Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Elin J. Langdahl.
TREFFER IKKE: Elin J. Langdahl i Handikappede Barns Foreldreforening konstaterer at lite i regjeringens tiltakspakke treffer dem hun representerer. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Regjeringens tiltakspakke treffer ikke våre barn

Barn med funksjonsnedsettelser får lite ut av regjeringens tiltakspakke til «sårbare barn», mener Handikappede Barns Foreldreforening.

Ivar Kvistum
Publisert 13.05.2020 15:56

I går la regjeringen fram et forslag til en tiltakspakke som skal bedre situasjonen for det de kaller sårbare barn og unge, både under og etter koronakrisen.

Barn med funksjonsnedsettelser er i målgruppen for pakken, men den favner også langt bredere.

Les mer om tiltakspakken her: 400 MILLIONER KRONER TIL UTSATTE BARN

Treffer ikke

Etter å ha gått gjennom tiltakene som ble lagt fram av regjeringen tirsdag, konkluderer nå Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) med at få av tiltakene vil komme deres barn til gode.

– Veldig mye i pakken er i seg selv kjempefine tiltak, men de vil ikke hjelpe våre barn. De færreste av dem kan for eksempel dra på en leir og delta i selvstendige aktiviteter sammen med jevnaldrende, sier Elin J. Langdahl, leder i HBF.

HBFs egen familiecamp er avlyst i år. Dette er et tilbud der alt ligger til rette for å møte familienes behov.

Veldig mye i pakken er i seg selv kjempefine tiltak, men de vil ikke hjelpe våre barn.

Helt på felgen

Blant tiltakene i pakken er 75 millioner kroner mer til avlastningstiltak for barn og unge med store behov. Langdahl er redd det ikke vil rekke særlig langt.

Hun viser til at 4760 barn hadde vedtak om avlastning i 2019. Beløpet gir i gjennomsnitt 15 000 kroner per barn. Det er nok til ett og et halvt døgn med avlastning i bolig.

– Samtidig vet vi at mange foreldre er helt på felgen etter koronakrisen, sier Langdahl.

Hun minner også om at pengene må omsettes i konkrete tilbud for at det det skal nytte.

– Og nå er det verken nok folk eller nok boliger. Derfor må kommunene tenke annerledes for å løse et akutt problem. Det er svært viktig at de snakker med foreldrene for å finne ut hva som er behovet, sier Langdahl.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Veldig ulike behov

HBF-lederen kritiserer regjeringen for å snakke for generelt om gruppen «sårbare barn», uten å ta høyde for at denne gruppen rommer veldig mange ulike behov

– Jeg vil ikke stille en gruppe opp mot en annen, men det gjelder å ha tunga rett i munnen og vite hva og hvem man snakker om når man refererer til de «sårbare barna», sier hun.

HBF er blant flere organisasjoner som har forsøkt å gi innspill til regjeringen om hvilke behov barna deres har.

Langdahl opplever ikke at pakken er et godt svar på disse innspillene.

– Barna og deres foreldre trenger tiltak NÅ! Sommeren står straks for døren, med nye åtte uker uten skoletilbud overhodet, og med vår kunnskap til det kommunale handlingstempoet, vil det ta tid å iverksette tiltak. Det er derfor av avgjørende betydning at kommunene nå er sitt ansvar bevisst, og finner umiddelbare løsninger som vil avhjelpe det enkelte barn og dens familie, sier hun.

HBF ber om at tiltakspengene blir øremerket for at de ikke skal forsvinne til andre formål i kommunene.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.