Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Barn i rullestol som åpner en dør.
Et mindretall av kommunene vet om grunnskolene deres er universelt utformet, og enda færre har funksjonshemmede med på kartleggingen. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB)

Sjekker ikke tilgjengeligheten

Bare hver tredje kommune kartlegger om grunnskolene er universelt utformet, skriver Bufdir.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 20.03.2024 09:54

Sintef har gitt ut rapporten «Universell utforming i grunnskolen. Kartlegging og praksis i norske kommuner», hvor de har undersøkt hvordan kommuner kartlegger universell utforming på sine skoler.

Involverer ikke dem det gjelder

I Bufdirs omtale av rapporten leser vi at en tredel av kommunene oppgir at de kartlegger sine skoler, og 27 % at de har gjennomført kartlegging.

Enkelte kommuner kartlegger universell utforming først når det begynner elever med såkalte særskilte behov.

Blant kommunene som kartlegger, er det bare 70 prosent som involverer funksjonshemmede selv, og kommunale råd for funksjonshemmede deltar bare i halvparten av kartleggingene.

Kritikkverdig

Interessepolitisk rådgiver i NHF, Kristian Lian, mener dette viser behovet for klarere krav fra Staten.

– Diskrimineringslovgivningen trådte i kraft i 2009, og siden den gang skal i prinsippet alle bygg rettet mot allmennheten være universelt utformet, eller har en målrettet plan for når dette skal gjøres. Det ble sagt i 2009 at det skulle innføres forskrifter for når de enkelte bygningstyper skulle være universelt utformet, men siden har ingen hørt noe. At kommunene ikke en gang tar seg bryet med å sjekke forholdene er veldig kritikkverdig, sier han.

Kristian Lian mener dette beviser at kommunene ikke er i stand til å ta ansvaret sitt selv, og at det haster med å få på plass klarere forskriftskrav.     


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.