår politiske tiltak basert på BPA-utredningen fra 2021.
Etterlyser politisk beslutning
– BPA må ut av helselovgivningen – det er det eneste som gjelder. Sekundært må BPA over i statlig forvaltning, sier Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm til Handikapnytt.
– Det er utrolig at Statsforvalteren behandler så mange klager og at det er så mange som har så dårlig dialog med kommunen sin. Det er mange funn her som til sammen gir godt nok grunnlag for å fatte en politisk beslutning
Vibeke Marøy Melstrøm mener at helseministeren har det grunnlaget som trengs for å ta en politisk beslutning og at det ikke trengs flere dialogmøter.
I paneldebatten under Skansgårdforelesningen deltok ingen politikere fra regjeringspartiene. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud var tydelig på at han ønsker BPA inn i NAV, finansiert med en overslagsbevilgning. Erlend Svardal Bøe fra Høyre vil ha egen BPA-lov, men sier han ikke har konkludert i spørsmålet om staten eller kommunene bør forvalte BPA.
– BPA må bli en rettighet hvor alle får de assistansetimene vi trenger, slår Maiken Kvåle fast.