Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Melby på en talerstor med riksløven i bakgrunnen.
TILTAKSPAKKE: Kunnskapsminister Guri Melby legger 400 millioner kroner på bordet for å motvirke skadevirkninger for sårbare barn og unge. (Foto: Statsministerens kontor)

400 millioner kroner til utsatte barn

– Sårbare elever skal ikke sakke akterut som følge av kronakrisen. Det kan vi ikke godta, sier utdanningsminister Guri Melby (V) om tiltakspakken som regjeringen nå legger på bordet.

Ivar Kvistum
Publisert 12.05.2020 11:45

Det er i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett at regjeringen i dag foreslår en tiltakspakke på 400 millioner kroner som skal gå til å bedre situasjonen for det de kaller sårbare barn og unge, både under og etter koronakrisen.

Blant tiltakene pengene skal brukes til, er å styrke avlastnings- og aktivitetstiltak for barn og unge med «store behov».

Pengene skal også bidra til at organisasjoner kan gjennomføre ferie- og fritidstilbud under gjeldene smittevernregler, særlig i sommerferien.

Stor bekymring

Flere har uttrykt stor bekymring for hvordan koronakrisen slår ut for blant annet barn med funksjonsnedsettelser.

Blant dem er Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) som har lagt fram en undersøkelse blant foreldre som viser at spesialpedagogiske tilbud i stor grad har uteblitt eller sviktet for barn i deres målgruppe.

Kravet om en tiltakspakke er fremmet av HBF og en rekke andreorganisasjoner i fellesskap.

Les mer: FORELDREUNDERSØKELSE: SKOLETILBUDET SVIKTER FOR ÅTTE AV TI BARN

Også Barne- og familiedepartementets egen ressursgruppe har slått fast at barn med funksjonsnedsettelser «lider under mangel av tilbud og manglende helhetlig koordinering av de tilbud som gis».

For lite og for sent

Guri Melby har også tidligere varslet at tiltakspakken på 400 millioner kroner kommer. Beløpet er ikke nok til å berolige eller imponere Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen, et LO-forbund for sosionomer, vernepleiere og barnevernspedagoger.

I et intervju med avisen Vårt Land sier hun:

– Når kommunene har varslet et underskudd på mellom 12 og 20 milliarder, er denne summen for lite, for sent og for dårlig.

Vanskelig fra før

Om tiltakspakken på 400 millioner kroner som nå legges fram, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF):

– Vi vet at de barna og ungdommene som lider mest under koronakrisen er de som har hatt det vanskelig fra før, eller de som har opplevd ting de siste ukene som har gjort livet enda vanskeligere, sier Ropstad.

Han er derfor glad for å kunne fremme tiltakspakken.

Blant de enkelte postene i tiltakspakken er:

  • 170 millioner kroner til tiltak for at skoleelever får tatt igjen tapt progresjon.
  • 150 millioner kroner til helsestasjoner, skolehelsetjeneste og avlastningstiltak for barn med store behov.
  • 53 millioner kroner til ferie- og fritidsaktiviteter for utsatte og sårbare barn og familier.

Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.