Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Gry Tofte Haugen
– Jeg syns ikke det er greit at det sendes ut en mail som på en så skjødesløs måte omhandler en ytelse man får på grunn av en funksjonshemning, sier TT-bruker Gry Tofte Haugen. (Foto: Privat)

Røpet e-postadresser til hundrevis av TT-brukere i Oslo

Stygg feil, sier Datatilsynet om fellesmail fra transportselskapet Samres der hundrevis av TT-brukere i Oslo fikk tilgang til hverandres e-postadresser.

Stine Slettås Machlar
Publisert 21.04.2017 19:00

Fredag formiddag sendte Samres ut en felles e-post til hundrevis av TT-brukere i Oslo.

Samres AB er det svenske selskapet som håndterer bestillingsmottak for TT-tjenesten i Oslo kommune.

TT (tilrettelagt transport) er en tjeneste for personer som på grunn av nedsatt funksjonsevne eller sykdom, ikke kan bruke kollektivtransport.

Feilen gjør at TT-bruker Gry Tofte Haugen kjenner seg utrygg.

– Da jeg så mailen, lurte jeg faktisk på om Samres ikke tenker at taushetsplikten også gjelder funksjonshemmede? Altså om de tror at TT-kort ikke er så farlig liksom? spør Haugen.

Private mailadresser

Mailen som ble sendt ut, inneholder informasjon om bilde på nye TT-kort.

Men i feltet med mailadressen den er sendt til, er antallet over 388 adresser. 15 av dem går til kommunen, og fem til Samres’ internadresser. Resten er private mailadresser til brukere av TT-tjenesten i Oslo kommune.

Da jeg så mailen, lurte jeg faktisk på om Samres ikke tenker at taushetsplikten også gjelder funksjonshemmede?

I tillegg ligger det informasjon om at personer er foreldre eller verge og lignende.

– Her har vi jo fått informasjon om mange brukeres navn og epostadresser, som vi egentlig ikke skulle hatt, sier Haugen.

Vil ikke at alle skal vite

Haugen jobber selv som saksbehandler i det offentlige og er redd for at slik spredning av informasjon kan få uheldige konsekvenser for den enkelte.

– Med denne informasjonen kan folk lett finne ut hvem som har TT-kort og ikke. Mange funksjonshemmede har jo jobb. Kanskje er det profesjonelle sammenhenger der vi ikke ønsker at våre brukere eller naboer skal vite at vi har TT-kort, sier hun.

Selv om mailen i seg selv ikke inneholder diagnoser og lignende, mener Haugen at man som bruker må kunne føle seg trygg.

– Jeg syns likevel ikke det er greit at det sendes ut en mail som på en så skjødesløs måte omhandler en ytelse man får på grunn av en funksjonshemning, sier hun.

Datatilsynet: – Skal ikke skje

Datatilsynet, som har blant annet har ansvar for å se til at personvernhensyn ivaretas, er på sin side ikke overrasket og sier at de kjenner til flere slike tilfeller.

– Dette er dessverre en stygg og kjent feil. Vi hadde likevel håpet at man i dag hadde gode mekanismer for å unngå slikt, sier kommunikasjonsdirektør i datatilsynet Ove Skåra til Handikapnytt.

Skåra forstår at brukerne reagerer.

– Hvor ille en slik sak er kommer jo an på hvor sensitiv informasjon det er som spres. En transporttjeneste er jo ikke så sensitivt som for eksempel diagnoser. Men det at man er funksjonshemmet i er i seg selv ikke noe man nødvendigvis vil at alle skal vite, sier Skåra.

Datatilsynet ber Samres sjekke rutinene sine og melde fra til dem etter fredagens mail

– Det viktigste når slike feil er blitt gjort er at de ser på sine rutiner, så dette ikke skjer igjen. Om de vurderer at mailen de har sendt ut har informasjon som kan misbrukes skal de sende en avviksmelding til oss, sier Skåra.

Vil ta det opp med kommunen

Samres sier at brukerne i utgangspunktet ikke skulle med i mailen. Nå beklager selskapet.

– I utgangspunktet var dette en mail som skulle til kommunen og aktivitetssentre, men så ba kommunen oss om også å sende informasjon til brukerne Da ble disse lagt inn mailen, opplyser daglig leder i Samres Norge, Per Sundberg.

– I etterkant ser vi jo at dette kanskje ikke skulle blitt gjort slik, så vi beklager, legger han til.

Sundberg sier han skal ta opp med Oslo kommune hva man skal gjøre med feilen.

Etter Handikapnytts henvendelse har Samres sendt en ny mail der de tilbakekaller den første mailen, men også denne er sendt til den samme maillista.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.