Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Sadia bygger broer og bryter tabuer

Som første kvinne med minoritetsbakgrunn og nedsatt funksjonsevne er Sadia Jabeen Iqbal tildelt Oslo kommunes OXLO-pris. Se videointervju med henne og ordfører Marianne Borgen.

Ivar Kvistum
Publisert 16.11.2018 17:24

Det var en rørt og stolt prisvinner som takket for hederen som ble overrakt av Oslos ordfører Marianne Borgen på Litteraturhuset i Oslo fredag ettermiddag.

– Jeg opplever at denne prisen er en anerkjennelse av arbeidet jeg gjør for minoritetskvinner med funksjonsnedsettelser. Den viser at engasjementet mitt tas på alvor, og den forsikrer meg om at Oslo er også min by, sa Sadia Jabeen Iqbal da hun takket for prisen.

Jeg opplever at denne prisen er en anerkjennelse av arbeidet jeg gjør for minoritetskvinner med funksjonsnedsettelser.

Inkludere ungdom

Sadia Jabeen Iqbal bruker engasjementet sitt for inkludering på mange arenaer, ikke minst i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), der hun de siste par årene har drevet et prosjekt for å inkludere flere ungdommer med minoritetsbakgrunn og nedsatt funksjonsevne i organisasjonens arbeid.

Hun driver også oppsøkende arbeid i familier med kvinner og unge med nedsatt funskjonsevne.

32-åringen er født og oppvokst i Oslo. I barndommen ble hun smittet av polio under en reise i familiens hjemland Pakistan.

Marianne og Sadia poserer med prisen og blomster.

PRISVINNER: Oslos ordfører Marianne Borgen overrekker OXLO-prisen til Sadia Jabeen Iqbal. (Foto: Ivar Kvistum)

En by for alle

OXLO-prisen, som er en kortform for Oslo Extra Large – En by for alle, er delt ut hvert år siden 2004.

OXLO-prisen tildeles en organisasjon, virksomhet eller enkeltperson som har gjort en spesiell innsats i arbeidet med å skape en romslig, inkluderende og åpen hovedstad for alle; fri for fordommer, rasisme og diskriminering.

Juryen for OXLO-prisen har bestått av representanter fra Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid, Rådet for innvandrerorganisasjoner, Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne, Skeiv Verden/Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold Oslo og Akershus og Enhet for mangfold integrering (EMI).

I begrunnelsen for tildelingen har juryen vektlagt at «Sadia Jabeen Iqbal er et synlig og aktivt forbilde, foruten hennes brede engasjement i frivilligheten». Dernest fremheves hennes «oppsøkende arbeid i familier med kvinner og unge med nedsatt funksjonsevne».

Brobygger og rollemodell

Ordfører Marianne Borgen var klinkende klar på at det var en svært verdig prisvinner som mottok årets OXLO-pris.

– Vi trenger slike viktige, kloke og sterke talspersoner. I dag skal vi feire en  brobygger og en viktig rollemodell. Sadia Jabeen Iqbal hedres for sitt engasjement og innsats for kvinner og jenter med funksjonsnedsettelser i Oslo. Hun er et aktivt forbilde som løfter fram andre, sa Borgen blant annet.

Sadia på scenen.

RØRT OG STOLT: Sadia Jabeen Iqbal takker for prisen. (Foto: ivar Kvistum)

Bekjempe snill pike-syndromet

Sadia Jabeen Iqbal brukte anledningen til å peke på at det finnes mange uløste oppgaver, og at funksjonshemmede jenter og kvinner har store utfordringer i mange av minoritetsmiljøene. Ofte er funksjonsnedsettelser tabu.

– Det finnes en misforståelse i minoritetsmiljøene om at livet som funksjonshemmet er uten mening. Mitt engasjement handler om at kvinner som meg selv skal ta sin plass i samfunnet.

Da er det nødvendig å bekjempe «snill pike-syndromet» som holder mange av dem nede, understreket hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.