Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tobias Drevland Lund.
PÅ HØY TID: Rødts stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund vil øke presset på regjeringen for å få på plass en inkorporering av CRPD så fort som mulig. (Foto: Stortinget)

Rødt ber regjeringen gjennomføre sin egen politikk og ta CRPD inn i loven

Det haster, mener Rødt og fremmer et nytt forslag i Stortinget om å innlemme FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) i menneskerettsloven.

Ivar Kvistum
Publisert 24.03.2022 21:31

At CRPD – FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne – skal inn i norsk lov, står som eget punkt i regjeringsplattformen.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har forsikret at arbeidet er i rute, da hun nylig mottok 26.700 underskrifter med krav om det samme.

Les mer: TOK IMOT CRPD-UNDERSKRIFTENE MED ÅPNE ARMER

Men Rødt synes ikke det går fort nok.

– Vi må minne regjeringen på at den må gjennomføre sin egen politikk, sier Rødts stortingsrepresentant fra Telemark, Tobias Drevland Lund, til Handikapnytt.

Vi må minne regjeringen på at den må gjennomføre sin egen politikk.

Det haster

Derfor har partiet fremmet et representantforslag på Stortinget for å få fart på regjeringen.

I forslaget ber de regjeringen «fremme en sak om å inkorporere FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne i menneskerettsloven».

Og dessuten fremme en sak om å ratifisere tilleggsprotokollene til den samme konvensjonen.

– Vi synes det haster. Derfor vil vi at regjeringen fremmer en sak om inkorporering allerede denne vårsesjonen, sier Tobias Drevstad Lund.

Frihetskamp

– Hvorfor haster det?

– Fordi mellom 15 og 18 prosent av befolkningen må få de samme rettighetene som andre. Funksjonshemmede er vår største minoritet, og de kjemper en frihetskamp. Norge har dessuten fått kritikk av FN for at dette ikke er på plass. Det er på høy tid at vi ordner opp, svarer Lund.

Han innser at en inkorporering i seg selv ikke vil fjerne all diskriminering og alle problemer.

– Vi må fortsette å kjempe. Men en inkorporering av CRPD gir oss et sterkere lovverk å kjempe med. Det bringer oss litt framover, sier han.

Forslaget som falt i fjor

Det er ikke første gang det fremmes representantforslag fra et opposisjonsparti på Stortinget om å inkorporere CRPD. SV gjorde det samme i forrige periode i fjor og ble nedstemt, til tross for at det i realiteten var flertall blant partiene for forslaget.

De daværende regjeringspartiene KrF og Venstre så seg nødt til å stemme med Høyre, og mot sin egen primærpolitikk.

Dermed falt forslaget.

Les mer: CRPD-FORSLAGET NEDSTEMT, MEN NHF-SJEFEN TROR PÅ SEIER I NESTE RUNDE

 Dra dem litt i ørene

– Så hvorfor fremmer dere i Rødt et slikt forslag nå, når vi vet at regjeringen allerede arbeider med saken? Kan dere risikere at det bare vil ta lenger tid å få inkorporeringen på plass fordi regjeringspartiene kan komme komme til å stemme imot når dette kommer som et representantforslag fra opposisjonen?

– Det er ikke opposisjonens jobb å sitte pent på Stortinget og vente på at regjeringen kommer med det den har lovt. Vår jobb er å være utålmodige og dra dem litt i ørene. Det er fint at regjeringen jobber med denne saken, og vi har aldri vært nærmere at den blir en realitet. Derfor vil vi trykke på en ekstra knapp slik at dette faktisk blir noe av, svarer Tobias Drevland Lund til Handikapnytt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.