Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Oskar Eikeseth innfelt på et bilde av Anette Trettebergstuen.
GIR OG TAR: Oskar Eikeseth (innfelt) minner Anette Trettebergstuen om at partiet hennes i forrige runde stemte ned et forslag om ytterligere utredning av CRPD. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Regjeringen satser på likestilling for alle – unntatt funkiser

MENINGER: Først ønsker regjeringen å inkorporere CRPD. Dagen etterpå svikter de den samme gruppens likestillingskamp i et historisk svakt statsbudsjett for funksjonshemmede, skriver Oskar Eikeseth i dette innlegget.

Oskar Eikeseth
Publisert 15.10.2022 10:59

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Tidligere i oktober kom det første hele statsbudsjettet Ap-SP-regjeringen legger fram.

Etter å ha snakket ned forventningene til tiltak fordi det måtte være et stramt budsjett viser det seg at det kanskje ikke er så stramt likevel.  Dagen før la likestillingsminister Anette Trettebergstuen frem nyheten om at de vil ha CRPD inn i menneskerettsloven, eller rettere sagt utrede det.

Det er vel og bra at inkorporering av CRPD nå skal utredes. I motsetning til mange tror jeg det er lurt å utrede før man inkorporerer, noe som nok er vanligere enn folk tror gitt utredningsinstruksen.

Det er derimot særdeles morsomt at Ap nå prøver å fronte en utredning som et historisk gjennombrudd. Den tidligere H-V-KRF-regjeringen fremmet tilnærmet det samme forslaget i 2021, uten å få flertall. Den gangen nøyde ikke Ap seg med å utrede, de ville inkorporere tvert og stemte imot å utrede. Om Ap altså hadde stemt for en utredning da, så kunne vi spart halvannet år med tommeltvinning.

Om Ap altså hadde stemt for en utredning da, så kunne vi  spart halvannet år med tommeltvinning.

Selv om vi nå skal utrede på veien til å forhåpentligvis inkorporere, kan vi allerede lage politikk som oppnår konvensjonens intensjon. Vi kan sikre funksjonshemmede likestilling, rettigheter og deltagelse allerede nå. Det er dessverre få ting som tyder på at dette budsjettet tar oss nærmere det.

Viktige likestillingssaker for funksjonshemmede har ikke funnet veien til gul bok denne gangen. Det gjelder blant annet manglende satsing på å få flere funksjonshemmede gjennom skolen, universell utforming, aktivitetshjelpemidler og VTA-plasser.

Det er tøffe tider. Budsjettet måtte bli strammere og oljepengebruken skulle ned. Likevel blir det for billig å skylde på behovet for et stramt budsjett, som altså ikke er så stramt egentlig, men la det være en annen diskusjon. For man har funnet plass til en dobling av midler til skeive organisasjoner, som Trettebergstuen selv kunne røpe på forhånd, og satsing på likestilling mellom kjønnene, blant Kultur- og likestillingsdepartementets hovedprioriteringer. På den listen er ikke funksjonshemmede å finne.

Likestilling uavhengig av funksjonsevne er altså ikke en hovedprioritet i dette statsbudsjettet. En ting er at det er skuffende, men det er også et steg i feil retning og sinker tempoet i funksjonshemmedes likestillingskamp.

Jeg liker ikke å håne politiske motspillere, men når man som funksjonshemmet og del av høyresiden nesten har blitt stemplet som ond i åtte år, så er det pussig å se at de ikke leverer bedre enn dette.

Jeg liker ikke å håne politiske motspillere, men når man som funksjonshemmet og del av høyresiden nesten har blitt stemplet som ond i åtte år, så er det pussig å se at de ikke leverer bedre enn dette.  Meningen med en inkorporering er at den skal gjenspeiles i politikken og være et viktig symbol. Med denne regjeringens politikk styrer vi mot en stat som vil bli dømt gang etter gang for brudd på den samme konvensjonen. Er det dette som er regjeringens mål med inkorporeringen? Å bli dømt for å bryte den?

Det blir ikke bedre for funksjonshemmede at man drar inn enormt mye skatter som svekker konkurransekraften til norsk næringsliv. Levekostnadene stiger for tiden til himmels og de av oss som har minst å rutte med eller er i sårbare situasjoner fra før av blir ekstra hardt rammet av krisene vi nå er inne i.

Vi vet at mange med nedsatt funksjonsevne sliter med å komme i jobb, og står bakerst i jobbkøen. Jeg er redd for at funksjonshemmede blir blant taperne i dette budsjettet. Flere funksjonshemmede vil slite med å komme inn i arbeidslivet, få betalt regningene sine og leve likestilte liv med dette budsjettet.

Kritiser gjerne Høyre for å ikke støtte inkorporeringen med en gang, men jeg vil heller være i et parti som faktisk satser på likestilling i budsjettene enn ett som bare prater om det på papiret.

Oskar Eikeseth
Tidligere leder av HøyreFUNK


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.