Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lenín Moreno på podiet under folkemøte.
Presidentkandidat Lenín Moreno på podiet under avslutningen av valgkampen i Ecuador, sammen med blant andre sin kone Rocio Gonzalez. (Foto: NTB Scanpix/SipaUSA)

Rullestolbruker vant valget i Ecuador

Lenín Moreno ser ut til å ha vunnet presidentvalget i Ecuador. Han er rullestolbruker og en viktig forkjemper for funksjonshemmedes rettigheter.

Av Ivar Kvistum
Publisert 03.04.2017 21:10

Etter opptellingen av 98 prosent av stemmene, var det klart at den venstreorienterte Lenín Moreno (63) hadde fått 51,15 prosent, mens den andre kandidaten, konservative Guillermo Lasso, hadde fått 48,85 prosent.

Sistnevnte har krevd omtelling og beskylder Moreno for valgfusk. Han har også oppfordret sine tilhengere til å ta til gatene i protest mot valget. Det melder BBC.

Eneste statsoverhode i rullestol

Om valgresultatet blir stående, blir Lenín Moreno en av svært få statsoverhoder i verden i dag med nedsatt funksjonsevne, og den eneste som bruker rullestol.

Moreno har vært rullestolbruker siden han ble utsatt for et ran på en parkeringsplass utenfor en butikk i 1998. Til tross for at han frivillig ga ranerne lommebok og nøkler, skjøt de ham likevel i ryggen.

Etter en lang rehabiliteringsperiode gjenopptok han sitt virke som offentlig tjenestemann og etter hvert politiker.

Ecuador
  • Land i Sør-Amerika, grenser til Colombia og Peru og med kystlinje til Stillehavet.
  • 15,9 millioner innbyggere.
  • Hovedstaden er Quito.

Nominert til Nobels fredspris

Moreno var visepresident i Ecuador fra 2008 til 2013. Han har gått til valg på et sosialt orientert program med høyere satser og mer offentlig velferd.

I 2012 ble han nominert til Nobels fredspris for sin betydelige innsats for å fremme funksjonshemmedes rettigheter.

En annen kjent rullestolbruker på den politiske verdensscenen er Tysklands mektige finansminister, Wolfgang Schäuble.

Men der Moreno har engasjert seg personlig i å fremme funksjonshemmedes rettigheter, har Schäuble  aldri profilert seg med en slik agenda.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.