Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De fire med paraplyer og regnponchoer tar gruppeselfie på Tusenårsplassen.
SELFIE I REGN. Den gode stemningen på Funkisdagen måtte foreviges og dels. Fra venstre: Stine Hatlem, Helene Heradstveit, Aida Matre og Henrik Heradstveit. (Alle foto: Ivar Kvistum)

Se bildene fra Funkisdagen

Fastkjørte politikere i rullestol. Musikk og moro. Funkisdagen satte sitt preg på Stavanger sentrum lørdag.

Ivar Kvistum
Publisert 20.08.2018 10:46

Funkisdagen har siden 2011 vekslet hvert andre år mellom Bergen og Stavanger. I år sto Stavanger for tur.

Det er Norges Handikapforbunds Ungdom Sørvest som står som arrangør, i samarbeid med «voksenorganisasjonen» i samme region.

Ideen med arrangementet er å utfordre fordommer og formidle et positivt bilde av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Funkisdagen skal vise at alle mennesker, uansett funksjonsevne og forutsetninger, har drømmer, interesser og mål.

Økt vanskelighetsgrad

Arrangementet ved Vågen i Stavanger lørdag inneholdt elementer som etter hvert er blitt tradisjon: musikk fra scenen, stands med foreningsliv, politiske partier og næringsliv, ansiktsmaling for barna, aktiviteter.

Og som et publikumsvennlig høydepunkt: rullestolløp for politikere.

Også i år skulle politikerne teste hvordan det er å manøvrere en rullestol på det arealet som regjeringen mener er tilstrekkelig snuareal i en leilighet.

Men vanskelighetsgraden var skrudd til et par hakk: I år var korridoren realistisk møblert. Og rullestolen var av en forhjulsdrevet type som mange er avhengig av å kunne bruke både utendørs og innendørs.

Se video under der fylkesleder for Senterpartiet i Rogaland, Vidar Nedrebø, prøver seg i løypa. – Dette var ikke lett. Jeg forstår godt kravet om større arealgrenser i boliger, sier han til Handikapnytt etter løpet.

Synlige og til stede

Det var Stavangers varaordfører, Bjørg Tysdal Moe (KrF), som åpnet Funkisdagen på Tusenårsplassen.

Hun erklærte seg som en begeistret tilhenger av arrangementet, fordi det bidrar til å skape synlighet og fjerne barrierer.

– Det er utrolig viktig at mennesker med nedsatt funksjonsevne er synlige og til stede i samfunnet, sa hun til Handikapnytt.

Varaordføreren mener et slikt arrangement passer som hånd i hanske til byens mål om å være inkluderende og åpen for alle.

– Det kommunale rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Stavanger gjør en kjempejobb. De er pådrivere og øyeåpnere for oss. Tusen takk til dem.

Varaordføreren mener tilgjengeligheten i det nye konserthuset er et eksempel på hva Stavanger får til. Og hun nevner også at Stavanger Domkirke endelig skal få handikaptoalett.

– Men selv om vi får til mye på tilgjengelighet, synes jeg det er veldig synd at vi ikke har kommet lenger når det gjelder å inkludere i arbeidsmarkedet. Der gjenstår mye, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

Kompakt og vått

Årets Funkisdag framsto mer kompakt og intim enn tidligere, rett og slett fordi den måtte dele festplassen med et annet arrangement.

Det svært vekslende stavangerværet var heller ikke alltid på arrangørens side i kampen for et samfunn med full likestilling for alle.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Overrasket prisvinner

Funkisdagen er arenaen der prisen Årets Funkis deles ut av Norges Handikapforbunds Ungdom Sørvest. Vinneren av årets pris ble Guri Anne Nesdal Egge, primus motor for arrangementet Funkisdagen helt fra 2011 og fram til i dag. Hun er også tidligere leder av NHFU Sørvest, før hun «gikk av med pensjon» for noen år siden.

Prisvinneren selv var svært overrasket.

– Tusen takk til NHFU som tenker på meg ennå. Jeg er veldig beæret. Dette er en viktig pris, fordi vi trenger rollemodeller som viser at vi funksjonshemmede skal ha samme frihet og muligheter i livet som andre, sa Guri Anne Nesdal Egge etter overrekkelsen.

Hun er også svært fornøyd med både oppslutningen og innholdet i årets utgave av arrangementet.

– Funkisdagen er det viktigste jeg kommer til å gjøre i dette livet. Dette arrangementet er til for at Handikapforbundet skal skinne litt. Og det fortjener denne organisasjonen, sa hun.

Neste år går Funkisdagen over i en helt ny fase når det bokstavelig talt legger ut på turne. Foruten at arrangementet avvikles både i Bergen og Stavanger, skal det også til Trondheim.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.