Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Solveig Schytz fotografert i Stortingets vandrehall.
GLAD FOR FRAMSKRITT: Venstres Solveig Schytz er glad for at flere partier har endret syn. Hun tror det snart vil lykkes å få CRPD inn i menneskerettsloven. (Foto: Oda Scheel, Venstre)

Striden om CRPD: Gjensidige beskyldninger om politisk spill

Venstres Solveig Schytz beskylder opposisjonen for å drive et politisk spill fordi de ikke stemte for å utrede inkorporering av funksjonshemmedes menneskerettigheter. Men Karin Andersen fra SV mener forslaget fra regjeringspartiene bare var et forsøk på å få det til å se ut som Venstre og KrF gjør noe.

Ivar Kvistum
Publisert 11.03.2021 15:55

– Politisk spill og taktikkeri som jeg frykter vil svekke arbeidet for funksjonshemmedes rettigheter.

Det mener Venstres justispolitiske talsperson på Stortinget, Solveig Schytz, om at den rødgrønne opposisjonen ikke stemte for regjeringspartienes forslaget om å starte en utredning av spørsmålet om å inkorporere CRPD.

Les mer: CRPD-FORSLAGET BLE NEDSTEMT, MEN NHF-SJEFEN TROR PÅ SEIER I NESTE RUNDE

Like før Stortinget tirsdag skulle behandle SVs forslag om å inkorporere CRPD, hadde regjeringspartiene blitt enige om å fremme et felles forslag om å be regjeringen «utrede konsekvensene av inkorporasjon av CRPD i norsk lovgivning, inkludert konsekvensene det vil ha for fremtidig lovutvikling, og ber regjeringen på egnet måte komme tilbake til Stortinget med en sak».

Veldig skuffet

Venstres Solveig Schytz legger ikke skul på at hun var veldig skuffet over at opposisjonen ikke stemte for dette forslaget da det ble klart at deres eget forslag ikke ville få flertall.

– Jeg hadde helt ærlig trodd at opposisjonspartiene ville støtte oss. Når de i stedet stemmer forslaget ned, bidrar de reelt sett til at prosessen tar lenger tid. Det er vanskelig å oppfatte dette som noe annet enn et politisk spill om noe vi er enige om. De hevder at forslaget vårt innebærer en trenering, men det er i beste fall en misforståelse. Alle lovforslag krever utredningsarbeid, sier Schytz.

Jeg hadde helt ærlig trodd at opposisjonspartiene ville støtte oss.

Samtidig er hun glad for at flere partier har snudd og nå støtter et standpunkt som SV og Venstre lenge har vært alene om.

– Det har vært et stort politisk skifte i saken, Jeg deler vurderingen til Handikapforbundets leder Tove Linnea Brandvik av at dette har stor betydning, sier hun.

Dette skal vi få til

– Men hvis dere i Venstre støtter forslaget om å inkorporere CRPD, hvorfor kunne da ikke dere ha stemt for SVs forslag om å gjøre det nå?

– Som regjeringsparti jobber vi for å vinne saker i regjering. Bryter vi med det vi har blitt enige om i regjeringen, har vi ingen regjering lenger, svarer Schytz.

– Du sier at regjeringspartiene sto sammen om forslaget om å utrede konsekvensene. Men det var veldig tydelig i stortingsdebatten at Høyre er åpent imot å inkorporere CRPD?

– Det er ingen tvil om at vi tre har ulik tilnærming, men vi var enige om å fremme dette forslaget sammen. Når det så blir politisk spill i Stortinget, er jeg redd det skader saken. Men jeg er likevel optimist. Det er leit at det endte som det gjorde denne gangen, men dette skal vi få til. Denne saken er for viktig til at vi skal lage politisk spill.

Det er leit at det endte som det gjorde denne gangen, men dette skal vi få til. Denne saken er for viktig til at vi skal lage politisk spill.

– Hva vil være den viktigste konsekvensen av å inkorporere CRPD i menneskerettsloven?

– For det første vil det være en anerkjennelse av at det handler om grunnleggende menneskerettigheter og ikke helsehjelp. Dette er mer enn en symbolsak. En inkorporering vil blant annet påvirke tolkningen av hvilke plikter kommunen har for å gi mennesker likeverdige tilbud over hele landet uten så store sprik som i dag, sier Schytz.

Portrettfoto av Karin Andersen.

LATER SOM: SVs Karin Andersen sier det var uaktuelt å stemme for et forslag som kunne ført til et nei til inkorporering. (Foto: Marius Nyheim Kristoffersen, SV)

Ingen grunn til skuffelse

– Venstre og Kristelig Folkeparti har ingen grunn til å være skuffet, parerer Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.

Hun mener det tvert imot er Venstre og Kristelig Folkeparti som har drevet et politisk spill om CRPD og forklarer hvorfor det var helt uaktuelt for SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet å stemme for forslaget fra regjeringspartiene:

– Venstre og Kristelig Folkeparti sier de er for å inkorporere, men så legger de fram et forslag om å utrede OM det skal gjøres. Når vi spør statsråd Monica Mæland om intensjonen i forslaget er at man skal inkorporere, svarer hun nei. Så dersom vi hadde vi stemt for forslaget, ville vi åpnet for at svaret på en utredning kunne blitt et nei til ta CRPD inn i menneskerettsloven. Det ville vi ikke være med på, sier Andersen.

Dersom vi hadde vi stemt for forslaget, ville vi åpnet for at svaret på en utredning kunne blitt et nei til ta CRPD inn i menneskerettsloven. Det ville vi ikke være med på

Hun viser dessuten til at det meste som i så fall skulle utredes, allerede er utredet. Og at eventuelle spørsmål som må avklares, uansett vil bli avklart når lovforslaget forberedes.

Karin Andersens konklusjon er derfor:

– Dette forslaget var et forsøk fra KrF og Venstre på å få det til å se ut som de gjør noe. Men i realiteten er det et tilbakeskritt.

Valg til høsten

– Resultatet etter behandlingen i Stortinget var uansett at alle forslag ble nedstemt. Så hvor står saken nå?

– Vi står der at det er det er et valg til høsten. Alle meningsmålinger viser at det da vil være et stort flertall for å inkorporere CRPD i menneskerettsloven. Jeg kan ikke tenke meg at Venstre og KrF stemmer imot dette når de er fri fra regjering, sier Andersen.

– Dersom dere skal i regjering etter valget, kommer dere til å ta initiativ til å få punktet om inkorporering av CRPD inn i regjeringsplattformen?

– Ja, det kommer vi selvfølgelig til å gjøre.

Holdningene kom fram

Karin Andersen har ofte vist til at debatter om funksjonshemmedes likestilling fortoner seg som å bokse inn i en myk pute av tilsynelatende enighet. Debatten i Stortinget tirsdag var derimot langt skarpere enn vanlig.

– Jeg hadde selvsagt vært gladere om vi hadde fått gjennomslag for forslaget, men jeg er også glad for at vi fikk en debatt der det kom fram mer av hvilke holdninger som ligger under. Det virker som noen fortsatt tenker at vi skal bestemme over mennesker som trenger litt bistand i hverdagen. Og at det er skummelt med CRPD fordi det vil kreve noe av oss, også penger, sier Karin Andersen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.