Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Jon Henrik Larsen.
ANKER: CRPD står sentralt i argumentasjonen når Jon Henrik Larsen tar BPA-saken sin videre til lagmannsretten. (Arkivfoto: Alf Ove Hansen)

Salangen-redaktøren anker BPA-saken

Jon Henrik Larsen mener FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) gir ham rett til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) på jobben. Derfor tar han saken mot staten videre i rettssystemet.

Ivar Kvistum
Publisert 26.10.2021 10:17

Han er kjent i hele landet som lokalavisredaktøren med en autismespekterdiagnose.

Jon Henrik Larsen grunnla og drev lokalavisen Salangen-Nyheten ved hjelp av brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Jobben er organisert som varig tilrettelagt arbeid (VTA).

Les mer: «MR. SALANGEN-NYHETER KJEMPER FOR BPA – OG LIVSVERKET SITT

Men Salangen kommune fratok ham assistansen fordi den mente at Larsens praksis med å bruke assistenten i virksomheten var utenfor kommunens ansvar. I stedet ville kommunen avgrense BPA til bruk i hjemmet.

Vedtaket ble stadfestet av fylkesmannen, nå statsforvalteren.

Dermed mistet Larsen muligheten til å fungere i jobben som redaktør og bedriftsleder, og han måtte melde oppbud for driftsselskapet.

Larsen: BPA er et likestillingsverktøy

Kampen hans for å beholde BPA-ordningen har fått mye oppmerksomhet.

– Jeg mener at BPA er et likestillingsverktøy som skal gjøre det mulig for meg som er ufør på grunn av en diagnose, likevel å kunne jobbe med det jeg liker best og få hjelp med de svake sidene av meg selv i arbeids- og privathverdagen, sier Jon Henrik Larsen til Handikapnytt.

Tingretten: BPA er en omsorgstjeneste

Med bistand fra advokat Olav Lægreid saksøkte Jon Henrik Larsen staten ved Helse- og omsorgsdepartementet for å få kjent statsforvalterens vedtak om hans BPA-ordning ugyldig.

Larsen tapte saken Oslo tingrett 24. september i år.

Retten kom til at man ikke har rett til å benytte BPA i en arbeidssituasjon.

Tingretten skriver i sin vurdering at kildene «tydelig peker på at personlig assistanse og BPA er en omsorgstjeneste som er nært forbundet med hjemmet, kroppen, brukerens private sfære og sosiale liv».

Anken: CRPD gir rett til BPA

Og nå har Jon Henrik Larsen anket til Borgarting lagmannsrett.

I anken legges det vekt på de rettighetene Larsen har gjennom FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

«BPA er i Larsens tilfelle den eneste ordningen Norge har til rådighet for å realisere hans rettigheter etter CRPD. Da må de norske reglene tolkes i samsvar med konvensjonen, slik at denne gir et ytterligere bidrag tolkningen av BPA-bestemmelsens rekkevidde og nærmere innhold», heter det i anken.

I ankesaken har Jon Henrik Larsen Gro Sandvold som advokat. Mads Andenæs er rettslig medhjelper.

– Jeg er veldig glad for at advokat og jusprofessor Mads Andenæs kommer inn i teamet mitt og skal representere meg i ankesaken i Borgarting Lagmannsrett, skriver Jon Henrik Larsen i en melding til Handikapnytt.

Hele landet hilser

Jon Henrik Larsen sier han har fått masse støtte etter tapet i tingretten. Det har oppmuntret ham til å ta saken videre og fortsette kampen.

Jeg mener at saken min betyr kjempemasse. Både før, under og etter behandlingen av saken i Oslo tingrett har jeg blitt neddynget med meldinger og hilsninger fra folk over hele landet.

– Jeg mener at saken min betyr kjempemasse. Både før, under og etter behandlingen av saken i Oslo tingrett har jeg blitt neddynget med meldinger og hilsninger fra folk over hele landet. Det er for eksempel foreldre til personer som trenger BPA og som har utfordringer, personer med samme diagnose som meg som sier at jeg kjemper en kamp for dem også og at de gir meg all støtte for å nevne noe.

Fabian Stang kjøpte konkursboet

Mens Jon Henrik Larsen har kjempet for assistanseordningen sin, måtte han melde oppbud for selskapet Salangen-Nyheter Drift AS, som så ble slått konkurs. Tidligere denne måneden ble det klart at advokat, Høyre-politiker og tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang har gått inn og kjøpt konkursboet for å sikre videre drift av avisen.

– Jeg er veldig glad for det de har gjort med å gjøre dette. De er fantastiske mennesker. Nå håper jeg kanskje det finnes flere gode og snille mennesker som dem der ute, som kan være med på laget og sørge for at Salangen-Nyheter kommer ut av uføret vi er i økonomisk. Hvis ikke ser jeg ikke muligheten å drive dette videre, sa Jon Henrik Larsen til sin egen avis da nyheten ble kjent.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.